Bezradność
-
Bezradność
Dziennikarzyna o chytrym nazwisku
wmawia, że igła to widły
i robi ci, lemingu, wodę z mózgu.
Filozof, co się dorobił na pijackim chlebie,
wycina z sumienia ostatnie wątpliwości,
Nasiąkasz poprawnością polityczną,
odbarwiona gąbko.
Twoim dzieciom myli się
Powstanie Styczniowe z Listopadowym
oraz kolejność bitwy pod Grunwaldem i pod Wiedniem.
W grze na szybkie skojarzenia:
Marks? odpowiadasz : - Engels,
zamiast: Marks? - Antysemita.
Kiedy zatęsknisz za normalnym jedzeniem,
żyjący o chlebie i wodzie,
Europejczyku polskiego pochodzenia?
wmawia, że igła to widły
i robi ci, lemingu, wodę z mózgu.
Filozof, co się dorobił na pijackim chlebie,
wycina z sumienia ostatnie wątpliwości,
odbarwiona gąbko.
Twoim dzieciom myli się
W grze na szybkie skojarzenia:
Kiedy zatęsknisz za normalnym jedzeniem,
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, 20:57 przez niepozorny, łącznie zmieniany 2 razy.
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
- Gloinnen
- Administrator
Re: Bezradność
No proszę, proszę...
"Leminga" oddziel przecinkami od reszty zdania.
"wycina z sumienia ostatnie wątpliwości.
odbarwiona gąbko..." ---> pozwoliłam sobie na wprowadzenie własnego przymiotnika - tak w ramach eksperymentu - bo mowa o ludziach całkowicie bezideowych...
Podoba mi się to wycinanie wątpliwości z sumienia - świetny obraz narzucania innym własnego relatywizmu moralnego, czy też rozgrzeszania a priori, o ile jesteś "z nami"...
"Ilu dyplomów potrzebujesz,
by trafić na zmywak,
Europejczyku polskiego pochodzenia?"
Widzę, że zaangażowanie polityczne jest zaraźliwe...
Pozdrawiam,

Glo.
niepozorny pisze:Dziennikarzyna o chytrym nazwisku

Wciąż i wciąż...niepozorny pisze:i robi ci lemingu wodę z mózgu.
"Leminga" oddziel przecinkami od reszty zdania.
Masz powtórzone "ci". Zastanowiłabym się nad zmianą konstrukcji frazy:niepozorny pisze:wycina ci z sumienia ostatnie wątpliwości,
nasiąknięta poprawnością polityczną - gąbko.
"wycina z sumienia ostatnie wątpliwości.
odbarwiona gąbko..." ---> pozwoliłam sobie na wprowadzenie własnego przymiotnika - tak w ramach eksperymentu - bo mowa o ludziach całkowicie bezideowych...
Podoba mi się to wycinanie wątpliwości z sumienia - świetny obraz narzucania innym własnego relatywizmu moralnego, czy też rozgrzeszania a priori, o ile jesteś "z nami"...
I wiele innych ważnych dat. Przecież historia to lamus, skansen.niepozorny pisze:Twoim dzieciom myli się
Obsesja antysemityzmu rzeczywiście jest w tej chwili bardzo "na topie". Wystarczy przypomnieć kontrowersyjny bardzo film "Pokłosie"... Ale ciiiiiiii....niepozorny pisze:W grze na szybkie skojarzenia:
Chyba z tym chlebem i wodą jednak za bardzo poszedłeś w hiperbolę... Raczej bym poruszyła inny problem:niepozorny pisze:Kiedy zatęsknisz za normalnym jedzeniem,
"Ilu dyplomów potrzebujesz,
by trafić na zmywak,
Europejczyku polskiego pochodzenia?"
Widzę, że zaangażowanie polityczne jest zaraźliwe...

Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
lubie Cie czytac i czekam na Twoje wiersze, jednak tym razem....mam wrazenie ze zbyt nachalnie doslowne?
-
Glo - trochę poprawiłem, bo warto. Końca na razie nie ruszam, bo nawet po najdrobniejszej sugestii o wyjeździe, scyzoryk się w kieszeni otwiera. Dziękuję za szczery komentarz i serdecznie pozdrawiam
.
Ania ayalen - Ś.p. Andrzej Lepper powiedział kiedyś w sejmie: " Wersal się wam marzy? ( coś w tym rodzaju). Miał rację. Pozdrawiam

Ania ayalen - Ś.p. Andrzej Lepper powiedział kiedyś w sejmie: " Wersal się wam marzy? ( coś w tym rodzaju). Miał rację. Pozdrawiam

"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
-
Ania aylen - nie był również moim, ale każdy ma swoje chwile prawdy. Pozdrawiam 

- Ewa Włodek
już Ci mówiłam, że do mnie - zagadałeś tym wierszem? To powiem jeszcze raz...
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

pozdrawiam serdecznie...
Ewa
prawdy czy szczerosci? Niekoniecznie sa tym samym. Kazdy ma rowniez swoje slabosci, swoje racje. Swoje powody ku temu czy tamtemu. Nie zauwazyles ze pomiedzy wersalem a obora jest miejsce dla ludzi, tych.ktorym blisko i do jednego i do drugiej?
Ale skoro prawda Cie boli: zwrot ,,dziennikarzyna'' niewiele rozni sie od czlowieczka, pijaczka, zydka. Na przyklad. To raz. Dwa- nazwisko kazdy ma takie jakie ma, chytre albo smieszne albo znane. Trzy- chleb i woda to podstawa normalnego pozywienia, czyzbys uwazal za nie kawior i ostrygi? Pmietaj ze ojczyzna to rodacy. Bliscy sobie ludzie a nie wytykajacy i wytykani. Tyle w kwestii prawdy zawartej w wierszu, jesli mieszkasz w Polsce to jestes wspolwinny temu co wytykasz komus. Dziekujac za rozmowe- pietnujac zjawiska nie wolno obrazac ludzi, o ile jest sie jednym z nich. Moim zdaniem.
Ale skoro prawda Cie boli: zwrot ,,dziennikarzyna'' niewiele rozni sie od czlowieczka, pijaczka, zydka. Na przyklad. To raz. Dwa- nazwisko kazdy ma takie jakie ma, chytre albo smieszne albo znane. Trzy- chleb i woda to podstawa normalnego pozywienia, czyzbys uwazal za nie kawior i ostrygi? Pmietaj ze ojczyzna to rodacy. Bliscy sobie ludzie a nie wytykajacy i wytykani. Tyle w kwestii prawdy zawartej w wierszu, jesli mieszkasz w Polsce to jestes wspolwinny temu co wytykasz komus. Dziekujac za rozmowe- pietnujac zjawiska nie wolno obrazac ludzi, o ile jest sie jednym z nich. Moim zdaniem.
-
uf ... po pierwszych strofach chciałem przejść obok ale jakoś tak poczytało mi się i ... chylę czoła ... z natury jestem a polityczny ostatnimi czasy skłaniam się ku anarchij ale wiersz do mnie rzekł jak to Ewa wyżej powiedziała zagadał 

-
Ania ayalen - dziennikarzyna to pojęcie pogardliwe albo ironiczne. Od Ciebie zależy, które określenie odczytujesz. Może się mylę, ale przemawia przez Ciebie poprawność polityczna. Już bez aluzji do Ciebie, nie bawiąc się w Wersal, ta "pp" bywa bezwzględnie wykorzystywana przez lewactwo wszelkiej maści, . Pozdrawiam