wybieram postać w światłach jarzeniówek
porusza się a ja mam wrażenie
że przed chwilą mówiliśmy o śmierci
jak nigdy dotąd
nic się nie zmieniało
wkrótce potem napisałem wiersz
byś uwierzyła
Do zapamiętania
-
Re: Do zapamiętania
Zadziwiasz mnie. Świetne. Jest i tajemnica i głębia i chce się zatrzymać, zastanowić.
Gdzieś ty się ukrywał?:)
Gdzieś ty się ukrywał?:)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
Sede Vacante staram się nie wychylać w tym naszym polskim piekiełku:) Tutaj jestem teoretycznie od dawna, ale mało aktywny. Może to się teraz zmieni.
Co do tej miniatury, masz rację jest tajemnica, chyba także dla mnie.. Ale czułem że muszę tak napisać, bez zbędnych udziwnień, metafor itd... Satysfakcją jest dla mnie choćby jeden czytelnik dla którego utwór będzie mieć jakieś znaczenie.
Co do tej miniatury, masz rację jest tajemnica, chyba także dla mnie.. Ale czułem że muszę tak napisać, bez zbędnych udziwnień, metafor itd... Satysfakcją jest dla mnie choćby jeden czytelnik dla którego utwór będzie mieć jakieś znaczenie.
-
Iskierko, dziękuje za te słowa! 

- Ewa Włodek
postać w światłach jarzeniówek - jakis mocno sztuczny, nienaturalny anturaż, w jakim przyszło zafunkcjonować peelowi. I obawia się, że ktoś mógł go odebrać własnie tak - jako kogoś sztucznego, może nawet - fałszywego? Więc postanawia się "zrehabilitować" słowem - wierszem, który zawsze odkryje jakąs częśc "wnętrza" peela, najczęściej - tę prawdziwą...
Taka mi się refleksja nasuneła przy lekturze.
dobra mini, Damianie, w moim guście, gdyż jestem wielbicielką "krótkich, żołnierskich słów"...
Pozdrawiam serdecznie...
Ewa
Taka mi się refleksja nasuneła przy lekturze.

dobra mini, Damianie, w moim guście, gdyż jestem wielbicielką "krótkich, żołnierskich słów"...
Pozdrawiam serdecznie...
Ewa
- anastazja

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"