w przestrzeni
nieskonczonosci bieli
ciemne linie nocy
rownomiernie dziela dni wyznaczajac rytm zycia
z najnizszych rejestrow
ciszy
nuty smutku
przeciagle wspinaja sie
ku wysokodzwiecznej
radosci
jakby ktos perly rozsypal
na atlasie nieba
gwiazdy zasluchane
w ksiezycowa harmonie
ciekawie przewracaja
nastepne strony
na pieciolinii
na pieciolinii
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, 9:48 przez Ania ayalen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: na pieciolinii
Ciekawe, lubię wiersze o współzależności dnia i nocy, o ich interakcji z sobą.
Tutaj chyba opisujesz harmonię między dniem i noca, słodkie uzupełnianie się. Mam zupełnie inne wyobrażenie powodowane swoimi osobistymi przeżyciami, jednak wiersz jest bardzo ciekawy.
Tutaj chyba opisujesz harmonię między dniem i noca, słodkie uzupełnianie się. Mam zupełnie inne wyobrażenie powodowane swoimi osobistymi przeżyciami, jednak wiersz jest bardzo ciekawy.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- coobus
Zawisłaś na pięciolinii, ze swoimi myślami. Górnolotne ślesz stamtąd słowa. Perły na atlasie nieba, gwiazdy w księżycowej harmonii. Ale dzięki takim nastrojom często powstają wiersze. Myśli same się w nie układają. Pozdrawiam Cię, stojący tym razem na ziemi. Bo czasami też zawisam, jak wiesz 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
Sede, mam.na mysli rozpietosc emocji. I nuty, te nasze - nas. My.jestesmy wyrazem zycia tak jak nuta wyraza dzwiek. Brzmienie. Popatrz- harmonie tworza rozne dzwieki, jednostajnie wysoka radosc jest tak samo przykra jak monotonnie niski smutek. Bogactwo czlowieka, bogactwo zycia. Ciemne perly, jasne. Wszystkie lsnia tecza.
Dodano -- 15 lut 2013, 21:46 --
Coobus, dziekuje. Nie wiem? Wydajesz sie stabilny.
Caly czas poruszamy sie pomiedzy niebem a ziemia, byleby nie przeleciec na druga strone. A jakie jest Twoje niebo? Moje jak widzisz- melodyjne, w nocnej ciszy czasami slychac te melodie
Dodano -- 15 lut 2013, 21:46 --
Coobus, dziekuje. Nie wiem? Wydajesz sie stabilny.
Caly czas poruszamy sie pomiedzy niebem a ziemia, byleby nie przeleciec na druga strone. A jakie jest Twoje niebo? Moje jak widzisz- melodyjne, w nocnej ciszy czasami slychac te melodie
- lczerwosz
- Administrator
"w sąsiedniej ciszy
księżyc w obłokach
śpiewa i słyszy"
-nie wiem, czyje to słowa.
Czyj wiersz, pamiętam z dzieciństwa, mama mówiła. Może ktoś zna,
tak mi się skojarzyło
księżyc w obłokach
śpiewa i słyszy"
-nie wiem, czyje to słowa.
Czyj wiersz, pamiętam z dzieciństwa, mama mówiła. Może ktoś zna,
tak mi się skojarzyło
- coobus
Pytasz Aniu, jakie jest moje niebo? Zajrzyj, zobacz, zapraszam
http://coby99.bloog.pl/drukuj.html?id=330663820
http://coby99.bloog.pl/drukuj.html?id=330663820
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
Leszku, nie znam tego. Ksiezyc...moj najwierniejszy przyjaciel, milczacy spowiednik. Nie potrzeba klapc dziobem zeby sie porozumiec, slowa nieraz przeszkadzaja.
Coobusiu(?), bylam tam. Zagladam takze do Twoich Wrzosow. Mowisz gornolotnie zawislam...niedawno ktos niechcacy chyba powiedzial.mi.najmilszy komplement- wydaje sie byc przyziemnie bujajaca w oblokach . Tak pomiedzy niebem a ziemia, najlepiej slychac gwiazdy i widac ziemie. Dziekuje za wizyte
Coobusiu(?), bylam tam. Zagladam takze do Twoich Wrzosow. Mowisz gornolotnie zawislam...niedawno ktos niechcacy chyba powiedzial.mi.najmilszy komplement- wydaje sie byc przyziemnie bujajaca w oblokach . Tak pomiedzy niebem a ziemia, najlepiej slychac gwiazdy i widac ziemie. Dziekuje za wizyte