niechciane chwile
niechciane chwile
w maleńkiej błękitnej
muszelce
zamknęłam chwile
niechciane
wierząc że nigdy
nie wrócą
muszelce
zamknęłam chwile
niechciane
wierząc że nigdy
nie wrócą
Ostatnio zmieniony 02 paź 2012, 18:28 przez iskierka, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Re: niechciane chwile
Też bym tak chciał.
Bardzo subtelny i delikatny wiersz. Bardzo mi się podoba 
Dodano -- 01 paź 2012, 14:27 --
Piękne brzmi "by się łzami nie siły" super. Jeszcze raz gratuluję pięknego większą

Dodano -- 01 paź 2012, 14:27 --
Piękne brzmi "by się łzami nie siły" super. Jeszcze raz gratuluję pięknego większą

JuPit
-
"nie śniły" mi nie pasuje.
Zamieniłbym na coś bardziej zrozumiałego w tym kontekście.
"A klucze z pasją wrzuciłam..." - "a" niepotrzebne moim zdaniem, zbyteczne. No i chyba powinno być "wyrzuciłam"?
Czasem mnie zaskakujesz. Piszesz coś, czego nie da się kompletnie czytać ("Chwalipięta") by zaraz napisać coś naprawdę dobrego, jakby dwie iskierki były
Pisz tak jak teraz, nie marnuj czasu na teksty typu "Chwalipięta", szkoda energii. Naprawdę potrafisz, tylko musisz znaleźć swój własny styl.
Tu wychodzi ci na przykład bardzo dobrze.
I nie przejmuj się. Ja pisze gdzieś od 1990-92 i dopiero na ósmym naprawdę odnalazłem swoją drogę pisania(serio. Z dziesięć portali i dopiero tutaj pokazali mi "na czym to wszystko polega") więc powoli, masz czas. Dużo pisz, ćwicz, obserwuj i szukaj swojego szlaku
Zamieniłbym na coś bardziej zrozumiałego w tym kontekście.
"A klucze z pasją wrzuciłam..." - "a" niepotrzebne moim zdaniem, zbyteczne. No i chyba powinno być "wyrzuciłam"?
Czasem mnie zaskakujesz. Piszesz coś, czego nie da się kompletnie czytać ("Chwalipięta") by zaraz napisać coś naprawdę dobrego, jakby dwie iskierki były

Pisz tak jak teraz, nie marnuj czasu na teksty typu "Chwalipięta", szkoda energii. Naprawdę potrafisz, tylko musisz znaleźć swój własny styl.
Tu wychodzi ci na przykład bardzo dobrze.
I nie przejmuj się. Ja pisze gdzieś od 1990-92 i dopiero na ósmym naprawdę odnalazłem swoją drogę pisania(serio. Z dziesięć portali i dopiero tutaj pokazali mi "na czym to wszystko polega") więc powoli, masz czas. Dużo pisz, ćwicz, obserwuj i szukaj swojego szlaku

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
Rzeczywiście litery się pomieszały. Tak to jest jak telefon za mnie myśli układając wyrazy. Muszę być bardziej uważny 
Dodano -- 01 paź 2012, 15:24 --
Rzeczywiście litery się pomieszały. Tak to jest jak telefon za mnie myśli układając wyrazy. Muszę być bardziej uważny

Dodano -- 01 paź 2012, 15:24 --

JuPit
-
Jak na mój gust zbyt infantylne, blogowe (przed pojawieniem się blogów wpis do pamiętniczka - celowe zdrobnienie, bo tych w wierszu zdecydowanie nadmiar)...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Gloinnen
- Administrator
w maleńkiej błękitnej
muszelce
zamknęłam chwile
niechciane
wierząc że nigdy
nie wrócą
Mam dla Ciebie tę samą wskazówkę, co dla JuPita. Selekcja materiału! Próbując w wierszu upchnąć zbyt dużo obrazów, czynisz z niego worek na przypadkowe skojarzenia i myśli. Lepiej pisać bardziej oszczędnie, lecz z większą precyzją.
Pozdrawiam,

Glo.
muszelce
zamknęłam chwile
niechciane
wierząc że nigdy
nie wrócą
Mam dla Ciebie tę samą wskazówkę, co dla JuPita. Selekcja materiału! Próbując w wierszu upchnąć zbyt dużo obrazów, czynisz z niego worek na przypadkowe skojarzenia i myśli. Lepiej pisać bardziej oszczędnie, lecz z większą precyzją.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura