W oknie
księżyc otula zaspane
gwiazdy
płatami chmur
wiatr kołysze śnieżne
drzewa
zapłakane jeszcze
drobinkami
skamieniałego
lodu
po poprawkach
wiatr kołysze
śnieżne drzewa
zapłakane jeszcze
drobinkami
skamieniałego lodu
zimowa...
- coobus
Re: zimowa...
Zamknąłem oczy, patrzę na to samo wyobraźnią: to gwiazdy otulają księżyc, śnieżne drzewa bawią się wiatrem, krople dnia kostnieją drobinkami lodu... Znowu otwieram oczy... Twoje słowa wracają. Zadumałem się przy nich przez chwilę 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
niestety nadal kręcisz się wokół tej samej osi.
banał. zmień tematykę - nie pisz o księżycach, słoneczkach, chmurkach - to na dłuższą metę daleko cię nie zaprowadzi. handluj emocją - temu tworowi jej brakuje. ni ma kotwicy - tekst zmierza donikąd.
wyciągaj wnioski, ogarnij myśli i napisz coś zwartego, dłuższego. postaraj się chociaż.
banał. zmień tematykę - nie pisz o księżycach, słoneczkach, chmurkach - to na dłuższą metę daleko cię nie zaprowadzi. handluj emocją - temu tworowi jej brakuje. ni ma kotwicy - tekst zmierza donikąd.
wyciągaj wnioski, ogarnij myśli i napisz coś zwartego, dłuższego. postaraj się chociaż.
- Gloinnen
- Administrator
"płaty" - jakoś mało przytulnie brzmią - może "chustami"? "kocami"? Podkreślisz senną nastrojowość.iskierka pisze:księżyc otula zaspane
gwiazdy
płatami chmur
Wydawało mi się, że gdzieś już wiatr kołysał te zapłakane drzewa... W którymś Twoim wierszu... Ale obraz do mnie przemówił, może ze względu na zawartą w nim melancholię - która wyjątkowo pasuje do zimowej nocy...iskierka pisze:wiatr kołysze śnieżne
drzewa
zapłakane jeszcze
drobinkami
skamieniałego
lodu
Zmieniłabym wersyfikację:
wiatr kołysze
śnieżne drzewa
zapłakane jeszcze
drobinkami
skamieniałego lodu
Pozdrawiam,

Glo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura