umieram
-
Re: umieram
Ciekawe, tylko zastanawiam się czym jest owy kamień węgielny, a raczej Czego jest węgielnym kamieniem.
Ale to nie twój błąd - to dobrze, że tak nie dopowiadasz. Można naprawdę się długo zastanawiać.
Ciekawe, ciekawe.
Ale to nie twój błąd - to dobrze, że tak nie dopowiadasz. Można naprawdę się długo zastanawiać.
Ciekawe, ciekawe.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Gloinnen
- Administrator
Bardzo dobra miniatura. Specjalnie się zalogowałam, żeby napisać komentarz.
Peelka chce się poświęcić, aby mogło powstać coś nowego. Wiatr rozwiewający ludzkie życie po chodnikach nakierowuje czytelnika na przemyślenia o przemijaniu, ulotności wszystkich człowieczych spraw. "Kamień węgielny" zaś symbolizuje nadzieję, że pomimo zniszczeń jest coś, co zawsze się odradza. Że na gruzach powstaje nowe... Ofiara więc nie idzie na marne...
"skruszone ciało" - fajna wieloznaczność - skruszone dosłownie, rozsypujące się w proch - albo
"skruszone", czyli pełne żalu (ekspiacja?)
Całość - oceniam na duży plus.
Pozdrawiam,

Glo.
Peelka chce się poświęcić, aby mogło powstać coś nowego. Wiatr rozwiewający ludzkie życie po chodnikach nakierowuje czytelnika na przemyślenia o przemijaniu, ulotności wszystkich człowieczych spraw. "Kamień węgielny" zaś symbolizuje nadzieję, że pomimo zniszczeń jest coś, co zawsze się odradza. Że na gruzach powstaje nowe... Ofiara więc nie idzie na marne...
"skruszone ciało" - fajna wieloznaczność - skruszone dosłownie, rozsypujące się w proch - albo
"skruszone", czyli pełne żalu (ekspiacja?)
Całość - oceniam na duży plus.

Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Specjalnie dla mnie? DziękujęGloinnen pisze:Bardzo dobra miniatura. Specjalnie się zalogowałam, żeby napisać komentarz.
Sed, dzięki za komentarz
- Ewa Włodek
ooo, proszę! Nowa Iskierka! Albo - nie nowa? I tylko pytanie - która Iskierka jest prawdziwą Iskierka - czy ta, która pisze słowo tak, jak ktoś, kto od dawna para się z jego materią, czy ta, która wcześniej prezentowała nie koniecznie udolne teksty?
No, popatrzę sobie, pobserwuję...I albo się uwtierdzę w pewnym swoim przekonaniu, albo - nie...
Pozdrawiam...
Ewa
ta miniatura - dobra...

No, popatrzę sobie, pobserwuję...I albo się uwtierdzę w pewnym swoim przekonaniu, albo - nie...

Pozdrawiam...
Ewa
ta miniatura - dobra...

Jestem, ta sama po prosu szybko się uczę.Ewa Włodek pisze:oo, proszę! Nowa Iskierka! Albo - nie nowa? I tylko pytanie - która Iskierka jest prawdziwą Iskierka
Na jednym portalu, to nawet pewnego użytkownika
wkurzało i gadał, że plagiatuję, a ja się tylko szybko
uczę. Nic więcej.
-
To czemu przyszła surowa, jak już podobno nauczona?iskierka pisze:Jestem, ta sama po prosu szybko się uczę.Ewa Włodek pisze:oo, proszę! Nowa Iskierka! Albo - nie nowa? I tylko pytanie - która Iskierka jest prawdziwą Iskierka
Na jednym portalu, to nawet pewnego użytkownika
wkurzało i gadał, że plagiatuję, a ja się tylko szybko
uczę. Nic więcej.
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
- anastazja
?
to ciekawe iskierko, jak to z tobą jest? - ten jest naprawdę dobry 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
Po prostu uczę się z komentarzy innych i wyciągam wnioskianastazja pisze:to ciekawe iskierko, jak to z tobą jest?
Dzięki za komentarz
Dodano -- 19 lis 2012, 23:06 --
not understande_14scie pisze:To czemu przyszła surowa, jak już podobno nauczona?