Melancholia
-
- Kontakt:
Melancholia
Znalazł mnie. Atakuje,
choć się zasłaniałem rękami i nogami.
Uciekałem. Zniknął sprzed oczu...
chyba wezwał posiłki,
bo nagle wpadłem na nią.
To smutek. Tylko zmienił nazwisko.
Przeganiałem ją radością innych,
ale zagłuszała opowiastkę książki.
Pot go nie wziął ze sobą.
Melancholia trzyma mą duszę pazurami
i drapie. Drażni mnie!
Jestem zasmucony. Dlaczego?
Nic nie boli przecież.
Tęskno mi za słońcem? Przyjaźnią?
Może serce chce pary? Ciepła?
Nie wiem.
A stara wersja, przed poprawą, była taka:
Melancholia
Dopadł mnie,
Uciekałem chyżo. Zniknął sprzed oczu.
Chyba wezwał posiłki.
Biorąc nogi za pas trafiłem na nią.
Ten sam smutek. Tylko zmienił nazwisko.
Próbowałem spuścić z potem,
ale trzyma mego ducha pazurami
i drapie. Rozprasza mnie. Drażni!
Nic nie boli przecież.
Może mi tęskno za słońcem? Przyjaźnią?
Nie wiem.
Mocno trzyma .Może jutro puści.
melancholia przedwiosenna.
Uciekałem. Zniknął sprzed oczu...
chyba wezwał posiłki,
bo nagle wpadłem na nią.
To smutek. Tylko zmienił nazwisko.
Pot go nie wziął ze sobą.
Melancholia trzyma mą duszę pazurami
i drapie. Drażni mnie!
Nic nie boli przecież.
Tęskno mi za słońcem? Przyjaźnią?
Nie wiem.
A stara wersja, przed poprawą, była taka:
Melancholia
Dopadł mnie,
Chyba wezwał posiłki.
Biorąc nogi za pas trafiłem na nią.
Ten sam smutek. Tylko zmienił nazwisko.
Próbowałem spuścić z potem,
ale trzyma mego ducha pazurami
Nic nie boli przecież.
Może mi tęskno za słońcem? Przyjaźnią?
Nie wiem.
Mocno trzyma .Może jutro puści.
melancholia przedwiosenna.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, 19:09 przez Bonsai(Tomasz Socha), łącznie zmieniany 4 razy.
-
Re: Melancholia
no cóż,
ładne imię.

-
- Kontakt:
napisałam dla Ciebie wiersz białe potoki
re- akcja
od-czucie
przy-blizenie
akt czułości
re- akcja
od-czucie
przy-blizenie
akt czułości
-
- Kontakt:
-
oj kto nie lubi melancholii ... raczej to ona nieproszona przychodzi... ;-)))====
-
- Kontakt:
- lczerwosz
- Administrator
Tu mamy jakby kino akcji, wszystko dzieje się szybko. Przeciwnik nie został jeszcze nazwany. Ale widzę odwrócenie czasu: najpierw (on) dopadł mnie, a potem zniknął sprzed oczu. Dopadnięcie przeciwnika to najczęściej powalenie, przytrzymanie, pojmanie. Więc jak uciekłeś. W takim opisie reporterskim nie ma miejsca na cudowne przemiany. Albo cię (PLa) dopadł, albo nie, wtedy uciekłeś. Ale dopiero uciekałeś.T.S. pisze:Dopadł mnie,
Chyba wezwał posiłki.
Nawet gdyby było "Prawie mnie już dopadł" w pierwszej linijce, to zasłanianie się na nic się zda, będzie szybszy, zamiast uciekać się zasłaniasz - to może być skuteczne przed uderzeniami.
Słowo "chyżo" staromodne. Nie pasuje. Bo nie stylizujesz wiersza na taki styl, nie potrzebujesz ani do rytmu, ani do rymu takiego straszydła.
Nogi za pas - tak samo - staromodne. Można by analizować, co dosłownie to znaczy, jak powstał ten idiom.T.S. pisze:Biorąc nogi za pas trafiłem na nią.
Tu mamy zmianę nastroju i konwencji. Uciekałeś, musiałeś się zatrzymać, wtedy można spotkać, albo można wpaść, co zatrzymuje bieg.
Na kogo trafiłeś - na nią.
Ale zaraz już ona ma inną płeć, jeśli mówisz, że trafiłeś na nią, to znaczy na osobę, zapewne na kobietę.
Ona nosi ten sam smutek co ty - tak bym odczytywał kolejne zdanie. Ale zaraz potem pojawia się wyjaśnienie, że ona to on i mowa nie o osobie a o zjawisku = nastroju, czyli smutku. On zatem gonił, dopadł, ale uciekłeś, potem była jakaś ona, aha melancholia. Wszystko jasne już. Co nie zmienia faktu, że galimatias rzeczowy tu panuje.Bonsai pisze:Ten sam smutek. Tylko zmienił nazwisko.
Ja przepraszam za taki rozbiór, ale wiersz zaczyna się konkretnie, to go konkretnie potraktowałem.
Jeszcze uwaga taka, melancholia to i nastrój smutku ale i choroba, dawniej nazywano tak depresję lub depresje (są różne).
Opowiastka, trywializujesz to, co czytałeś, musiały to być jakieś miałkie historie, bzdety, zamiast książki miałeś w ręku tzw. kolorowe czasopismo z opowieściami o gwiazdeczkach, niby radosne, ale g. warte. To moja interpretacja, jakby inscenizacja Twojego wiersza.Przeganiałem ją radością innych,
Tu uwaga: kilka razy używasz tego samego czasu przeszłego. Razi mnie to. "łem, łem, łem: brzmi. Oraz "ale, ale", sugeruję wyrzucić, zastąpić.
Brzmi niejednoznacznie, przepraszam, dwuznacznie. Chodziło zapewne o wysiłek fizyczny.Próbowałem spuścić z potem,
Tu bym się zastanawiał, czy smutek, melancholia ma pazury. Pazur to coś określonego, ostrego, prowokuje do działania. Mówi się, on/ona ma pazur, czyli potrafi zaatakować, obronić się. Dziewczyna z pazurem to nie mimoza.ale trzyma mego ducha pazurami
"rozprasza mnie" - a nad czym tak skupiony jest Podmiot Liryczny? Czy nad tymi smętnymi opowiastkami? Inaczej można podejść do tej sprawy: jak drażni, to dobrze, ozdrowiejesz, smutek minie. To jest inna emocja. Rozpraszanie jest dobre na smutek. Smutny człowiek siedzi skulony i chce mieć spokój, popłakać sobie, poużalać się. A jak kto przyjdzie, żeby rozproszyć smutasa, połaskocze, zajmie swoimi problemami, właśnie rozproszy, to pomoże, czyż nie?
No nie, brzmi trywialnie, ból fizyczny zazwyczaj nie powoduje smutku, odwrotnie. Poza tym, zbyt jednoznacznie piszesz.Jestem zasmucony. Dlaczego?
Nic nie boli przecież.
Serce chce pary, trochę zbyt górnolotnie, a jednocześnie w kolorze różowych serduszek, cukiereczków...Może mi tęskno za słońcem? Przyjaźnią?
Nie wiem.
Brzmi jak lód na rzece.Mocno trzyma .Może jutro puści.
W tytule już jest, może dać taki tytuł, jak ostatnia linijka, już nie powtarzać.melancholia przedwiosenna.
Otóż próbuję analizować tekst logicznie, nie mistycznie. Na pewno bez złośliwości, gdyby ktoś pomyślał. I nie jak belfer. Nie miej żalu, że tak detalicznie i beznamiętnie. Ja odbieram emocjonalną warstwę wiersza. Myślę, że prawidłowo. Ale napisałem, to co ja psuje, przeszkadza. Zbyt dosłowne opisy, tego, czego powinniśmy się domyślać - tak jak pierwsza część - znakomity pomysł tek konwencji filmowej. Niewiadoma, powinno nas trzymać w napięciu.
Może wprowadź tajemnicza postać kobiecą, symbol smutku, bez twarzy, w jakiejś smutnej szacie lub bez niej.
Może spróbuj zidentyfikować przyczynę smutku, nie pisz: może to, może tamto. Ja bym napisał jakieś TO, niekoniecznie tłumacząc czytelnikowi, czym to jest, niech się domyśla, błądzi.
Najlepiej napisz na ten sam temat drugi, trzeci wiersz. Jeśli temat jest dla Ciebie ważny, nie porzucaj go, tylko go podrąż.
pozdrowienia
Leszek
-
- Kontakt:
gdzieś pod skórą czuć, że już puszcza :) wiersz jest lekki, więc smutki nie przeżyją :)
czyta sie bez znudzenia i nie jest na siłę udziwniony
natomiast w końcowej strofie
N
M
M
N
M
M (no bo po kropce powinno być wielkie M)
to przez przypadek? :)
i tu czuć właśnie humor przedwiosenny ;)
czyta sie bez znudzenia i nie jest na siłę udziwniony
natomiast w końcowej strofie
N
M
M
N
M
M (no bo po kropce powinno być wielkie M)
to przez przypadek? :)
i tu czuć właśnie humor przedwiosenny ;)
- lczerwosz
- Administrator
Już prawie dopadł mnie
uciekałem co sił
zniknąłem mu z oczu
chwila oddechu, rozglądam się
ktoś biegnie, chyba wezwał posiłki
i znowu bieg
wtedy wpadłem na nią
delikatny uśmiech
wzrok przyciągający i smutek
znajomy
nie zatrzymałem się wtedy
a teraz powracający obraz przeganiam
próbuję zagłuszyć opowiastkami z książek
rozproszony rozdrażniony
siłuję się ze sobą
zlany potem padam
do bólu zmęczony
dlaczego
przecież nic nie boli
właściwie
czy tak się objawia
przedwiosenna.
Ja tak napisałem, jak przeczytałem Twój wiersz, jakbym chciał go przeczytać, poustawiać Twoje myśli, może nieco ponaginać do swoich własnych wyobrażeń na temat opisywanych przez Cibie zdarzeń i Twoich przeżyć. Proszę, nie miej żalu, że popsułem trochę z pierwowzoru. Włączyłem wątek niespełnionej, właściwie nierozpoczętej miłości, zamiast westchnień o słońce i wyrażania potrzeby posiadania pary do serca. Tęsknota zrobiła się bardziej konkretna.
Ale to tylko jedna z wariacji na temat.
Serdecznie
Leszek
uciekałem co sił
zniknąłem mu z oczu
chwila oddechu, rozglądam się
ktoś biegnie, chyba wezwał posiłki
i znowu bieg
wtedy wpadłem na nią
delikatny uśmiech
wzrok przyciągający i smutek
znajomy
nie zatrzymałem się wtedy
a teraz powracający obraz przeganiam
próbuję zagłuszyć opowiastkami z książek
rozproszony rozdrażniony
siłuję się ze sobą
zlany potem padam
do bólu zmęczony
dlaczego
przecież nic nie boli
właściwie
czy tak się objawia
przedwiosenna.
Ja tak napisałem, jak przeczytałem Twój wiersz, jakbym chciał go przeczytać, poustawiać Twoje myśli, może nieco ponaginać do swoich własnych wyobrażeń na temat opisywanych przez Cibie zdarzeń i Twoich przeżyć. Proszę, nie miej żalu, że popsułem trochę z pierwowzoru. Włączyłem wątek niespełnionej, właściwie nierozpoczętej miłości, zamiast westchnień o słońce i wyrażania potrzeby posiadania pary do serca. Tęsknota zrobiła się bardziej konkretna.
Ale to tylko jedna z wariacji na temat.
Serdecznie
Leszek