na paleontologów
ślady na piasku
banalne jak wierszyk
są
czy cmentarne tuje
lepiej odcisnąć
swe kształty w błocie
a nuż się kiedyś
ktoś dokopie
i może nawet
zhabilituje
na palentologów
Moderatorzy: skaranie boskie, Leon Gutner
-
na palentologów
Ostatnio zmieniony 19 lip 2012, 11:11 przez pietrek, łącznie zmieniany 1 raz.
od rzeczowej krytyki lepsze są tylko pochlebstwa
(moi)
-
Re: naq palentologów
Dość przewrotne przesłanie, jeśli brać na serio;)
Ślad w błocie porównywany, czy wywyższany ponad ślad na piasku kojarzy mi się z jakąś rewoltą, czymś nie do końca dobrym, ale takim, co na pewno przejdzie do historii.
Ilu dobrych ludzi przeszło na jej karty, a ilu złych? A ilu naprawdę złych?
Ja przesłanie widzę w ten sposób, choć może autorowi nie chodziło o to i nie tak dosłownie.
To już wielkie rozważane, czy pchać swój mały kamyczek ciesząc się tym co mamy dookoła, czy przesunąć skałę naruszając ekosystem, by kiedyś o nas mówili, czy nawet nas badali.
Odpowiedź nie jest oczywista, co to to nie.
I właśnie może wydaje się, że krytykuję, ale na odwrót.
Bardzo ważne pytanie zadane w w wierszu. Ile jesteśmy warci, a raczej ile chcemy być warci? Co jest dla nas najważniejsze? Jakie są nasze priorytety?
Wreszcie - czy potrafimy pogodzić się z przemijalnością? Czy chcemy? Czy powinniśmy?
Co trzeba zrobić, by pozostawić po sobie ślad i dlaczego raczej coś złego, jeśli, wydawałoby się, wystarczy paczka z napisanymi listami, czy tomik wierszy? Dokąd ten świat zmierza i co kiedyś będzie ekscytować naukowców?
Wszystko to oczywiście, jeśli przyjąć że owe ślady są czynami które właśnie mają przejść do historii, lub zniknąć w czeluściach czasu.
Bardzo dobra analiza społeczeństwa w tym wierszu zawarta. Więcej niż by się mogło wydawać. Na pewno pod głęboką dyskusję, ale nie pod "przelecenie oczami" po tekście i odlot na następne.

Ślad w błocie porównywany, czy wywyższany ponad ślad na piasku kojarzy mi się z jakąś rewoltą, czymś nie do końca dobrym, ale takim, co na pewno przejdzie do historii.
Ilu dobrych ludzi przeszło na jej karty, a ilu złych? A ilu naprawdę złych?
Ja przesłanie widzę w ten sposób, choć może autorowi nie chodziło o to i nie tak dosłownie.
To już wielkie rozważane, czy pchać swój mały kamyczek ciesząc się tym co mamy dookoła, czy przesunąć skałę naruszając ekosystem, by kiedyś o nas mówili, czy nawet nas badali.
Odpowiedź nie jest oczywista, co to to nie.
I właśnie może wydaje się, że krytykuję, ale na odwrót.
Bardzo ważne pytanie zadane w w wierszu. Ile jesteśmy warci, a raczej ile chcemy być warci? Co jest dla nas najważniejsze? Jakie są nasze priorytety?
Wreszcie - czy potrafimy pogodzić się z przemijalnością? Czy chcemy? Czy powinniśmy?
Co trzeba zrobić, by pozostawić po sobie ślad i dlaczego raczej coś złego, jeśli, wydawałoby się, wystarczy paczka z napisanymi listami, czy tomik wierszy? Dokąd ten świat zmierza i co kiedyś będzie ekscytować naukowców?
Wszystko to oczywiście, jeśli przyjąć że owe ślady są czynami które właśnie mają przejść do historii, lub zniknąć w czeluściach czasu.
Bardzo dobra analiza społeczeństwa w tym wierszu zawarta. Więcej niż by się mogło wydawać. Na pewno pod głęboką dyskusję, ale nie pod "przelecenie oczami" po tekście i odlot na następne.

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
Re: na palentologów
wiersz jest piękny przesłanie również, bardzo mi się podoba jego lekkość w czytaniu
lubię takie wiersze
lubię takie wiersze

-
- skaranie boskie
- Administrator
Re: na palentologów
Chyba coś jest w tym odróżnieniu śladów na piasku od śladów odciśniętych w błocie.
Myślę, że interpretacja Sede wiele wyjaśnia.
Dobry wiersz, wzbudza nie tylko uśmiech, ale również refleksję.

Myślę, że interpretacja Sede wiele wyjaśnia.
Dobry wiersz, wzbudza nie tylko uśmiech, ale również refleksję.

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.