human resources II

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

human resources II

#1 Post autor: Gloinnen » 05 kwie 2013, 0:28

Ludzki towar
na eksport.

Nędzarze wyprowadzeni
z zakładów
po rabunkowej wyprzedaży
wkładają zamiast pasiaków
nadzieje.

Fotoplastikon głodu
za bezcen
pokazuje ślepe kuchnie
i dzieci na podwórku
przełykające pośpiesznie resztkę
chleba z cukrem.

Czy to, co twoje, ma być zatracone?*

Tanimi liniami lotniczymi
kolejny transport
dostarczony
przydzielony.

Skype łączy codzienności.
Nie trzeba już przemycać listów
w bochenkach chleba.

Przeszło pół wieku temu
w bydlęcych wagonach
również wieziono siłę roboczą
do landów.

Różnica między człowiekiem
a zwierzęciem
to tylko
pięćset euro
wypłaty.

*Tyrtej, C.K. Norwid
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Sede Vacante

Re: human resources II

#2 Post autor: Sede Vacante » 05 kwie 2013, 10:17

Bardzo mocny i dobrze napisany - metafory jasno pokazują, że człowieczeństwo jest towarem, produktem.
To taki wiersz pokazujący jak się odczłowieczamy i napisany takim językiem "mechaników", odartym ze złudzeń. Bardzo trafnie określasz zjawisko, bo nie silisz się tutaj na subtelne metafory,a pokazujesz wszystko w tym wierszu takim, jakim jest. Ciężkie, bezduszne, sztuczne, "fabrycznie" perfekcyjny produkt cywilizacyjny.
:ok:
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

ono

#3 Post autor: ono » 07 kwie 2013, 8:23

:ok:
fajnej dotykasz tematyki :rosa:
zasoby ludzkie - świetny tytuł :bravo: , który już praktycznie na początku swietnego wiersza oddaje wszystko - zasoby ludzkie - solidarność walczyła o socjalizm z ludzką twarzą, a stworzyła ironicznego karła zwanego zasobami - teraz nawet w zakładzie pracy nie ma Kowalskiego - jest tylko numer komputerowy, który funkcjonuje czasowo...miałem napisać więcej o tym bękarcie stworzonym przez solidarność, ale i tak wiersz powiedział bardzo dużo, a moje wysiłki mogłyby zakończyć się wulgaryzmami skierowanymi w stronę rządzących, związkowców, byłych działaczy...w stronę kruchty.

pzdr

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#4 Post autor: Gloinnen » 07 kwie 2013, 12:49

Dziękuję za komentarze.
paniladaco pisze:fajnej dotykasz tematyki
Nie wiem, czy "fajnej"... Wolałabym, żeby nie było tematu, prawdę mówiąc. Przecież przymusowa emigracja zarobkowa na chwilę obecną jest prawdziwą katastrofą dla naszego kraju, choć wielu próbuje nam wmówić - że Polska nic więcej na sprzedaż nie posiada. Produkcja padła, limity produkcyjne dla rolników są wprowadzone celowo, abyśmy nie mieli nadwyżek do sprzedania np. poza krajami UE, przy drakońskim kursie złotówki turystyka w Polsce jest bardzo droga, tak więc jedynie możemy eksportować ręce do pracy. Nie potrzeba faszyzmu, Hitlera, wojny, aby Polska przestała być Polską, aby kraj i jego naród wyludnić, upodlić pozbawić elit, ludzi wykształconych, aby nic się tutaj nie rozwijało - gospodarka, produkcja, myśl naukowa, innowacyjność... Absolwenci, którzy mogliby tutaj szukać szans na osobistą karierę, rozwój - albo znajdują szansę na Zachodzie, albo - jeżeli nie mają siły przebicia, znajomości bądź zwykłego farta - lądują na zmywaku. To, co dokonywało się w sposób krwawy w latach '39-45 - teraz dokonuje się bezkrwawo, przy pełnym przyzwoleniu naszych władz i za naszą zgodą, wyrażoną swego czasu w pewnym referendum...
paniladaco pisze:solidarność walczyła o socjalizm z ludzką twarzą,
Z drugiej strony ciężko jest w tej chwili wypromować na scenie politycznej koncepcję opartą na rzeczywistej trosce o "ludzką twarz" państwa i jego instytucji, o "ludzką twarz gospodarki", zakładów pracy, o człowieka, generalnie rzecz biorąc (jako obywatela, pracownika/pracodawcę, itp.) Lewica zajmuje się obsesyjnym szpiegowaniem homofobii, poza tym wspiera jak może liberałów, zwłaszcza jeśli chodzi o wszelkie tematy zastępcze... Największe cięcia socjalne dokonały się za rządów Leszka Millera (sic!) Jest jeszcze konserwatywna prawica - PiS - z kolei nie bardzo może się przebić ze swoją ideologią, gdyż niestety - idee prosocjalne, w połączeniu z silnym nurtem narodowym (z naciskiem położonym na patriotyzm, silną tożsamość, pamięć historyczną, dowartościowanie narodu polskiego jako takiego, nieuleganie unijnym naciskom) - kojarzą się jednoznacznie. Hitler, poza wywołaniem II wojny światowej i dokonaniem ogromnej ilości zbrodni, z ludobójstwem na czele - zrobił jeszcze coś bardzo złego - skompromitował pewne polityczne koncepcje, które bardzo długo będą nosiły nazistowskie odium. Nie mam oczywiście na myśli gloryfikacji aryjskości, polityki ofensywnej militarnie, nietscheańskiego pojęcia "nadludzi", itp. Wyeliminowawszy jednak ekstremistyczne twory chorego umysłu - czy narodowy socjalizm musi mieć upiorne oblicze SS-mana?
Chętnych do rozmowy polityczno-światopoglądowej zapraszam do wątku:
http://www.osme-pietro.pl/moim-skromnym ... t8116.html
(zaznaczam z góry, że nie chodzi mi o propagowanie programów odwołujących się do zbrodniczych praktyk nazizmu/faszyzmu - naruszające art. 13 Konstytucji RP).

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Adela

#5 Post autor: Adela » 07 kwie 2013, 16:18

Mocny, uderzający wiersz. Smutny, ale niestety tak to zaczyna wyglądać. Jestem w sumie urodzoną optymistką i wierzę w dobro czlowieka, ale jednak i takie obrazy jak Twój - istnieją i należy o tym pisać. Wiersz - zastanowił:)

ono

#6 Post autor: ono » 08 kwie 2013, 11:34

Gloinnen pisze:Nie wiem, czy "fajnej"
to fajnej było ironią z mojej strony...a moje spojrzenie na problem , niczym nie różni się od Twojego :ok:

jarewa

#7 Post autor: jarewa » 09 kwie 2013, 15:26

Czy ta śliczna dziewczyna na zdjęciu to włąsnie poetka Glo? hm...... ładny wiersz....ale jakiś taki trochę przekombinowany pozdrawiam jarewa

Gajka

#8 Post autor: Gajka » 09 kwie 2013, 20:00

GLO :)
Kolejny świetny wiersz , nasze realia . W pogoni za chlebem, za lepszym jutrem ...i gdzie ta Polska jest...
A miało być jak w raju, tylko obiecanki, dziś człowiek to latający, czarodziejski dywan.
:rosa: :rosa: :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”