Jest we mnie taka nadzieja
co nigdy nie gaśnie
z każdą chwilą mego życia
świeci coraz jaśniej
jest we mnie taka siła
co podpowiada mi
żebym w siebie uwierzyła
i odgania szare dni
po zmianie
Jest we mnie taka nadzieja
co nigdy nie gaśnie
z każdą chwilą mego życia
świeci coraz jaśniej
jest we mnie taka siła
ona podpowiada że
bym w los swój uwierzyła
a będzie nieco lżej
pocieszyciele
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
pocieszyciele
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, 16:35 przez iskierka, łącznie zmieniany 3 razy.
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Re: pocieszyciele
I teraz Iskierko przeczytaj sobie pierwszą a potem drugą strofę - pierwszą zatrzymaj bo brzmi fajnie prawda ?
A drugą wykasuj bo w porównaniu do pierwszej brzmi okropnie .
A potem - trzymaj poziom pierwszej strofy - uparcie
Z uszanowaniem L.G.
A drugą wykasuj bo w porównaniu do pierwszej brzmi okropnie .
A potem - trzymaj poziom pierwszej strofy - uparcie

Z uszanowaniem L.G.
czemu, okropni?Leon Gutner pisze:A drugą wykasuj bo w porównaniu do pierwszej brzmi okropnie .
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Mi - dni - to rym najgorszego sortu . Brzmi jak mp3 przy tym co wyprodukowała pierwsza strofa o jakości dzieł spod znaku Marantz'a .
Mniej więcej takie porównanie .
Z ukłonem L.G.
Mniej więcej takie porównanie .

Z ukłonem L.G.
- Gloinnen
- Administrator
Dla mnie niestety - ani pierwsza, ani druga...
Wierszyk, powielony na kserokopiarce myśli...
Temat bardzo zużyty, więc wymaga oryginalnego podejścia, a nie operowania banałami. Przemyślenia pasują prędzej do infantylnego bloga nastolatki lub do popowej piosenki dla zdołowanych. Rozumiem, że dla Ciebie treść może być istotna i chcesz ją zaprezentować w sposób ambitny.
Rytm - zdecydowanie do wyrównania.
Konsekwentnie stosuj rymy - jeżeli mają być krzyżowe - to w obu strofach; eksperymenty w tym zakresie na razie sobie odpuść.
Pisząc o czymkolwiek - choćby i o nadziei - zapomnij wszystko, co na jej temat kiedykolwiek i z czyichkolwiek ust usłyszałaś. Odkrywaj niezbadane tereny. Czytelnik lubi być zaskakiwany, a nie ziewać z nudów, czytając kolejną wersję tej samej refleksji. Podobnych tekstów można znaleźć na pęczki w sieci, stworzonych na zasadzie - "czasami człowiek musi"... Dobry wiersz nawet w zwyczajności odsłania coś wyjątkowego.
Postaraj się patrzeć na temat bardziej neutralnie, mniej egocentrycznie. Liryka osobista to zawsze pułapka, szukaj raczej ciekawych obrazów, skojarzeń, a nie wywnętrzaj się przed czytelnikiem... na to jeszcze, według mnie, za wcześnie.
Pozdrawiam,

Glo.
Wierszyk, powielony na kserokopiarce myśli...
Temat bardzo zużyty, więc wymaga oryginalnego podejścia, a nie operowania banałami. Przemyślenia pasują prędzej do infantylnego bloga nastolatki lub do popowej piosenki dla zdołowanych. Rozumiem, że dla Ciebie treść może być istotna i chcesz ją zaprezentować w sposób ambitny.
Rytm - zdecydowanie do wyrównania.
Konsekwentnie stosuj rymy - jeżeli mają być krzyżowe - to w obu strofach; eksperymenty w tym zakresie na razie sobie odpuść.
Pisząc o czymkolwiek - choćby i o nadziei - zapomnij wszystko, co na jej temat kiedykolwiek i z czyichkolwiek ust usłyszałaś. Odkrywaj niezbadane tereny. Czytelnik lubi być zaskakiwany, a nie ziewać z nudów, czytając kolejną wersję tej samej refleksji. Podobnych tekstów można znaleźć na pęczki w sieci, stworzonych na zasadzie - "czasami człowiek musi"... Dobry wiersz nawet w zwyczajności odsłania coś wyjątkowego.
Postaraj się patrzeć na temat bardziej neutralnie, mniej egocentrycznie. Liryka osobista to zawsze pułapka, szukaj raczej ciekawych obrazów, skojarzeń, a nie wywnętrzaj się przed czytelnikiem... na to jeszcze, według mnie, za wcześnie.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura