kochanie (do siego)
-
kochanie (do siego)
nowy rozdział
w czystych księgach zapisane
życie
naiwne jak ten tekst
o niemodnej miłości
bo nigdy nie zrozumiemy naburmuszonych
pisarzy i purpury nad głowami
dusze zaś drżą w rytmie samby
od rana do zmierzchu
brzemienne
jak ciernie w gardle na kacu
stawiam anioły do pionu
podporządkowane wibrującym
nerwom słuchowym
na trzy
i nie opuszczę aż do śmierci
wykuta z cytrą
Erato
w czystych księgach zapisane
życie
naiwne jak ten tekst
o niemodnej miłości
bo nigdy nie zrozumiemy naburmuszonych
pisarzy i purpury nad głowami
dusze zaś drżą w rytmie samby
od rana do zmierzchu
brzemienne
jak ciernie w gardle na kacu
stawiam anioły do pionu
podporządkowane wibrującym
nerwom słuchowym
na trzy
i nie opuszczę aż do śmierci
wykuta z cytrą
Erato
Ostatnio zmieniony 06 sty 2013, 2:19 przez triste, łącznie zmieniany 2 razy.
"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche
- coobus
Re: kochanie (do siego)
Nowy rok, tabula rasa, niezapisane jeszcze strony. Postawiłaś pierwsze znaki. Życzę ciekawie zapisanego rozdziału. Z Nowym Rokiem 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
e, karty anielskie?
Wiersz bardzo dobry
Wiersz bardzo dobry

- Gloinnen
- Administrator
Człowiek jest naiwny. Wierzy w pozytywne zmiany, wierzy w to, że wiele rzeczy można zacząć od nowa - tak jak w Twojej stopce - przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć. Mimo wszystko jednak nie ma tych czystych kart, tabula rasa tak naprawdę nie istnieje. Nasze życie to continuum - błędów, rozczarowań, odwetów, szarpania się, walk - tak mocno ze sobą powiązanych, że przewrócenie kart w książce nic nie daje.triste pisze:naiwne jak ten tekst
o niemodnej miłości
"w rytmie" ---> czego? (aż się prosi o jakieś uzupełnienie obrazu).triste pisze:dusze zaś drżą w rytmie
Ewentualnie - "rytmicznie" - jeżeli o opis ruchu jedynie chodzi.
Kac wybitnie sprzyja wszelkiego rodzaju introspekcjom i rachunkom sumienia.triste pisze:jak ciernie w gardle na kacu

Smutna pointa, bo pokazuje kamienne trwanie miłości przegranej, niszczycielskiej, bezsensownej i niezrozumiałej. Kamienny posąg Erato jakby został zatrzymany i utrwalony w swoim wiecznym śpiewie, w swojej tragicznej pozie, podporządkowany żywiołowi narzuconemu z góry. Tego stanu nie można już zmienić - cytra w dłoniach aż do dzisiaj ma akompaniować miłosnym zaśpiewom.triste pisze:i nie opuszczę aż do śmierci
wykuta z cytrą
Erato
I - jak na ironię - dopiero śmierć może być wyzwoleniem, ale przecież kamienny posąg nie umiera...
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Dziękuję serdecznie. Również wspaniałego Nowego Roku!coobus pisze:Nowy rok, tabula rasa, niezapisane jeszcze strony. Postawiłaś pierwsze znaki. Życzę ciekawie zapisanego rozdziału. Z Nowym Rokiem
Iskierko, serdecznościiskierka pisze:.Twój wiersz czaruje i zatrzymuje na długo

Ano, AnielskieAlek Osiński pisze:e, karty anielskie?
Wiersz bardzo dobry

Moja droga Glo, dołożyłam sambę, bo dusza peelki tylko w takiej tańczy, a że i karnawał, to jak znalazł. Pointa jest smutna, owszem, ale peelka jest przy nadziei, że to właśnie ten rok, będzie dla niej najcudowniejszy

"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche
- anastazja
triste pisze:i nie opuszczę aż do śmierci
wykuta z cytrą
Erato
To smutne, niestety bywa i taka miłość. Dobrze napisany tekst triste

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Ewa Włodek
Nowy Rok - nowe nadzieje, anioł - zwykle - stróż, więc może - ochroni przed tym, co może się zdarzyć złego. Choćby - zła miłość...Cóż, odrobina naiwności - nikogo nie ominie...
z Noworocznym ciepłem - jeszcze...
Ewa

z Noworocznym ciepłem - jeszcze...
Ewa
-
Anastazjo, dziękuję, całuski noworoczne
Ewuś, moja peelka ma zawsze nadzieję, a nadzieja choćby uważana była za ostatnią naiwność na ziemi, małymi krokami staje się realna. Również ciepło pozdrawiam

Ewuś, moja peelka ma zawsze nadzieję, a nadzieja choćby uważana była za ostatnią naiwność na ziemi, małymi krokami staje się realna. Również ciepło pozdrawiam