Zieloneimperium
- anastazja
mój świat jak mały akwen
wysycha
próbuję poruszać skrzelami
w machinie kłamstw
twarze bogów
elitarni nie znaczy sprawiedliwi
powołani do życia stracili z ludźmi łączność
jesteśmy pielgrzymami
na nieświętej
już ziemi
luty 2013
wysycha
próbuję poruszać skrzelami
w machinie kłamstw
twarze bogów
elitarni nie znaczy sprawiedliwi
powołani do życia stracili z ludźmi łączność
jesteśmy pielgrzymami
na nieświętej
już ziemi
luty 2013
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Ewa Włodek
Re: TWA
cóż, swiat sie robi coraz bardziej paskudny, a ludzie nawzajem oddziałują na siebie - nie koniecznie pozytywnie - najdelikatnie mówiąc. Jak się przed tym bronić? Ano - żyć w zamkniętych środowiskach, gdzie jeszcze tak znaczy - tak, a nie - nie...Coraz nas mniej, peelko...
uśmiechy posyłam liczne...
Ewa

uśmiechy posyłam liczne...
Ewa
-
Nastazjo, czy tytuł "TWA" to Towarzystwo Wzajemnej Adoracji. Wybrańcy dzielą role między siebie
Interesująco Ci się spisało
Dobry tytuł!
Tu bardzo ciekawie. Zdawałoby się, że elitarność i totalitaryzm sobie przeczą, a jednak nie. Sądzę, że masz na myśli "elity", które same sobie bogiem i panem, reszta ma się podporządkować.Anastazja pisze:zatwierdzeni odgórnie
niosą wota totalnej elitarności
Może raczej kto o tym pamięta - o przeszłości, o zobowiązaniach.Anastazja pisze: ktoś zapomniał
jesteśmy pielgrzymami
na nieświętej już ziemi
Interesująco Ci się spisało

Dobry tytuł!
-
anastazjo, wyczekałem się na kolejny twój wiersz:(
Ostatnio mam jakiś dziwny stan, że rzadko który wiersz mi się podoba
Ale u ciebie bez zmian. Od pierwszych słów wspaniale. Kreślisz takie mocne, kontrowersyjne, dramatyczne obrazy, a wiesz już chyba, że właśnie tego szukam w poezji.
Twój styl bardzo mi zresztą "leży". Lekko pisany, bez zmagania się ze słowami, metaforami, kombinowania "jak koń pod górę".
Jedyna wątpliwość - "totalnej elitarności" - czy elity już same w sobie nie są totalne? Elity kojarzą mi się z kimś, czymś najwyższego lotu, najdoskonalszym. totalne znowu to "na maksa", więc również "naj...".
Więc mam wrażenie, że jedno i drugie słowo to w pewien sposób to samo. Powtarzanie tego samego w dwóch słowach.
Ale oczywiście to tylko moje wrażenie.
Generalnie, anastazja na medal
Ostatnio mam jakiś dziwny stan, że rzadko który wiersz mi się podoba

Ale u ciebie bez zmian. Od pierwszych słów wspaniale. Kreślisz takie mocne, kontrowersyjne, dramatyczne obrazy, a wiesz już chyba, że właśnie tego szukam w poezji.
Twój styl bardzo mi zresztą "leży". Lekko pisany, bez zmagania się ze słowami, metaforami, kombinowania "jak koń pod górę".
Jedyna wątpliwość - "totalnej elitarności" - czy elity już same w sobie nie są totalne? Elity kojarzą mi się z kimś, czymś najwyższego lotu, najdoskonalszym. totalne znowu to "na maksa", więc również "naj...".
Więc mam wrażenie, że jedno i drugie słowo to w pewien sposób to samo. Powtarzanie tego samego w dwóch słowach.
Generalnie, anastazja na medal

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- anastazja
pięknie dziękuję Hosanno.Hosanna pisze:ziemia dla ryby nieświęta
ocean
tak
Toż właśnie tak sobie siedzę w tym maleńkim akwenie.
Pozdrawiam cieplutko

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
- anastazja
Dziękuję Gaju
Serdecznie Ci wdzięcznam
Dzięki Sede, fajnie wychodzą nam komentarze, przypomniał mi się stary kawał: - Mamo chwalą nas, a kto? My ciebie, a ty nas.

niestety Ewuniu, prawda. Buziaczek dla CiebieEwa Włodek pisze:..Coraz nas mniej, peelko...
![]()
![]()

dokładnie, taki jest zamysł ble.ble pisze:Nastazjo, czy tytuł "TWA" to Towarzystwo Wzajemnej Adoracji. Wybrańcy dzielą role między siebie
Serdecznie Ci wdzięcznam

wiem i myślałam o tym, czy nie wyciąć, czekałam jednak (pewnie na Ciebie Sede) że ktoś mi "wytnie, wytknie", hi,hi, i fajnie, pewnie wytnę, poczekam, czy ktoś jeszcze.Sede Vacante pisze:Więc mam wrażenie, że jedno i drugie słowo to w pewien sposób to samo. Powtarzanie tego samego w dwóch słowach.
Dzięki Sede, fajnie wychodzą nam komentarze, przypomniał mi się stary kawał: - Mamo chwalą nas, a kto? My ciebie, a ty nas.

-
Hahahaha, anastzjo, z tymi komentarzami to dobre
)))
Ale co zrobić, piszemy dość podobnie, mam wrażenie, o podobnych rzeczach i "nie ma bata" - to musi z sobą współgrać

Ale co zrobić, piszemy dość podobnie, mam wrażenie, o podobnych rzeczach i "nie ma bata" - to musi z sobą współgrać

"Nie głaskało mnie życie po głowie,