konkurs na miniaturę
- skaranie boskie
- Administrator
konkurs na miniaturę
Ogłaszam kolejny konkurs na Ósmym piętrze.
Tym razem spróbuję pokusić waszą wenę o miniaturę poetycką.
Ponieważ mamy nowy, ramowy regulamin konkursów i każdy może go sobie przeczytać, nie będę się rozpisywał na tematy ogólne. Jako na organizatorze, ciąży na mnie obowiązek podania kilku szczegółów i o tych poniżej.
Jak wspomniałem, organizatorem konkursu jest skaranie boskie.
Mężem Zaufania Leon Gutner. To do niego wysyłamy na PW konkursowe prace.
Tematu konkursu nie ma. Utwory mogą mieć dowolną tematykę, jedynym ograniczeniem jest ich objętość. Ponieważ mają to być miniatury, ich długość nie może przekraczać dziesięciu słów. Mogą być rymowane, lub wolne. Każdy może przysłać na konkurs maksymalnie trzy utwory.
Jak wspomniałem, prace wysyłamy do Leona Gutnera w terminie do 19 kwietnia, do godziny 24.00.
Prace będą opublikowane jednocześnie w sobotę, 20 kwietnia i tego dnia rozpoczniemy głosowanie.
Zgodnie z regulaminem, każdy Użytkownik będzie mógł oddać dwa równoważne głosy, na dwa różne utwory, z wyjątkiem własnych, wysyłając swoje typy na PW do mnie, tj. do skarania boskiego w terminie do 30 kwietnia, do godz. 24.00.
Serdecznie zapraszam wszystkich chętnych i życzę weny, oraz sukcesu.
PS. Proszę wszystkich chętnych do udziału w konkursie o dokładne przeczytanie Ramowego Regulaminu Konkursów na Ósmym piętrze w dziale KONKURSY NA ÓSMYM PIĘTRZE. Ponieważ to jest pierwszy konkurs objęty tym regulaminem, postanowiliśmy wyjątkowo odstąpić od drugiego wymogu, z dwóch zawartych w punkcie 11. Wystarczy mieć na koncie dowolne dwa utwory.
Tym razem spróbuję pokusić waszą wenę o miniaturę poetycką.
Ponieważ mamy nowy, ramowy regulamin konkursów i każdy może go sobie przeczytać, nie będę się rozpisywał na tematy ogólne. Jako na organizatorze, ciąży na mnie obowiązek podania kilku szczegółów i o tych poniżej.
Jak wspomniałem, organizatorem konkursu jest skaranie boskie.
Mężem Zaufania Leon Gutner. To do niego wysyłamy na PW konkursowe prace.
Tematu konkursu nie ma. Utwory mogą mieć dowolną tematykę, jedynym ograniczeniem jest ich objętość. Ponieważ mają to być miniatury, ich długość nie może przekraczać dziesięciu słów. Mogą być rymowane, lub wolne. Każdy może przysłać na konkurs maksymalnie trzy utwory.
Jak wspomniałem, prace wysyłamy do Leona Gutnera w terminie do 19 kwietnia, do godziny 24.00.
Prace będą opublikowane jednocześnie w sobotę, 20 kwietnia i tego dnia rozpoczniemy głosowanie.
Zgodnie z regulaminem, każdy Użytkownik będzie mógł oddać dwa równoważne głosy, na dwa różne utwory, z wyjątkiem własnych, wysyłając swoje typy na PW do mnie, tj. do skarania boskiego w terminie do 30 kwietnia, do godz. 24.00.
Serdecznie zapraszam wszystkich chętnych i życzę weny, oraz sukcesu.
PS. Proszę wszystkich chętnych do udziału w konkursie o dokładne przeczytanie Ramowego Regulaminu Konkursów na Ósmym piętrze w dziale KONKURSY NA ÓSMYM PIĘTRZE. Ponieważ to jest pierwszy konkurs objęty tym regulaminem, postanowiliśmy wyjątkowo odstąpić od drugiego wymogu, z dwóch zawartych w punkcie 11. Wystarczy mieć na koncie dowolne dwa utwory.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Re: konkurs na miniaturę
Noooo, to jest prawdziwe wyzwanie.
Rewelacyjna formuła. Żadnego narzucania tematu - to sprawia, że jest jeszcze...trudniej, bo wszystko pozostawia się wyobraźni autora. Nic nie sugeruje.
Oczywiście konkursy z tematem odgórnym też są dobre, ale taki, jak ten, to już "wyższy szczebel" dla mnie, bo autor nie ma żadnych ułatwień. Po prostu: Umiesz pisać? To pokaż. To pisz.
I tyle.

Rewelacyjna formuła. Żadnego narzucania tematu - to sprawia, że jest jeszcze...trudniej, bo wszystko pozostawia się wyobraźni autora. Nic nie sugeruje.
Oczywiście konkursy z tematem odgórnym też są dobre, ale taki, jak ten, to już "wyższy szczebel" dla mnie, bo autor nie ma żadnych ułatwień. Po prostu: Umiesz pisać? To pokaż. To pisz.
I tyle.

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Witam .
Spływają już pierwsze utwory konkursowe .
Na dzień 8 kwietnia na godzinę 17 .30 nadesłano 6 miniaturek .
Zapraszam do wzięcia udziału w tym ciekawym konkursie
Przypominam - miniaturki nadsyłamy do 19 KWIETNIA do godziny 24.00
Z uszanowaniem L.G.

Spływają już pierwsze utwory konkursowe .
Na dzień 8 kwietnia na godzinę 17 .30 nadesłano 6 miniaturek .

Z uszanowaniem L.G.
- Patka
Wiedziałam, że jak ogłosicie konkurs z poezją,to od razu znajdzie się masa chętnych.
Udziału raczej nie wezmę, już nie raz mówiłam tutaj, co sądzę o miniaturkach poetyckich. Tym bardziej więc mam nadzieję, że wygra naprawdę dobry twór, a nie zlepka kilku lepszych wyrazów. Może się nawet zbiorę i zagłosuję, żeby nie było, że nie pomogłam mojemu faworytowi, heh.
A piszącym życzę powodzenia.

Udziału raczej nie wezmę, już nie raz mówiłam tutaj, co sądzę o miniaturkach poetyckich. Tym bardziej więc mam nadzieję, że wygra naprawdę dobry twór, a nie zlepka kilku lepszych wyrazów. Może się nawet zbiorę i zagłosuję, żeby nie było, że nie pomogłam mojemu faworytowi, heh.

A piszącym życzę powodzenia.
- coobus
Jeszcze jest troszkę czasu. Zjawię się na pewno z własną trójką miniatur. Możesz na mnie liczyć, Leo.
Nie mam jeszcze miniatur na sumieniu. A więc... szable w dłoń. W terminie się zmieszczę. Paradoksem jest pewnie to, że będę nad nimi myślał pewnie dłużej, niż nad długimi wierszami. Oj, zaboli głowa...
Patka ma rację. Odpuszczam sobie zaglądanie w miniatury, po prostu z braku czasu, ale to co w przelocie widziałem, nie zachęcało. Wierzę, że trafiają się i perełki, jak to w życiu. Dlatego sam temat uważam za dobry i za dobre wyzwanie, nie jest łatwo stworzyć poezję z kilku słów. Mam szacunek dla tych, którzy to potrafią. To wyższa szkoła jazdy.Patka pisze:mam nadzieję, że wygra naprawdę dobry twór, a nie zlepka kilku lepszych wyrazów
Nie mam jeszcze miniatur na sumieniu. A więc... szable w dłoń. W terminie się zmieszczę. Paradoksem jest pewnie to, że będę nad nimi myślał pewnie dłużej, niż nad długimi wierszami. Oj, zaboli głowa...

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Ja jak zwykle kibicuję ........ wszystkim POETOM 

- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Witam . 
.
Na dzień 10 kwietnia na godzinę 18,00 nadesłano 10 miniaturek .
Z uszanowaniem L.G.

.
Na dzień 10 kwietnia na godzinę 18,00 nadesłano 10 miniaturek .

Z uszanowaniem L.G.
- skaranie boskie
- Administrator
No to jest jakieś zainteresowanie, a już się bałem, że po wypadku z konkursem Jacka będzie lipa.
Pozwolę sobie więc powtórzyć za Coobusem - szable w dłoń! Albo może pióra...
Życzę wszystkim powodzenia.
Pozwolę sobie więc powtórzyć za Coobusem - szable w dłoń! Albo może pióra...
Życzę wszystkim powodzenia.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
- no to jeszcze mam trochę czasu-Leon Gutner pisze:Przypominam - miniaturki nadsyłamy do 19 KWIETNIA do godziny 24.00

- Gloinnen
- Administrator
Dobre pytanie, Bożeno.
Przyznam, że chyba poruszony przez Ciebie problem zostało przeoczony w naszym Regulaminie Ramowym, a to istotna informacja/wytyczna dla potencjalnych uczestników konkursów. Odpowiemy - mam nadzieję - jutro, Skaranie jako Organizator musi podjąć ostateczną decyzję. Na wszelki wypadek jednak wyjdźmy z założenia, że - jak w każdym konkursie - utwory powinny być wcześniej niepublikowane i nienagradzane - bo najprawdopodobniej takie zastrzeżenie zostanie dopisane do Regulaminów.
Przyznam, że chyba poruszony przez Ciebie problem zostało przeoczony w naszym Regulaminie Ramowym, a to istotna informacja/wytyczna dla potencjalnych uczestników konkursów. Odpowiemy - mam nadzieję - jutro, Skaranie jako Organizator musi podjąć ostateczną decyzję. Na wszelki wypadek jednak wyjdźmy z założenia, że - jak w każdym konkursie - utwory powinny być wcześniej niepublikowane i nienagradzane - bo najprawdopodobniej takie zastrzeżenie zostanie dopisane do Regulaminów.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura