białe potoki - dla Bonsai
-
- Kontakt:
białe potoki - dla Bonsai
gromadzi się
stado ptaków przed odlotem
tęsknota
mleko
nasienie
więc odejdzie
żegnam bez skazy
rzekę która biegnie
ona mnie napełnia
...
stado ptaków przed odlotem
tęsknota
mleko
nasienie
więc odejdzie
żegnam bez skazy
rzekę która biegnie
ona mnie napełnia
...
Ostatnio zmieniony 10 mar 2013, 16:17 przez Hosanna, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Re: białe potoki - dla Bonsai
To erotyk?:)
Tak mi się kojarzy to nasienie, napełnianie i mleko
Bez urazy, pierwsze moje wrażenie.
A co to wiersza - nie mam żadnych innych wrażeń, niż powyższe(co nie jest zarzutem. Po prostu nie mam.), więc nie komentuję.
Tak mi się kojarzy to nasienie, napełnianie i mleko

Bez urazy, pierwsze moje wrażenie.
A co to wiersza - nie mam żadnych innych wrażeń, niż powyższe(co nie jest zarzutem. Po prostu nie mam.), więc nie komentuję.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
- Kontakt:
Dla mnie
? Nie jestem pewien... póki co to ja piszę wiersze dla innych, nikt nie pisał dla mnie...
jestem wzruszony
.
Hmm... wiersz jest zbudowany z niewielu słów. Trzeba nad nim trochę pomyśleć. Ale jest bardzo interesujący. Super.
Dzięki pozdrawiam, miłego dnia życzę

jestem wzruszony

Hmm... wiersz jest zbudowany z niewielu słów. Trzeba nad nim trochę pomyśleć. Ale jest bardzo interesujący. Super.
Dzięki pozdrawiam, miłego dnia życzę

-
- Kontakt:
Wiem ze będą propozycje aby go uznać za okruch ale ja go zdecydowanie odczuwam jako wiersz
To wiersz o tym co przychodzi i odchodzi
i o nieokreślonej tęsknocie którą często w sposób bardzo niezlokalizowany wywołuje
To wiersz o rodzeniu i wydawaniu światu to co się nagromadziło i CHCE uczestniczyć w świecie
Dla Ciebie Tomek bo Twój wiersz o tęsknocie wyzwolił we mnie pewne myśli ułatwił syntezę odczuć i ulgę która następuje gdy pozwalasz temu co z ciebie wychodzi odejść - z miłością.
To nie jest Sede erotyk choć poruszony archetyp wzbierania i zapładniania ujawnia się mocno także w erotyce i nie pominęłam jej symbolu czyli nasienia
w wersji pierwotnej były jeszcze stada ptaków gromadzące się przed odlotem
dzięki za
Dodano -- 08 mar 2013, 12:00 --
Sede dodałam znów te ptaki przed odlotem
- może to sprawi że nie tylko mocny zawsze akcent seksualny prowadził myśl
To wiersz o tym co przychodzi i odchodzi
i o nieokreślonej tęsknocie którą często w sposób bardzo niezlokalizowany wywołuje
To wiersz o rodzeniu i wydawaniu światu to co się nagromadziło i CHCE uczestniczyć w świecie
Dla Ciebie Tomek bo Twój wiersz o tęsknocie wyzwolił we mnie pewne myśli ułatwił syntezę odczuć i ulgę która następuje gdy pozwalasz temu co z ciebie wychodzi odejść - z miłością.
To nie jest Sede erotyk choć poruszony archetyp wzbierania i zapładniania ujawnia się mocno także w erotyce i nie pominęłam jej symbolu czyli nasienia
w wersji pierwotnej były jeszcze stada ptaków gromadzące się przed odlotem

Dodano -- 08 mar 2013, 12:00 --
Sede dodałam znów te ptaki przed odlotem

-
- Kontakt:
Z tymi stadami to całkiem fajny motyw
.
Czy pozwalam czemuś z siebie odejść? Może tak. Na pewno uzewnętrzniam moje myśli, daję im ciało, aby inni mogli te myśli poznać. Ale to, że je uzewnętrzniam ni znaczy, że ode mnie odchodzą. Ciągle czuję. Ciągle myślę tak, jak to opisuję. To chyba dobre podejście
. A czy z miłością? Miłujcie się, a będzie wam dane. Daję światu uczucia i oczekuję, że choć trochę tego świat mi zwróci. Taki handel wymienny
.
Od Ciebie dostałem trochę ciepła i za to dziękuję

Czy pozwalam czemuś z siebie odejść? Może tak. Na pewno uzewnętrzniam moje myśli, daję im ciało, aby inni mogli te myśli poznać. Ale to, że je uzewnętrzniam ni znaczy, że ode mnie odchodzą. Ciągle czuję. Ciągle myślę tak, jak to opisuję. To chyba dobre podejście

Od Ciebie dostałem trochę ciepła i za to dziękuję

- Bożena
ascetyczna postać wiersza- motywuje do poszukiwania treści-
czasem może to być zarzutem- pójście przez czytelnika w złą stronę ale może być też zaletą-można odkryć drugie życie wiersza

-
- Kontakt:
Bonsai dostałeś całe moje ciepło - jak wyewoluuje będę mieć więcej
daję i biorę bo to tak naprawdę to samo.
Bożenko czy w tym konkretnym wypadku myślisz ze zbyt ascetycznie i może utrudnić rozumienie ? Wydaje mi się że pisze prosto choć dawka abstrakcji wydaje mi się w poezji niezbędna bardziej niż niedomówienia bo w przeciwieństwie do niedomówień pozwala sięgać głębiej wyżej i pomiędzy

daję i biorę bo to tak naprawdę to samo.
Bożenko czy w tym konkretnym wypadku myślisz ze zbyt ascetycznie i może utrudnić rozumienie ? Wydaje mi się że pisze prosto choć dawka abstrakcji wydaje mi się w poezji niezbędna bardziej niż niedomówienia bo w przeciwieństwie do niedomówień pozwala sięgać głębiej wyżej i pomiędzy
- Bożena
- nie - wręcz przeciwnie- lubię takie wiersze, gdzie trzeba się zatrzymać - powędrować za wskazaniem autora- poszukać i znaleźć lub nie- odpowiedź i to jest wierszHosanna pisze:Bożenko czy w tym konkretnym wypadku myślisz ze zbyt ascetycznie i może utrudnić rozumienie ?

- anastazja
dobra kombinacja dla Bonsai TomkaHosanna pisze:żegnam bez skazy
rzekę która biegnie
ona mnie napełnia

Podoba się przekaz, choć niewiele treści. W naszym życiu, zawsze będziemy, coś, kogoś, żegnać i witać. Hosanno, podoba mi się, wybrzmienie rzeki, która ucieka, więc ją żegnasz, ale mimo tego, napełnia (peelkę).
Pozdrawiam cieplutko

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
- Kontakt:
Anastazjo - tak się cieszę, że i Ciebie napełnia wciąż rzeka, którą żegnasz każdym oddechem