kwestia percepcji

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Sede Vacante

Re: kwestia percepcji

#11 Post autor: Sede Vacante » 02 kwie 2013, 15:34

Sede, kropki, wielkie litery...
Masz racje. oladź wszelkie zasady pisowni, to dla frajeruw. liczy siem pżekas w końdzu, czyrz nie? piżmy byle jak, byle naz czytalji.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

wierszonna

#12 Post autor: wierszonna » 02 kwie 2013, 16:57

Boże, Sede, ależ ty jesteś nudny.

ja nie czytam ciebie,
ty nie czytaj mnie!
dwóch skrzywionych
mniej.

Sede Vacante

#13 Post autor: Sede Vacante » 02 kwie 2013, 17:41

Cha cha dobre :)
żkoda tylko rze na portalu literackim.
Żenada.
Ale ok nie bede cie czytal baf sie dobże

wierszonna

#14 Post autor: wierszonna » 02 kwie 2013, 18:19

mam nadzieję, że to twoje ostatnie słowo, bo już kiedyś pisałeś "pas" :)

potrzeba mi konstruktywnych słów, a ty jesteś po prostu czepialski, Sede. czepiasz się byle czego, by móc sobie troszkę powojować. pozwolisz, że cię choć raz zacytuję : "Żenada".

Sede Vacante

#15 Post autor: Sede Vacante » 02 kwie 2013, 18:41

Jeżeli pisownia polska jest dla ciebie "byle czym", to świadczy to tylko i wyłącznie o twoim braku szacunku do języka i o twoim podejściu do samego pisania.
Jeżeli krytyka/zwracanie uwagi na błędy nie jest dla ciebie konstruktywne, to czego oczekujesz? Co ma być konstruktywne? Poklepywanie po pleckach? A może "beznadzieja" jest konstruktywna?
Co jest konstruktywne, jeżeli oficjalnie negujesz zasady pisowni, bez uzasadnienia, ignorancko?
Po co piszesz?
Już wiele razy mówiono: Się umie - się robi. Się nie umie - się uczy.
Ale ty masz to gdzieś. Pieprzyć polszczyznę.
Tak, pas.
Dodaję cię do analfabetów.

wierszonna

#16 Post autor: wierszonna » 02 kwie 2013, 21:45

Dlaczego ty jesteś taki wredny?

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#17 Post autor: Gloinnen » 03 kwie 2013, 10:38

Prawdę mówiąc, Sede Vacante ma sporo racji. Mieliśmy już w historii literatury przykłady na bardzo swobodne korzystanie z licentia poetica, gdzie negowało się wszystkie możliwe zasady poprawnej polszczyzny, ze słynnym tekstem "Nuż w bżuhu" - manifestem futurystów - na czele. Jako ekstremalna wizja - ta poetyka się zdecydowanie nie przyjęła i dziś oceniamy ją jedynie w kategoriach literackiego folkloru.

Stosowanie małych liter po kropce, a także rachitycznej, szczątkowej interpunkcji jest obecnie bardzo rozpowszechnione. Wydaje mi się, że fakt ów został spowodowany przede wszystkim przyzwyczajeniem do niedbalstwa językowego np. w mailach, a zwłaszcza SMSach (kto by tam bawił się w kropki, jeżeli trzeba szybko wystukać wiadomość, a każdy znak jest przecież liczony). Bylejakość zaczyna wkradać się także i w poezję, a to już może być postrzegane niekoniecznie z entuzjazmem. W końcu wiersz to nie SMS do kumpla. Każdy element utworu poetyckiego powinien wynikać ze świadomej decyzji autora, podyktowanej troską o przekazywanie znaczeń. To w sumie nie jest takie trudne - czysty funkcjonalizm, świadczący, że piszący wie - po co, dlaczego, w jakim celu - dokonuje określonego językowego wyboru.

Całkowita rezygnacja z interpunkcji broni się, gdyż pozwala na potraktowanie tekstu jako continuum, do dowolnego podziału na jednostki znaczeniowe. Wolność ta tworzy pewną wielowymiarowość semantyczną.

Ale czemu ma służyć interpunkcja wybiórcza i te nieszczęsne małe litery po kropce? Sede Vacante zwrócił uwagę na to, że powyższy zapis sprawia wrażenie niedbałego i niedopracowanego. Zamiast odpowiedzi w stylu "Nie podoba się, to nie czytać" itp., komentujący raczej oczekują odpowiedzi - jakie zastosowane znajduje, zdaniem Autora, użycie takich środków wyrazu, takiej a nie innej techniki pisania; jakie funkcje poetyckie ma pełnić złamanie zasad prawidłowej pisowni, jakie znaczenia ze sobą przynieść... Bo tak naprawdę w wierszu każda decyzja Autora, każde słowo, każda kropka (lub jej brak), każdy enter, pusta linijka - powinny tworzyć sens, "mieć coś do powiedzenia". W takim właśnie kontekście zachęcam do merytorycznej polemiki, pozbawionej wycieczek osobistych.

W przypadku, gdy Autor nie umie wyjaśnić rzeczowo "dlaczego" - krytyczni czytający mają pełne prawo wyjść z założenia, iż złamanie pewnych reguł jest albo prowokacją ("mam w nosie wasze kropki"), albo dowodem na braki w posiadanej wiedzy, albo przejawem niestaranności (by nie rzec, niechlujstwa)...

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Sede Vacante

#18 Post autor: Sede Vacante » 03 kwie 2013, 13:03

Nic dodać, nic ująć.

Bonsai(Tomasz Socha)
Kontakt:

#19 Post autor: Bonsai(Tomasz Socha) » 03 kwie 2013, 13:07

A jak dla mnie to jest miniatura poetycka. A poco ten poeta na tym księżycu? Brakuje mi tu jakiś uściśleń. Co, kiedy, poco, dlaczego?...

Pozdrawiam :beer:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#20 Post autor: Gloinnen » 03 kwie 2013, 13:53

"po co"
:crach:

No chyba, że sobie teraz zgrywy robisz... ;)
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”