Epitafium dla kobiety

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Gorzki Dziad

Re: Epitafium dla kobiety

#11 Post autor: Gorzki Dziad » 26 lis 2011, 21:42

Leon Gutner pisze:Bez Emocji nie ma dobrego wiersza
Też tak myślę Leonie.
W tym kontekście nawet nie będąc Anią z zielonego wzgórza, mogę Cię nazwać pokrewną duszą. :ok:

Sokratex

#12 Post autor: Sokratex » 27 lis 2011, 0:26

Gorzki Dziad pisze:
Leon Gutner pisze:Bez Emocji nie ma dobrego wiersza
Też tak myślę Leonie.
W tym kontekście nawet nie będąc Anią z zielonego wzgórza, mogę Cię nazwać pokrewną duszą. :ok:
Mylicie się - poezja NIE WARTOŚCIUJE. Autor powinien być maksymalnie bezstronny i unikać wyrażeń w postaci:
straszny sen, zły sąsiad, cudowna jak anioł, itp.
Nie bez powodu ktoś kiedyś napisał, że haiku powinno być jednym z przedmiotów już w szkole podstawowej.

Dodano -- 27 lis 2011, 0:30 --
Ewa Włodek pisze:ze trzy razy wracałam do tego wiersza. W moim odbiorze - coś w nim jest, i nie jest to instrumentalne potraktowanie kobiety. Ot, podczas lektury przypomniała mi się migawka z życia zawodowego jednego mojego powinowatego patologa, któremu dawno, dawno temu położono na stole sekcyjnym zmaskarowane szczątki kobiety, i natyle emocjonalnie do nich podszedł, że zapytał: "Co ty komuś zrobiłaś, że cię tak urządił?". Po czym poprosił kolegę, żeby wykonał tę sekcję...
:vino: :vino:

Przepraszam za tę dygresję, ale w tym wierszu, szczególnie w jego poincie, wyczułam - może mylnie - podobne pytanie bez odpowiedzi...
Właśnie odpisywałem o nie wartościowaniu odautorskim tego, co się opisuje, a Ty powyżej podałaś świetny przykład,
jak to wygląda w rzeczywistości. Sposób, w jaki opisuję kobietę w tym sonecie nie wychodzi poza słowa Twojego patologa:
"Co ty komuś zrobiłaś, że cię tak urządził?"

:kwiat:

Awatar użytkownika
Leon Gutner
Moderator
Kontakt:

#13 Post autor: Leon Gutner » 27 lis 2011, 14:21

Sokratex pisze:Mylicie się - poezja NIE WARTOŚCIUJE. Autor powinien być maksymalnie bezstronny i unikać wyrażeń w postaci:
straszny sen, zły sąsiad, cudowna jak anioł, itp.
Ciekawa filozofia ale stwierdzenie - mylicie się - świadczy o tym ze dla dla człowieka który wypowiada te słowa - jedyna .
Pomyłki i racje Sox trzeba udowodnić - a ty piszesz tylko o tym co poezja powinna a czego nie powinna .
Pozbawiasz jej tym samym uniwersalności wciskając w ramy

Bezstronny pozbawiony wrażeń pisarz nie jest poetą - tylko dziennikarzem i odwala robotę według zasad .

Coż - masz jednak Sox prawo mieć swoje zdanie na ten temat i nie jestem ci w stanie udowodnić że się mylisz .

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "

leongutner@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”