Rozstanie
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
Rozstanie
Rozstanie
A kiedy się zdarzają rzeczy ostateczne,
Nikt nie gładzi powierzchni, nie szlifuje kantów,
Przekraczając bariery pamięci koniecznej
W powtórzeniach buduje życiodajne pantum.
Zupełnie niepotrzebnie mieszkasz w moich myślach,
Jakby brakło na świecie cieplejszego locum,
Gdy pogasły przedświty które rozum wyśmiał.
I dojrzeć już niczego nie można w półmroku.
Jak zawsze słów za mało na chęć zrozumienia,
Nie ostoi się ciszą pisane przymierze,
Realizm skreśla wersy w dawnych założeniach,
Na miarę własnych potrzeb i nowych spostrzeżeń.
Zgaszę światła i okna niechęcią zacienię;
Zapatrzone w nic oczy, nie grzeszą spojrzeniem.
wersja II
Rozstanie
Nikt nie gładzi powierzchni, nie szlifuje kantów.
Przekraczając bariery pamięci koniecznej,
Gdy pogasły przedświty, które rozum wyśmiał
I niczego już dojrzeć nie można w półmroku.
Nie ostoi się ciszą pisane przymierze.
Skreśla wersy realizm w dawnych założeniach
Zapatrzone w nic oczy, nie grzeszą widzeniem.
.
Nikt nie gładzi powierzchni, nie szlifuje kantów,
Przekraczając bariery pamięci koniecznej
Gdy pogasły przedświty które rozum wyśmiał.
I dojrzeć już niczego nie można w półmroku.
Nie ostoi się ciszą pisane przymierze,
Realizm skreśla wersy w dawnych założeniach,
Zapatrzone w nic oczy, nie grzeszą spojrzeniem.
wersja II
Rozstanie
Gdy pogasły przedświty, które rozum wyśmiał
Nie ostoi się ciszą pisane przymierze.
Zapatrzone w nic oczy, nie grzeszą widzeniem.
.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, 13:05 przez JSK, łącznie zmieniany 3 razy.
- Gloinnen
- Administrator
Re: Rozstanie
Bój się Boga, powiedz mi, że to tylko wypadek przy pracy!JSK pisze: nie grzeszą spojrzeniem.
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Bo ja taki bardziej "wypadkowy" jestem. Ale ubezpieczony 

- Miladora
Sonet angielski, jak widzę. 
Dobry i przemawiający...
Oprócz lekkiej utraty płynności:
- Realizm skreśla wersy w dawnych założeniach, - wszystko jest ok, 13/7/6, ale lekka zmiana melodii, bo akcenty się różnią.
Wyrównuje to poniekąd zmiana szyku:
- Skreśla wersy realizm w dawnych założeniach,
I:
- i dojrzeć już niczego nie można w półmroku. - (i niczego już dojrzeć nie można w półmroku)
Co do ostatniego wersu:
- Zapatrzone w nic oczy, nie grzeszą spojrzeniem. - logiczniej byłoby dać "widzeniem".
No i została interpunkcja.
Przyznam, że chętnie bym ją widziała w konsekwentnej formie, bo jakoś nie lubię wielkich liter po przecinkach.
Pozwolę sobie na przedstawienie tego na wierszu:
nikt nie gładzi powierzchni, nie szlifuje kantów.
w powtórzeniach buduje życiodajne pantum.
jakby brakło na świecie cieplejszego locum,
gdy pogasły przedświty, które rozum wyśmiał
i niczego już dojrzeć nie można w półmroku.
nie ostoi się ciszą pisane przymierze.
na miarę własnych potrzeb i nowych spostrzeżeń.
zapatrzone w nic oczy, nie grzeszą widzeniem.
Spodobał mi się. Treść także.
Dobrego

Dobry i przemawiający...
Oprócz lekkiej utraty płynności:
- Realizm skreśla wersy w dawnych założeniach, - wszystko jest ok, 13/7/6, ale lekka zmiana melodii, bo akcenty się różnią.
Wyrównuje to poniekąd zmiana szyku:
- Skreśla wersy realizm w dawnych założeniach,
I:
- i dojrzeć już niczego nie można w półmroku. - (i niczego już dojrzeć nie można w półmroku)
Co do ostatniego wersu:
- Zapatrzone w nic oczy, nie grzeszą spojrzeniem. - logiczniej byłoby dać "widzeniem".
No i została interpunkcja.

Przyznam, że chętnie bym ją widziała w konsekwentnej formie, bo jakoś nie lubię wielkich liter po przecinkach.
Pozwolę sobie na przedstawienie tego na wierszu:
nikt nie gładzi powierzchni, nie szlifuje kantów.
w powtórzeniach buduje życiodajne pantum.
jakby brakło na świecie cieplejszego locum,
gdy pogasły przedświty, które rozum wyśmiał
i niczego już dojrzeć nie można w półmroku.
nie ostoi się ciszą pisane przymierze.
zapatrzone w nic oczy, nie grzeszą widzeniem.
Spodobał mi się. Treść także.
Dobrego

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
-
Podziękowania przesyłam, z kwiatkami

- Gloinnen
- Administrator
Miladora wypowiedziała się wystarczająco obszernie na temat formy, to ja pozwolę sobie na subiektywną i osobistą interpretację wiersza. Temat rozstań i pożegnań wciąż jeszcze mam do przepracowania, tak więc utwory zahaczające o tę kwestię bardzo mnie interesują.
Sam tytuł bardzo ogólny. Być może chodzi o rozstanie dwóch bliskich sobie osób? To najprostsze i najbardziej oczywiste skojarzenie. Do rozstań dochodzi też w wielu dziedzinach życia. Można na przykład rozstawiać się z ukochanymi miejscami - z domem rodzinnym na przykład. Albo odejść (być zmuszonym) do odejścią jeszcze skądinąd. Rozstać się można z przyjaciółmi, z rodziną... Wszystkie te rodzaje swoistej "separacji", wyobcowania, osamotnienia mają podobny wymiar, wywołują podobne emocje, stanowią podobny balast psychiczny dla potencjalnego peela.
Oczywiście także bolesne - i to bardzo. Rzadko kiedy bowiem do rozstania dochodzi za obopólną zgodą, z przyzwoleniem na nie. Nie oszukujmy się - najczęściej dzieje się tak, że jedna osoba to rozstanie wymierza drugiej. Celowo użyłam takiego sformułowania - kojarzącego się z wymierzaniem kary. Ten, kto zostaje porzucony, odtrącony, wypchnięty poza margines - zawsze będzie dręczony pytaniami: "dlaczego?" "za co?". Na które odpowiedzi najczęściej się nie doczekuje. Osoba podejmująca trudną decyzję o rozstaniu musi być bezlitosna i milcząca, najczęściej taka jest, "nie szlifuje kantów", nie łagodzi skutków swoich działań. Krzywdzi, bo w rzeczy samej nie ma innego wyjścia, albo tak jej się wydaje.
Bo rozstanie - to jest zawsze odebranie komuś części jego samego, pozbawienie kawałka życia, okaleczenie psyche. O czym piszesz dalej:
Ostateczną konkluzję pozostawiam Autorowi do samodzielnego wysnucia.
Pozdrawiam,
Glo.
Sam tytuł bardzo ogólny. Być może chodzi o rozstanie dwóch bliskich sobie osób? To najprostsze i najbardziej oczywiste skojarzenie. Do rozstań dochodzi też w wielu dziedzinach życia. Można na przykład rozstawiać się z ukochanymi miejscami - z domem rodzinnym na przykład. Albo odejść (być zmuszonym) do odejścią jeszcze skądinąd. Rozstać się można z przyjaciółmi, z rodziną... Wszystkie te rodzaje swoistej "separacji", wyobcowania, osamotnienia mają podobny wymiar, wywołują podobne emocje, stanowią podobny balast psychiczny dla potencjalnego peela.
Ponieważ używasz sformułowania "rzeczy ostateczne" - to znaczy, że nie ma już odwrotu, rozstanie jest nieuniknione, nieuchronne i nieodwracalne.JSK pisze:A kiedy się zdarzają rzeczy ostateczne,
Oczywiście także bolesne - i to bardzo. Rzadko kiedy bowiem do rozstania dochodzi za obopólną zgodą, z przyzwoleniem na nie. Nie oszukujmy się - najczęściej dzieje się tak, że jedna osoba to rozstanie wymierza drugiej. Celowo użyłam takiego sformułowania - kojarzącego się z wymierzaniem kary. Ten, kto zostaje porzucony, odtrącony, wypchnięty poza margines - zawsze będzie dręczony pytaniami: "dlaczego?" "za co?". Na które odpowiedzi najczęściej się nie doczekuje. Osoba podejmująca trudną decyzję o rozstaniu musi być bezlitosna i milcząca, najczęściej taka jest, "nie szlifuje kantów", nie łagodzi skutków swoich działań. Krzywdzi, bo w rzeczy samej nie ma innego wyjścia, albo tak jej się wydaje.
Tak. Na gruzach tego, co zostało zniszczone - można próbować tworzyć coś nowego. Przewrotność losu, bo jak ocenić moralnie budowanie szczęścia na cudzym cierpieniu? Trudne to dylematy do rozstrzygnięcia, zarówno dla odtrącającego jak i dla odtrącanego. Jak nie użalać się nad sobą? Jak zachować dystans do chyba najbardziej przykrej rzeczy, jaka może człowieka spotkać, lub jaką można mu wyrządzić?JSK pisze:Przekraczając bariery pamięci koniecznej
Bo rozstanie - to jest zawsze odebranie komuś części jego samego, pozbawienie kawałka życia, okaleczenie psyche. O czym piszesz dalej:
Tutaj ja odczytuję właśnie całą bezwzględność kogoś, kto wyrzuca drugą osobę ze swojej rzeczywistości. Trzeba się jej pozbyć, powtarzając z okrutną ironią - jesteś niepotrzebna, non grata. Chcę cię usunąć z mojego świata, z bliskich mi miejsc, z mojego otoczenia. To, co moje - nigdy już nie będzie dla ciebie gościnne, przyjazne . Zimne, zamknięte locum, zatrzaśnięta furtka, mrok. "W myślach", ale też nierzadko i w świecie realnym, niestety.JSK pisze:Zupełnie niepotrzebnie mieszkasz w moich myślach,
W owym fragmencie widzę uzupełnienie poprzedniej refleksji. Te "pogaszone przedświty, wyśmiane przez rozum", odczytuję jako działanie trochę na oślep - a z drugiej strony - jako utratę zaufania. Najczęściej bowiem od tego zaczyna się rozdźwięk, co staje się praprzyczyną wszelkich rozstań. Dla odmiany - osoba odtrącona, zepchnięta w przepaść - ma poczucie właśnie, że "niczego już dojrzeć nie można w półmroku". Zaślepienie jest obopólne. Jedna strona rani, bez zastanowienia się nad tym, jak bardzo mocno, druga - pogrąża się w ciemność.JSK pisze:Gdy pogasły przedświty, które rozum wyśmiał
Rzeczywiście, najczęściej to prawda. Bywa, że obie osoby nie chcą ze sobą rozmawiać, każda zamyka się w swoich racjach. Bywa, że tylko jedna odwraca się od drugiej, odrzuca ją bezdyskusyjnie, nie chce jej słuchać. Według mnie głównym powodem wszelkich dramatów nie jest brak słów. Te przychodzą z mniejszym lub większym trudem. Gorszy jest brak chęci do rozmowy, nawet najostrzejszej, lecz szczerej. Cokolwiek by to miało oznaczać.JSK pisze:Jak zawsze słów za mało na chęć zrozumienia,
Tak. Nie ma nic gorszego niż akceptowanie wszelkich psychicznych czy też innego rodzaju wypaczeń, patologii, przewin - dla świętego spokoju.JSK pisze:Nie ostoi się ciszą pisane przymierze.
Tutaj chyba piętnujesz egoizm, działanie według własnych potrzeb. Ale z drugiej strony - czy można działać wbrew sobie, na siłę, kierując się jedynie litością? Chyba nie. Chociaż istnieje także coś takiego, jak zdrowy rozsądek i coś, co roboczo nazwę - empatią. Nawet w sytuacji, gdy trzeba komuś powiedzieć - odejdź/odchodzę - można złagodzić skutki tej decyzji. Wyjaśniając swoje motywacje. Zachowując przyjaźń. Nie przekreślając tego, co było we wzajemnej relacji dobre. To według mnie jest niezwykle istotne i świadczy o prawdziwym człowieczeństwie - szeroki ogląd realiów i skutków własnego postępowania.Miladora pisze:Skreśla wersy realizm w dawnych założeniach
Pójście na łatwiznę.JSK pisze:Zgaszę światła i okna niechęcią zacienię;
Krótkowzroczność, małoduszność, brak przewidywania. Jak wspomniałam - w każdej sytuacji można być człowiekiem, ale wtedy trzeba "zgrzeszyć widzeniem". No cóż...JSK pisze:Zapatrzone w nic oczy, nie grzeszą widzeniem.
Ostateczną konkluzję pozostawiam Autorowi do samodzielnego wysnucia.
Pozdrawiam,
Glo.
/B. Zadura
/B. Zadura
Ja myślę, że to borykanie się ze sobą po utracie czegoś/kogoś.
Kiedy nic nie „szlifuje kantów” pamięci. I kiedy we wspominaniu szuka się siły do dalszego trwania. Ten ktoś „zupełnie niepotrzebnie” mieszka w myślach, skoro to, co było, wygasło i nie daje już ciepła. Rozum wyśmiewa takie powroty, ale bez nich i tak nie dostrzega się niczego nowego.
Można chcieć coś zrozumieć, ale brakuje słów, by zostało to zwerbalizowane i nawet jeśli zawarte zostanie ciche przymierze, to jest to i tak za mało.
Realne życie próbuje skreślić dawne założenia na inną miarę potrzeb. Ale nie do końca to chyba wychodzi, skoro jakby umyka się za zacienione okno i zaczyna wpatrywać w pustkę niewidzącymi oczyma.
Dla mnie tu nie ma egoizmu – to stan psychiczny pomiędzy tym, co było, a tym, do czego życie zmusza, co może kiedyś będzie, ale jeszcze nie jest. To stan zawieszenia. Taki, gdy dopiero wychodzi się z czegoś, co było ważne, a jednocześnie pustka, którą się odczuwa, pełna jest jeszcze myśli i zmagań.
Dobrego
Kiedy nic nie „szlifuje kantów” pamięci. I kiedy we wspominaniu szuka się siły do dalszego trwania. Ten ktoś „zupełnie niepotrzebnie” mieszka w myślach, skoro to, co było, wygasło i nie daje już ciepła. Rozum wyśmiewa takie powroty, ale bez nich i tak nie dostrzega się niczego nowego.
Można chcieć coś zrozumieć, ale brakuje słów, by zostało to zwerbalizowane i nawet jeśli zawarte zostanie ciche przymierze, to jest to i tak za mało.
Realne życie próbuje skreślić dawne założenia na inną miarę potrzeb. Ale nie do końca to chyba wychodzi, skoro jakby umyka się za zacienione okno i zaczyna wpatrywać w pustkę niewidzącymi oczyma.
Dla mnie tu nie ma egoizmu – to stan psychiczny pomiędzy tym, co było, a tym, do czego życie zmusza, co może kiedyś będzie, ale jeszcze nie jest. To stan zawieszenia. Taki, gdy dopiero wychodzi się z czegoś, co było ważne, a jednocześnie pustka, którą się odczuwa, pełna jest jeszcze myśli i zmagań.
Dobrego

Zawsze tkwi we mnie coś,
- Gloinnen
- Administrator
Miladora pisze: To stan zawieszenia. Taki, gdy dopiero wychodzi się z czegoś, co było ważne, a jednocześnie pustka, którą się odczuwa, pełna jest jeszcze myśli i zmagań.

/B. Zadura
/B. Zadura
Brakowało mi takich interpretacji, rozważań, bez zdawkowego: ładne, niezłe, czy coś w tym rodzaju. Ale i interpretatorzy godni: Gloinnen, o której wiem, że nie idzie na łatwiznę i Miladora, którą dopiero poznaję, ale już jestem jak najlepszego zdania. (Trochę, jakbym się "podlizywał")
To mój debiut tutaj, więc pewna nieśmiałość mnie ogarnia.
Dzięki serdeczne za łaskawe i jak sądzę, życzliwe przyjęcie.

To mój debiut tutaj, więc pewna nieśmiałość mnie ogarnia.
Dzięki serdeczne za łaskawe i jak sądzę, życzliwe przyjęcie.

- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Obie wersje .
Nastrojów już ci Leo zazdrości .
Z ukłonem L.G.
Nastrojów już ci Leo zazdrości .
Z ukłonem L.G.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, 20:28 przez Leon Gutner, łącznie zmieniany 1 raz.