XXL
- anastazja
- Administrator
Re: U schyłku jesieni

Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niby okruch, a rozmiar jego XXL 

- anastazja
Glo -
iskierko
Agatko

iskierko

Agatko

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Dopiero teraz wiem jak to skomentować, miałem trochę czasu, aby pomyśleć nad sensem.
Nie trzeba długo myśleć, ale są wiersze, miniatury, do których trzeba się przygotować. Smakować je, delektować się, a nie "przelecieć na zimno".
Taaaak. To i tak dobrze, bo większość kobiet starzejąc się(czy może po prostu "w podeszłym wieku") wyrzuca seksowną bieliznę i kupuje całe szuflady "reform", bo już nie przystoi inaczej.
A kiedy kobieta nadal czuje się atrakcyjna i seksowna, wcale nie musi być tylko "metką". Seks tkwi moim zdaniem w świadomości kobiet i mężczyzn. Dopóki czujesz się seksowny/a - jesteś takim. Więc trochę zależy to od podejścia.
ale inna interpretacja, czy droga myślenia na temat tej miniatury - to też opis brutalnego przemijania. Albo opis tego, jak społeczeństwa potrafią wykreślać z życia osoby w podeszłym wieku. Już nie są ciekawe, modne, piękne, nie trzeba z nimi rozmawiać, ani w ogóle otaczać się nimi, bo co one mają? Co najwyżej piękne opakowanie z butiku?
Tak się myśli, często. Jakby starość miała być już jakimś głosem hospicjum. Rakiem, nowotworem, czy coś.
A ileż fascynujących rzeczy można nauczyć się/dowiedzieć od osób starszych?
Aaaaa, temat na rok czasu
Jak ktoś pisał - miniatura XXL. Równie dobrze taki mógłby być tytuł.

Nie trzeba długo myśleć, ale są wiersze, miniatury, do których trzeba się przygotować. Smakować je, delektować się, a nie "przelecieć na zimno".
Taaaak. To i tak dobrze, bo większość kobiet starzejąc się(czy może po prostu "w podeszłym wieku") wyrzuca seksowną bieliznę i kupuje całe szuflady "reform", bo już nie przystoi inaczej.
A kiedy kobieta nadal czuje się atrakcyjna i seksowna, wcale nie musi być tylko "metką". Seks tkwi moim zdaniem w świadomości kobiet i mężczyzn. Dopóki czujesz się seksowny/a - jesteś takim. Więc trochę zależy to od podejścia.
ale inna interpretacja, czy droga myślenia na temat tej miniatury - to też opis brutalnego przemijania. Albo opis tego, jak społeczeństwa potrafią wykreślać z życia osoby w podeszłym wieku. Już nie są ciekawe, modne, piękne, nie trzeba z nimi rozmawiać, ani w ogóle otaczać się nimi, bo co one mają? Co najwyżej piękne opakowanie z butiku?
Tak się myśli, często. Jakby starość miała być już jakimś głosem hospicjum. Rakiem, nowotworem, czy coś.
A ileż fascynujących rzeczy można nauczyć się/dowiedzieć od osób starszych?
Aaaaa, temat na rok czasu

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- anastazja
Sede podsunąłeś tytuł, nie lubię bez, nawet miniaturek.
Sede - Twoja interpretacja odnosi się do kobiet, pisząc ten okruch myślałam o mężczyznach
Serdeczności.
Dodano -- 05 lis 2012, 15:52 --

Sede - Twoja interpretacja odnosi się do kobiet, pisząc ten okruch myślałam o mężczyznach

Serdeczności.
Dodano -- 05 lis 2012, 15:52 --
Dziękuję Agatko, podsunęłaś tytułAgata pisze:Niby okruch, a rozmiar jego XXL

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
- Ewa Włodek
Re: Miniatura XXL
preczytałam okruch, i pomyślałam, że się odnosi do kobiet i tego, co ze świadomością niektórych czyni upływający czas - czyli utwierdza je w przekonaniu, że straciły atrakcyjność. Ale po spojrzeniu na komentarze przeczytałam, że Autorka miała na myśli - mężczyzn. No i tak sobie myślę, że czasem faceci przestają oddziaływać na panie, i wtedy - klops...Ale też sporo zależy od nas, kobiey - nie dać im "zdziadzieć", a wtedy - warto będzie założyć seksowną bieliznę...
Pozdrawiam Cię z usmiechem...
Ewa

Pozdrawiam Cię z usmiechem...
Ewa
-
Re: Miniatura XXL
Yyyy, kurczę, ktoś puka, muszę otworzyć. I telefon dzwoni...
Oj zostawiłem zupę na gazie...

Yyyy, kurczę, ktoś puka, muszę otworzyć. I telefon dzwoni...

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
- anastazja
Sede Vacante pisze:Yyyy, kurczę, ktoś puka, muszę otworzyć. I telefon dzwoni...