Penitencja (wedlug Hennera)
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- Ewa Włodek
Penitencja (wedlug Hennera)
Jestem – skalana piękność – wszystkich i niczyja -
ustrojona w precjoza, wzgardą obszargana,
w myślach bezwład i zamęt, niczym wściekła kobra,
i ten ciężar - być śluzą dla obcych pożądań!
Ty mnie podźwigniesz, Blasku, kiedy – na kolanach -
ślady twoich stóp łzami i bólem obmyję.
http://www.wikigallery.org/wiki/paintin ... -Magdalene
ustrojona w precjoza, wzgardą obszargana,
w myślach bezwład i zamęt, niczym wściekła kobra,
i ten ciężar - być śluzą dla obcych pożądań!
Ty mnie podźwigniesz, Blasku, kiedy – na kolanach -
http://www.wikigallery.org/wiki/paintin ... -Magdalene
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Re: Penitencja (wedlug Hennera)
Śluza dla obcych pożądań ?
Coś takiego .
Bardzo Ewowego.
Z uszanowaniem L.G.
Coś takiego .

Bardzo Ewowego.
Z uszanowaniem L.G.
- Ewa Włodek
no, a jak, Leonie, inaczej nazwać parlamentarnie - prostytutkę?Leon Gutner pisze: Śluza dla obcych pożądań ?
Coś takiego

Dzięki, że zaglądnąłeś, poczytałeś i powiedziałes słowo w tak zwanym przedmiocie...Mnóstwo ciepła posylam Tobie...
Ewa
- coobus
Odwieczne pytanie, kim naprawdę była Maria Magdalena... Dla mnie dziś jest tematem ładnego wiersza, kobietą z obrazu, przy którym jestem gotów spędzić trochę czasu... i niech tak zostanie. Z przyjemnością podążam za Twoim wierszoopisywaniem sztuki, Ewo 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Doskonała ekfraza i świetnie wybrany temat. W niewielu słowach opisać wiele, to sztuka.Zatkało mnie więc pozostanę zatkany.
- Gloinnen
- Administrator
Świetnie.
Doskonale oddane emocje, próba wejścia w głąb biblijnej przypowieści. Zresztą można poszukać wielu nawiązań nie tylko do historii Marii Magdaleny, ponieważ ciężar win nosi każdy z nas w sobie.
Forma - bardzo Twoja. Tym razem bez zastrzeżeń.
Pozdrawiam,

Glo.

Ale nie każdy ma odwagę go zrzucić, przejść przez skruchę i oczyszczenie.Ewa Włodek pisze:Ty mnie podźwigniesz, Blasku, kiedy – na kolanach -
Forma - bardzo Twoja. Tym razem bez zastrzeżeń.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
ooo, Coob, a więc się zgodzisz, ze obraz - robi wrażenie? To się cieszę, bo mnie też urzekł, na swój sposób...coobus pisze: Odwieczne pytanie, kim naprawdę była Maria Magdalena... Dla mnie dziś jest tematem ładnego wiersza, kobietą z obrazu, przy którym jestem gotów spędzić trochę czasu

masz Ci, los, Step! Zatkany - powiadasz - nała ilością słów? O, choroba, a ja myślałam, że ich nadmiarem mozna zgłuszyć...Stepanian pisze: W niewielu słowach opisać wiele, to sztuka.Zatkało mnie więc pozostanę zatkany

bardzo się ucieszyłam, że to napisałaś, Glo, bo ja pisząc o magdalenie miałam na myśli własnie szersze odniesienia, do każdego, kto przezywa podobne rozterki. I kto chce uporządkowac swoje wnetrze i to, co wokól niego...Gloinnen pisze: Zresztą można poszukać wielu nawiązań nie tylko do historii Marii Magdaleny, ponieważ ciężar win nosi każdy z nas w sobie.

Najpiękniej Wam, moi Kochani, dziękuję, że jesteście, ze poczytaliście i powiedzieliscie dobre, serdeczne słowa...Mnóstwo uśmiechów do Was [posyłam...
Ewa
-
Nigdy nie próbowałam ekfrazy uznając, że to trudne wyzwanie. Tobie, Ewo wychodzi to bardzo dobrze. Potrafisz wydobyć z obrazu, to czego nie widać przy powierzchownym spojrzeniu. Umiesz patrzeć 

Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
-
Piękne. Nie wiem, czy bardziej wiersz mi się podoba, czy obraz, ale bez wątpienia
czuję się poruszony.
Pozdrawiam:)
czuję się poruszony.

Pozdrawiam:)
- Ewa Włodek
przyznam, Ewo, że nie mam pewności, czy bardziej patrzę, czy też bardziej czuję... Ale cieszę się, że tak oceniasz moje "patrzenie" na niektóre obrazy...e_14scie pisze: miesz patrzeć

obraz, Alku, ma niebywała siłę "przyciagania", emanuje z niego to osamotnienie, rozterka i wszystkie negatywne emocje. Tak mi się wydaje, że Henner malował go będąc pod wpływem szczególnej energii...Alek Osiński pisze: Nie wiem, czy bardziej wiersz mi się podoba, czy obraz, ale bez wątpienia
czuję się poruszony

Kochani, tak się cieszę, że się Wam podoba moej "patrzenie" na obraz, i moje "czytanie" go. Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny, za lekture i za refleksje, którymi sie ze mną dzielicie...Mnóstwo ciepła do Was posyłam...
Ewa