Alejka prosta, przy niej tuje;
zmarły pogodę skomentuje
i może jeszcze w wieko puknie:
"Ciasno i duszno tu okrutnie".
Tego się kotu nie robi
Moderatorzy: skaranie boskie, Leon Gutner
-
Re: Tego się kotu nie robi
Hmmm, bardzo ciekawe.
Jako dziecko bałem się, że mnie pogrzebią żywcem i będę się męczył i nikt mnie nie usłyszy.
Jako dorosły...wiem, to głupie, ale jak pomyślę, że będę leżał pod ziemią, bez powietrza (choć będę martwy) i będzie mi ciasno, to brrrr, źle mi się robi.
No i niby bez sensu takie przemyślenia, wręcz totalnie, a jednak to chyba trochę taki lęk jak klaustrofobia, czy wysokościowy. Niby nic się nie dzieje złego, ale lęk jest i kropka.
Uderzyłeś moim zdaniem bardzo celnie, opisując jeden z tych właśnie lęków, do których pewnie wielu się nie przyzna, a jednak uwiera ich myśl, że skończą w pudełku.
A gdyby zacząć to jeszcze interpretować mniej dosłownie, czyli trumna jako pustka po życiu, coś między piekłem, a niebem, samotność, to już można książkę napisać.
Póki co, żyjmy i pijmy
Jako dziecko bałem się, że mnie pogrzebią żywcem i będę się męczył i nikt mnie nie usłyszy.
Jako dorosły...wiem, to głupie, ale jak pomyślę, że będę leżał pod ziemią, bez powietrza (choć będę martwy) i będzie mi ciasno, to brrrr, źle mi się robi.
No i niby bez sensu takie przemyślenia, wręcz totalnie, a jednak to chyba trochę taki lęk jak klaustrofobia, czy wysokościowy. Niby nic się nie dzieje złego, ale lęk jest i kropka.
Uderzyłeś moim zdaniem bardzo celnie, opisując jeden z tych właśnie lęków, do których pewnie wielu się nie przyzna, a jednak uwiera ich myśl, że skończą w pudełku.
A gdyby zacząć to jeszcze interpretować mniej dosłownie, czyli trumna jako pustka po życiu, coś między piekłem, a niebem, samotność, to już można książkę napisać.
Póki co, żyjmy i pijmy

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- jacek placek
To mi takim wisielczym humorem powiało. Ale jest dobre. I takie mocno prawdziwe.
Kiedyś kradliśmy księżyc, dziś skupujemy wiersze. :)
- Abi
gubię się w korespondencji tytułu z czterowersem
może, gdy odchylę tuje...
A.
może, gdy odchylę tuje...

A.