dwie kobiety

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Ania ayalen

dwie kobiety

#1 Post autor: Ania ayalen » 05 sty 2013, 22:41

stara kobieta starannie okrywa głowę pokorą
klęka u progu wieczności
zmęczone dłonie znaczone drogami życia
skrupulatnie snują monotonne prośby o cokolwiek
o jeden powód by się obudzić
tuż obok
na progu życia
przystanęła ta druga
nazbyt dumna by na kolanach szukać wsparcia
dłońmi osłania radość
jeszcze nie przelicza siebie
na przemijanie
nie mierzy wieczności chwilami
z niedowierzaniem patrzy
na starą kobietę
bezgłośnie modlącą się
o łaskę miłości
dla swej młodszej siostry
Ostatnio zmieniony 06 sty 2013, 18:53 przez Ania ayalen, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
coobus

Re: dwie.kobiety

#2 Post autor: coobus » 05 sty 2013, 22:47

Wiersz ładny, ale problemy z czcionką wytworzyły "laskę miłości", efekt zdecydowanie niezamierzony.
Wiersz bez interpunkcji, ten samotny zapomniany przecinek jest z innego świata. Tyle spraw technicznych, które rzucaję się w oczy. Drobnych spraw. W mojej ocenie nie wypaczają one tak naprawdę wymowy i uroku wiersza :bravo:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Ania ayalen

#3 Post autor: Ania ayalen » 05 sty 2013, 22:53

tez latasz skosem przez jezdnie, super. Licze na dobre serce ktore doczepi ogonki, przecinek w tamtym.miejscu musi byc, reszta dowolnie, dziekuje . Ktos kiedys powiedzial mi ze moja interpunkcja przyprawia go o zawrot glowy. Wiedzial co mowi

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#4 Post autor: skaranie boskie » 05 sty 2013, 23:14

Ania ayalen pisze:i od razu sie skomentuje- poniewaz jestem absolutnie praworzadna, prosze Glo o areszt tymczasowy przewidziany regulaminem.
Mówisz i masz.
Glo dzisiaj nie ma, a ja mało spostrzegawczy jestem...
Ale i Moderatorzy zaspali. :)

Zamykamy do jutra
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Alek Osiński

Re: dwie kobiety

#5 Post autor: Alek Osiński » 07 sty 2013, 0:42

bardzo ciekawe to spojrzenie psychologicznie i ciekawy wiersz, faktycznie w każdym tkwią chyba,
takie nieco, sprzeczne nie rozumiejące się postaci, a w rzeczywistości cały zbiór fantomów,które chcą pozornie czegoś innego, albo nie tyle chcą, co kierują się innymi pobudkami, korzystają jakby z innych doświadczeń, a jedyne co chcą to chyba tylko pogodzić się ze sobą, to taka wewnętrzna dezintegracja, defragmentacja, która wiedzie
na wieczne niepogodzenie...uzyskać stan wewnętrznej równowagi i zrozumienia...to spory wyczyn

Ania ayalen

#6 Post autor: Ania ayalen » 07 sty 2013, 6:18

mhmm, mlodosc nie dostrzega przyszlej siebie w starosci, starosc zapomina o przeszlej sobie .Szczerze mowiac ten wiersz to zasluga Coobusa, jego wiersza, tylko moj obrazek jest troszke inna perspektywa. Wiesz Alku, starzeje sie nasza fiycznosc, to ona ulega przemijaniu, duch istnieje poza czasem, nie podlega jego uplywowi. Niektorzy.ludzie nie starzeja sie mimo uplywu czasu, niektorzy...moja sasiadka, sprzed wielu lat, patrzylam na nia z przerazeniem, mloda, niespelna 30 kobieta, przeliczajaca zycie na problemy, choc miala fajny dom, udane malzenstwo, o oczach w ktorych przygaslo swiatlo. Niektorzy ludzie rodza sie starzy, pozbawieni tego wiecznego glodu zycia, radosci z ktora wita sie kazdy swit...to porazajace.

atoja

#7 Post autor: atoja » 07 sty 2013, 9:54

stara kobieta starannie okrywa głowę pokorą
klęka u progu
zmęczone dłonie znaczone drogami
skrupulatnie snują monotonne prośby o cokolwiek
o jeden powód by się obudzić

tuż obok

przystanęła ta druga
nazbyt dumna by na kolanach szukać wsparcia
dłońmi osłania radość
jeszcze nie przelicza siebie
na przemijanie

z niedowierzaniem patrzy
na starą kobietę
bezgłośnie modląca się
o łaskę miłości
dla swej młodszej siostry

pozwoliłam sobie na dodanie brakujących elementów i
małe zmiany w Twoim wierszu

Anyu, czy nic nie da się zrobić abyś pisała po polsku? ;)
z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię

fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów

Ania ayalen

#8 Post autor: Ania ayalen » 07 sty 2013, 10:14

dziekuje, tak jest o wiele lepiej, w zwiazku czym mam nadzieje ze przejdzie Ci to w nalog....marze glosno. Nie da sie, klawiatura nie uwzglednia polskich znakow, nawet w polskiej wersji opery, a jest to jedyny znosnie dzialajacy browser, inne nie wchodza zwyczajnie

Dodano -- 07 sty 2013, 10:14 --

dziekuje, tak jest o wiele lepiej, w zwiazku czym mam nadzieje ze przejdzie Ci to w nalog....marze glosno. Nie da sie, klawiatura nie uwzglednia polskich znakow, nawet w polskiej wersji opery, a jest to jedyny znosnie dzialajacy browser, inne nie wchodza zwyczajnie

atoja

#9 Post autor: atoja » 07 sty 2013, 13:08

jeżeli Ci się spodoba, możesz wkleić pod tym wierszem z dopiskiem : wersja poprawiona :)

Obiecuję... :ok:
jeśli wiersz będzie tego wart ;)
z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię

fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów

Ania ayalen

#10 Post autor: Ania ayalen » 07 sty 2013, 13:16

trzymam za slowo, jednak poprawiona wersja niech zostanie tu, umknely Ci wiecznosc i zycie a to o nie chodzilo. O wiele lepiej niz ja rozpisujesz to na wersy, dziekuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”