słowo

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
angel131

słowo

#1 Post autor: angel131 » 31 sie 2012, 4:25

rzucam o ścianę
skrzętnie ukryte
i pomalowane
na różowo,

gdy się roztrzaska,
może nie będzie miało
za wiele do powiedzenia.

iskierka

Re: słowo

#2 Post autor: iskierka » 31 sie 2012, 15:06

wiesz, jeśli mam doradzić to usuń te 2 przecinki
i tą kropkę

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#3 Post autor: Gloinnen » 06 wrz 2012, 0:06

Popieram iskierkę. Miniatura jest dobra i ciekawa, więc warto byłoby ją dopieścić. Interpunkcję w wersji szczątkowej raczej bym wywaliła z tekstu.
angel131 pisze:za wiele
Wydaje mi się, że bardziej precyzyjnie brzmiałoby "zbyt wiele".

Poza tym - interesująco.
Pomalowanie słowa na różowo kojarzy mi się po pierwsze z nieszczerością. Po drugie z pochlebstwami, podlizywaniem się. Mówimy o słodkich słówkach, nieprawdziwych, ale głaszczących cudze ego. Może być też mowa o słowach miłości, pięknych, czułych wyznaniach.

Peelka jednak buntuje się przeciwko temu, że z jej ust płynie sama słodycz. Jej nadmiar przecież każdemu szkodzi i przyprawia o nudności. Słowa słodkie przemienia w gorycz, w gniew. Mowa staje się narzędziem destrukcji. Cel jest jeden - mieć mniej do powiedzenia, czyli zamknąć sobie buzię na kłódkę, milczeć. Powściągliwość słowna ma być antidotum na wcześniejsze błędy - może nadmiar wyznań? Może rozczarowanie? A może po prostu chodzi o to, żeby mniej gadać, bo słowa są jedynie narzędziem słodzenia niemal w każdej sytuacji z życia wziętej.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#4 Post autor: Ewa Włodek » 06 wrz 2012, 15:43

amo - milczenie - złotem, jak to mówią...Jest tu myśl, jest refleksja, żeby jednakowoż ważyć słowa, miast gadać wiele, i bez treści, a może i nieszczerze...
:rosa: :rosa:
Pozdrawiam z uśmiechem...
Ewa

Awatar użytkownika
ks-hp

#5 Post autor: ks-hp » 06 wrz 2012, 17:38

Zbyt proste, zwłaszcza tytuł, a gdyby tytuł zmienić, to i treść nie miałaby mniejszego sensu. Tego nie lubię w poezji - kiedy tytuł jest ściśle powiązany z tekstem, żyje z nim w symbiozie, i bez nich ani jedna, ani druga część nie nabiera smaku. Temat w sobie jest prosty i trudno byłoby napisać coś odbiegającego od 'normy'. W każdym razie na pewno można. Ale to właśnie jest sztuka! Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”