Bastion

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
iTuiTam

Re: Bastion

#11 Post autor: iTuiTam » 02 maja 2013, 23:46

Ewa Włodek pisze:Ściany z czerwonej cegły, łukowe sklepienia,
przez dawną ambrazurę widać krzak olszyny,
w pustych salach się kroki rozlegają, giną
nim przystaną przy schodach, na granicy cienia.
...
Dziś w tym miejscu – alejki i parkowe drzewa,
„Dziewiątka” śpi, ukryta pod zwałami ziemi,
w której ktoś kiedyś stare wspomnienia pogrzebał.
Prowadzisz za rękę po 'straszydłach'.
Nastrój, jak z bajek, w których nie wiadomo co siedzi za zwykłym niby krzakiem olszyny.
Miejsca żyją, aż do momentu umierania i wtedy odżywają... na przykład w wierszach.

serdecznie
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

nienażarty

#12 Post autor: nienażarty » 03 maja 2013, 10:39

forma sonetu, opis, nastrój
i mój widok z mostu nad Bugo-Narwią na twierdzę Modlin z jej niesamowitymi legendami (podziemny tunel łączący Twierdzę z Cytadelą, którym zaprzęgiem konnym wraz z powozem przejeżdżał namiestnik carski)

pozdrawiam :vino:

Nilmo

#13 Post autor: Nilmo » 03 maja 2013, 15:31

Bardzo mi się podoba. W końcu jakaś odmiana. Ciekawy klimat zbudowałaś. Jedyne czego mi brak, to chyba to, że za krótko ten klimat trzyma. Dziękuję

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#14 Post autor: Ewa Włodek » 03 maja 2013, 15:40

coobus pisze: Oprowadzasz Ewo, po muzeach, po ciekawych miejscach, a ja podążam za Tobą, wiedziony ciekawością, pełen uznania dla przewodnika. Odpocznij chwilę , jak dasz znak, że znów ruszamy, pójdę za Tobą
och, Coob, miejsca, podobnie jak przedmioty, zwykle żyją życiem tych, którzy nasycali je swoją energią, dobrą, złą, czy taką sobie - nie ważne. I nieraz człowiek wręcz czuje tę energię, odbiera wibracje, i - już wie, co chce opowiedzieć. Miło mi jest bardzo, że Ty chcesz "oprowadzać" się ze mną po tych miejscach, i bardzo Ci za to - dziękuję...
:) :)
moc serdecznego posyłam...
Ewa

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#15 Post autor: Ewa Włodek » 03 maja 2013, 15:56

iTuiTam pisze: Prowadzisz za rękę po 'straszydłach'.
Nastrój, jak z bajek, w których nie wiadomo co siedzi za zwykłym niby krzakiem olszyny.
Miejsca żyją, aż do momentu umierania i wtedy odżywają... na przykład w wierszach.
ano, Elu, bo w życiu mnóstwo straszydeł jest, wbrew pozorom - więcej, niż innych zjawisk. Strach - to jakby cząstka nas, i może wyzwalać różne reakcje, u mnie wtedy - głównie ciekawość, żeby zobaczyć te miejsca, gdzie rzekomo działo sie tyle okrpieństw, a moze - i same okropieństwa? Tu - dusza na ramieniu, ze strachu przed nieznanymm, a z drugiej strony - impuls, żeby sprawdzić, doświadczyć...Ech to oswajanie strachu, tego tez się człowiek - uczy...
:rosa: :rosa: :rosa:
nienażarty pisze: forma sonetu, opis, nastrój
i mój widok z mostu nad Bugo-Narwią na twierdzę Modlin z jej niesamowitymi legendami (podziemny tunel łączący Twierdzę z Cytadelą, którym zaprzęgiem konnym wraz z powozem przejeżdżał namiestnik carski)
ano, właśnie - te legendy, związane z miejscami. Jakże one inspirowały, pobudzały wyobraźnię, i choć dość szybko okazywało się, że z rzeczywistością to one w zasadzie nic wspólnego nie mają, ale tak w głębi tak zwanej duszy nikt się z tymi legendami nie chciał żegnać. Miło mi bardzo, że mój wiersz coś Ci przypomniał...

A tak na marginesie - ten fort miał - ponoć podziemne drogi odwrotu, z wyjściami daleko poza murem fortecznym, jedna ponoć "wychodziła" do studni, która była na podworcu domu, w którym mieszkałam, a inne - podobnież w piwnicach pobliskich kamienic. Niestety, nie było nam dane sprawdzić...

Kochami, pięknie Wam dziękuję za odwiedziny, za chwilę daną wierszowi i za dobre, serdeczne slowa...
samo dobro Wam posyłam...
Ewa

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#16 Post autor: Ewa Włodek » 03 maja 2013, 16:02

Nilmo pisze: Bardzo mi się podoba. W końcu jakaś odmiana. Ciekawy klimat zbudowałaś. Jedyne czego mi brak, to chyba to, że za krótko ten klimat trzyma. Dziękuję
odmiana - to w związku z moim pisaniem? Bardzo się cieszę, że Ci się spodobało, a że krótko - to ja przecież jestem zwolenniczką krótkich form. Ale może kiedyś napiszę coś dłuższego?
Najpiękniej Ci dziekuję, że wstąpiłeś, że dałeś czas wierszowi i podzieliłeś się ze mną Swoją refleksją...
moc serdecznego posyłam Tobie...
Ewa

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#17 Post autor: skaranie boskie » 03 maja 2013, 23:39

Już wszystko o klimacie, miejscu, czasie.
A ja się zachwycę pięknem sonetu.
Zauważyłem, że od jakiegoś czasu spodobał Ci się ten gatunek. A mnie się spodobało, jak go urzeczywistniasz.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#18 Post autor: Ewa Włodek » 04 maja 2013, 15:19

skaranie boskie pisze: Zauważyłem, że od jakiegoś czasu spodobał Ci się ten gatunek. A mnie się spodobało, jak go urzeczywistniasz
bo to gatunek bardzo ładny, przynajmniej z mojego punktu widzenia. zawsze lubiłam, ale nie zawsze miałam na tyle "iskry", żeby napisać coś z sensem w tej formie. Więc bardzo sie ciesze, że zagustowaleś, Skaranie...
:beer: :beer:
dziękuję Ci najpiekniej, żeś wstąpił, rzucił okiem a i dobrym słowem - też...
mnóstwo serdecznego posyłam...
Ewa

Awatar użytkownika
anastazja

#19 Post autor: anastazja » 04 maja 2013, 15:59

Ewuś piękny komentarz coobuska, podobnie ja ruszę, kiedy tylko w następny rejs ruszysz.

Serdecznie pozd :tan: awiam :rosa:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#20 Post autor: Ewa Włodek » 04 maja 2013, 19:24

anastazja pisze: komentarz coobuska, podobnie ja ruszę, kiedy tylko w następny rejs ruszysz
to spróbuję nie zawieść, Anastazjo...
najpiekniej Ci dziękuję, że jesteś, że dałaś czas mojemu pisaniu i powiedziałaś coś serdecznego...
moc ciepła posyłam...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”