pewien góral z miasta Krosno
na narty jechał wczesną wiosną
choć śniegu nie było
dobrze się jeździło
więc na romans go zebrało
limeryk3
-
Re: limeryk3
Cwicz dalej Iskierko, na razie nadal nierówno, a ostatni wers powinien rymować się z pierwszym i drugim, a nie z trzecim i czwartym. Pozdrawiam. 

Wiatr kroczy moim śladem. Nie nie kroczy, to ja jestem Wiatr.
nalka31@osme-pietro.pl
nalka31@osme-pietro.pl
-
Każdy wers masz z inną ilością sylab.
Na limerykach się nie znam, ale nierówności czuję.
W drugim wersie na przykład - wystarczy wyrzucić wczesną i już będzie równo z pierwszym.
A tak ogólnie, proponuję ci zwracać uwagę na poprawność pisowni, zarówno w wierszach, jak i w komentarzach, bo błędy czasem aż rażą, generalnie trochę niechlujstwo językowe.
I to nie jest żadna moja złośliwość, lecz rada. Bo jednak pisząc trzeba(pasowałoby) zacząć od podstaw. Ktoś może zrazić się twoim sposobem traktowania polszczyzny i przestać cię czytać.
Pamiętaj - to dobra rada, a nie przytyk.
Ale na portalu literackim, po prostu nie sposób udawać, że wszystko jest ok, gdy chodzi o podstawy.
Zwracaj uwagę na wszystko. Nie tylko na styl pisania, na formę, na przekaz, ale na gramatykę, ortografię, znaki itp.
Na limerykach się nie znam, ale nierówności czuję.
W drugim wersie na przykład - wystarczy wyrzucić wczesną i już będzie równo z pierwszym.
A tak ogólnie, proponuję ci zwracać uwagę na poprawność pisowni, zarówno w wierszach, jak i w komentarzach, bo błędy czasem aż rażą, generalnie trochę niechlujstwo językowe.
I to nie jest żadna moja złośliwość, lecz rada. Bo jednak pisząc trzeba(pasowałoby) zacząć od podstaw. Ktoś może zrazić się twoim sposobem traktowania polszczyzny i przestać cię czytać.
Pamiętaj - to dobra rada, a nie przytyk.
Ale na portalu literackim, po prostu nie sposób udawać, że wszystko jest ok, gdy chodzi o podstawy.
Zwracaj uwagę na wszystko. Nie tylko na styl pisania, na formę, na przekaz, ale na gramatykę, ortografię, znaki itp.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
Bez ostatniego wersu, który jest zbędnym dopowiedzeniem (bo wiadomo - najlepiej świntuszy się półsłówkami),
podba mi się.
Pozdrawiam
podba mi się.
Pozdrawiam