Mainstream
- Gloinnen
- Administrator
Mainstream
Mainstream
Dziś nie trzeba wybijać zębów
ani wyrywać paznokci
w spleśniałych gabinetach przesłuchań.
Brudna robota stała się w zasadzie
przyjemna. Czyste palce młodego
porucznika*
przerzucającego donosy
odeszły już do historii.
Wystarczą moderatorzy na politycznych
forach.
Ile kosztuje
post przeciwko gdaczącej sekcie?
Cyfryzacja sumień. Idealne
wyjście awaryjne dla lemingów.
Kolejne kłamstwa
toczą się przez niepamięć
łamiąc kręgosłupy
wylogowanym z tożsamości.
Nawet prawda spełnia
normy unijne. Nie wychyla się
poza wiejski kościółek i domy
rodzin ofiar.
Tylko
cienie wciąż zbyt długie
o zachodzie słońca
nie chcą odejść.
* w nawiązaniu do wiersza S. Barańczaka "19.12.79. Czyste ręce"
w spleśniałych gabinetach przesłuchań.
Brudna robota stała się w zasadzie
przyjemna. Czyste palce młodego
porucznika*
przerzucającego donosy
odeszły już do historii.
Wystarczą moderatorzy na politycznych
forach.
Ile kosztuje
Cyfryzacja sumień. Idealne
Kolejne kłamstwa
łamiąc kręgosłupy
Nawet prawda spełnia
normy unijne. Nie wychyla się
poza wiejski kościółek i domy
rodzin ofiar.
Tylko
cienie wciąż zbyt długie
o zachodzie słońca
nie chcą odejść.
* w nawiązaniu do wiersza S. Barańczaka "19.12.79. Czyste ręce"
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
- Administrator
Re: Mainstream
Są tacy, którzy rezonują w powodów para-religijnych. Antysekta?Ile kosztuje
Platforma telewizji cyfrowej?Cyfryzacja sumień. Idealne
Glo, Skarbie, Tobie przydalby sie dlugi spacer do lasu. Nie jestes odpowiedzialna za cale zlo tego swiata. Robisz to co mozesz. Gdyby tak kazdy, zamiast rozpaczac nad losem glodujacych na drugim.krancu.swiata- zauwazyl nedze tuz na wyciagniecie reki, gdyby kazdy... Ale ktos moze zrobic jedynie
cos , Slonko. Wszystko zalezy od wszystkich, nigdy od jednej osoby. I popatrz- jaki nie bylby ten nasz swiat, wciaz pozostaje najpiekniejszym.ze swiatow. Jedynym ktory mamy. Zabierz smutek na spacer
cos , Slonko. Wszystko zalezy od wszystkich, nigdy od jednej osoby. I popatrz- jaki nie bylby ten nasz swiat, wciaz pozostaje najpiekniejszym.ze swiatow. Jedynym ktory mamy. Zabierz smutek na spacer
-
Też pisałem kilka wierszy o przeniesieniu swoich wartości, tożsamości, do globalnej sieci.
Ja przez pryzmat utrzymywania kontaktów z ludźmi, przyjaźni, zachwytów.
Ty przez pryzmat inwigilacji, kar dla łamiących prawo i zasady.
ale generalnie jeden wspólny mianownik dla wszystkich takich historii.
Dziś jesteśmy tak bardzo wirtualni, że jesteśmy naturalni w realnym życiu jak postacie z kreskówek (ironia celowa).
Temat mi się podoba, zapis zdecydowanie dla mnie, z tych "prostszych". Nadałby się na wieczorną kontemplację przy papierosie, leżąc z dala od komputera i myśląc o świecie.
(Glo. czemu ty nie chcesz się wydać? Jesteś gotowa przecież. Mi się udało to i tobie się uda. a chętnie bym miał twój tomik)
Ja przez pryzmat utrzymywania kontaktów z ludźmi, przyjaźni, zachwytów.
Ty przez pryzmat inwigilacji, kar dla łamiących prawo i zasady.
ale generalnie jeden wspólny mianownik dla wszystkich takich historii.
Dziś jesteśmy tak bardzo wirtualni, że jesteśmy naturalni w realnym życiu jak postacie z kreskówek (ironia celowa).
Temat mi się podoba, zapis zdecydowanie dla mnie, z tych "prostszych". Nadałby się na wieczorną kontemplację przy papierosie, leżąc z dala od komputera i myśląc o świecie.
(Glo. czemu ty nie chcesz się wydać? Jesteś gotowa przecież. Mi się udało to i tobie się uda. a chętnie bym miał twój tomik)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- anastazja
Przepraszam Cię Aniu, ale nie masz racji w tym zdaniu. Owszem jedna osoba nie pomoże wszystkim, ale może pomóc jednej i to jest pomoc piękna.Ania ayalen pisze:Slonko. Wszystko zalezy od wszystkich, nigdy od jednej osoby.
Pomyśl, gdyby tak jedna osoba pomogła tylko jednej? Czyż nie byłby to raj na ziemi? Myślę, że tak, na pewno tak.
Wybacz Glo. że pod wierszem, ale przecież w temacie. Dla mnie jesteś cudownie natchniona w tych dniach.
Gloinnen pisze: Cyfryzacja sumień. Idealne
Kolejne kłamstwa
łamiąc kręgosłupy
Jak czytam Twoje wiersze, mam wrażenie, że nic Cię nie kosztuje, ot, tak, pstryk klawiszem.
Dobrego Glo.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
Anastazjo
a co innego powiedzialam? Ktos pomaga komus= wszyscy wszystkim. Jak Ty czytasz?
- anastazja
RacjaAnia ayalen pisze:Anastazjo

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
- Gloinnen
- Administrator
Oczywiście, mogę się wylogować z problemów tego świata. I co dalej? Pisanie o tym, co złe, być może sprawi, że ludzie zaczną myśleć nad otaczającym światem, poczują się odpowiedzialni za swoje decyzje, wybory, poczynania. Nie przypisuję sobie oczywiście roli kogoś, kto ma robić za lux mundi, ale jeśli jest we mnie niezgoda na pewne działania, to może dołożę swój głos do jakiejś ogólnej debaty... Żeby czynić dobro, trzeba być świadomym, trzeba je czynić mądrze, znać problemy, bolączki, dramaty, docierać do źródła cierpienia. W przeciwnym wypadku ograniczymy się do dobroczynności opartej na zasadzie "grosik w czapkę". A to nic nie da. Każdy na swój sposób chce zmieniać świat na lepsze. Wierzę, że słowem też można.Ania ayalen pisze:Glo, Skarbie, Tobie przydalby sie dlugi spacer do lasu. Nie jestes odpowiedzialna za cale zlo tego swiata. Robisz to co mozesz. Gdyby tak kazdy, zamiast rozpaczac nad losem glodujacych na drugim.krancu.swiata- zauwazyl nedze tuz na wyciagniecie reki, gdyby kazdy... Ale ktos moze zrobic jedynie
Aha, i leibnitzowskie powiedzonko już dawno zostało zdeklasowane. I całe szczęście, bo gdyby to była prawda, to co mielibyśmy jeszcze na tym świecie do roboty?
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
nie mowie o.wylogowaniu Glo, i wiesz ze to niemozliwe. Trzeba.i mozna, slowem, dzialaniem, nie powinno sie zamykac oczu udajac ze jest fajnie jesli fajnie nie jest. Mowie o bolu ktory wyziera z Twoich slow, bolu ktory jest sygnalem ze byc moze zbyt wiele bierzesz na siebie. Mowie : moze, przeciez nie wiem, widze jedynie ten bol w Twoich slowach. A on zaciera ostrosc widzenia. Mysle ze pomoc mozna tylko w miare trzezwo, przytomnie postrzegajac caloksztalt sytuacji- to nie odnosi sie juz do Twojego wiersza,mowie raczej ogolnie. O chwili oddechu na codzienne male radosci i smutki.
- lczerwosz
- Administrator
Glo napisz coś pozytywnego, afirmatywnego. Jak kiedyś w Dzienniku Telewizyjnym. Ponieważ było bardzo źle ze wszystkim, więc jednak sporo wiadomości było negatywnych, a to czegoś nie dowieźli, a to nasi znowu przegrali, trudno było transmitować szaro-bure nastroje społeczne. Wtedy potrzebni byli tryskający energią specjaliści od spraw miałkich ale emocjonalnie rozdmuchanych. No..., napisz, nikt ci nie zapłaci, ale jak się wykażesz, to nie zostaniesz zwolniona w pierwszej transzy.