Lustracja

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

Re: Lustracja

#31 Post autor: skaranie boskie » 21 maja 2013, 22:44

Jeszcze słów kilka.
Żeby była jasność - nie jestem za tym, żeby pozostawiać jakiekolwiek zbrodnie bez osądzenia i ewentualnego ukarania. Raczej jestem realistą. Piszę o braku sensu w wydawaniu kasy na tę całą "lustrację". Rozpatrywanie wszystkich tzw. zbrodni komunistycznych (nie wiem dlaczego zbrodnia musi mieć przymiotnik) leży w gestii IPN. Dlaczego nie zwykłej prokuratury? Budżet IPN-u każdy może sobie znaleźć na stronach rządowych. Sęk w tym, że przez cały okres swojego istnienia nie postawił on przed sądem ani jednego z tej, domniemanej masy zbrodniarzy.
Gdyby dziś jakiś prokurator zebrał dowody i postawił któregoś z dawnych "oprawców" przed sądem, ten zaś uznałby dowody za wystarczające do skazania, byłbym - jak najbardziej - za skazaniem delikwenta. Rzecz w tym, że takie dowody - po ponad półwieczu - byłyby, co najmniej, dyskusyjne. Stąd zastój w skazaniach. A przecież w bieżących sprawach, często śledztwo upada w braku dowodów zaistnienia przestępstwa, czegóż więc spodziewać się po takich zaszłościach? Oczywiście panowie prokuratorzy z IPN-u nie zamkną nigdy swoich śledztw, gdyż wykazaliby tym samym brak jakiegokolwiek sensu istnienia ich, o wiele lepiej, niż w zwykłych prokuraturach opłacanych posadek. Dlatego właśnie uważam, że szkoda kasy na te igrzyska i cały ten kram pt. "ściganie zbrodni komunistycznych" należałoby rozpędzić na cztery wiatry, choćby dlatego, że i ja się w części składam na ich pieprzony etos.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#32 Post autor: Gloinnen » 21 maja 2013, 23:10

My nie dyskutujemy o etosie panów z IPNu. Etos to jest coś, czego nie da się, a przynajmniej nie powinno dać się upolitycznić.
Problem zaś w ściganiu zbrodni przez prokuraturę jest taki, że to przecież jeden z organów władzy państwowej, który tej władzy podlega. Natomiast - jak już tutaj argumentował Nilmo - i ja się z nim w tej kwestii zgadzam - władzą w Polsce sterują wciąż ci sami ludzie, te same kręgi. Myślisz, Skaranie, że pozwolą dobrać się swoim kolesiom do dupy? Każdy, kto choć odrobinę zbliżyłby się do prawdy, prędko pożegnałby się z życiem. Najprawdopodobniej media pogadałyby przez kilka dni o dziwnym samobójstwie jakiegoś nadgorliwego prokuratora...
Jeśli zaś mowa jeszcze o Okrągłym Stole - tutaj popieram Nilmo. Do obrad doszło w sytuacji, gdy ówczesna władza oceniła, że:
- gospodarka centralnie planowana jest w stanie kompletnej ruiny i trzeba coś z tym zrobić;
- narasta niezadowolenie społeczne, a na dodatek cały blok wschodni trzeszczy w posadach.
Wybrano więc ze środowisk solidarnościowych ludzi, którzy byli gotowi pójść na układ (czytaj - zdradę), a jednocześnie cieszyli się poparciem rzesz, mieli jakiś tam autorytet, ale byli dalecy od radykalizmu. Ustalono, że ich twarze będą świetną fasadą, a nikomu z dawnej ekipy za nic włos z głowy nie spadnie. W takich warunkach przeprowadzono transformację ustrojową. Wciąż jednak szara eminencja jest nie do ruszenia, mało tego - wciąż właśnie z tej szarej eminencji pochodzi większość decydentów. Gospodarczych też. Kościół sprzedał się za konkordat i teraz jedynie może sobie pobiadolić... Myślisz, Nilmo, że czyja to wina, że mamy taką a nie inną sytuację w Polsce? Dlaczego wyprzedano majątek narodowy obcemu kapitałowi? Dlaczego kwitnie korupcja? Kto kradnie pieniądze emerytów? W innym wątku wspomniałeś, że ludzi niehonorowych należy rozstrzeliwać, a każdy powinien móc wymierzyć sprawiedliwość komuś, kto go skrzywdził (lub jego bliskich). Więc co - jednak lincz? (bądź konsekwentny, chociaż...)
W pewnym sensie płacimy cenę za to, że u nas fikcyjna zmiana rządów dokonała się bezkrwawo, bez samosądu (jak np. w Rumunii) Być może obywatele, naiwnie uznali, że ze zbrodniami popełnionymi przez komunistów "upora się" państwo, po odzyskaniu wolności Ale w michnikowszczyźnie, gdzie "ręka rękę myje" - to niemożliwe. Czy jednak możemy stwierdzić, że nic się już nie da zmienić? Czy wolno nam "odpuścić" w cudzym imieniu? Ja nie muszę niczym moralnie szpanować. Akurat, z racji mojego wieku - są to dla mnie sprawy dość odległe w perspektywie czasowej. Tym bardziej stawiam różne pytania, bo wydaje mi się, że mieliśmy cały czas z "dymaniem" polskiego społeczeństwa na ogromną skalę. Najpierw zbrodnie, potem ich ukrywanie, potem megaoszustwo i zdrada, następnie kpiny z wymiaru sprawiedliwości, wreszcie propagandowy program wyniszczenia tych, którzy mogą jeszcze dać jakieś świadectwo i tych, którzy ich wspierają.
Tak to wygląda. Ja chcę właśnie w imieniu tej części społeczeństwa, która została oszukana, zdradzona, upokorzona kiedyś i jest upokarzana dzisiaj za to, że pamięta - zabrać głos. Nie jest to wymachiwanie szabelką, raczej lustrem. (nomen omen...)
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#33 Post autor: skaranie boskie » 21 maja 2013, 23:22

Gloinnen pisze:Ja chcę właśnie w imieniu tej części społeczeństwa, która została oszukana, zdradzona, upokorzona kiedyś i jest upokarzana dzisiaj za to, że pamięta - zabrać głos.
A masz jakieś upoważnienie od tej części społeczeństwa?
Czy jesteś samozwańczym Rejtanem?
Gloinnen pisze:Myślisz, Skaranie, że pozwolą dobrać się swoim kolesiom do dupy?
Chyba wyraźnie napisałem, że jest to niemożliwe, bo zwycięzców nikt nie sądzi.
Nilmo pisze:Polecam książkę Płużańskiego "Bestie", bo od takich spraw warto zacząć jeśli to kogoś interesuje. Bo gówno wlecze się z przeszłości. Chcesz to ci podeślę audiobooka.
Byłbym wdzięczny za takowe podesłanie.
Kloszard to nie zawód...

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#34 Post autor: Gloinnen » 21 maja 2013, 23:33

skaranie boskie pisze:A masz jakieś upoważnienie od tej części społeczeństwa?
Czy jesteś samozwańczym Rejtanem?
Chwyt czysto retoryczny. Tak samo, gdybym pisała wiersze o zatruciu środowiska, mógłbyś spytać, czy mam upoważnienie od Partii Zielonych lub Greenpeace'u. Albo, gdybym pisała o różach - czy mam upoważnienie od tychże... Ale pomimo absurdalności pytania - czysto retorycznie odpowiadam, jako Autorka, naturalnie, bo przecież na nikogo nie idę z kosą ani z karabinem "z upoważnienia". Z piórem najwyżej... Natomiast w momencie, gdy działam na tym poletku, na którym mogę, potrafię (poezja) - wiele osób akceptuje to, co piszę, dziękują mi - za pamięć, mówienie prawdy, ocalanie określonych faktów od ukrycia pod dywanem. Uważają to za ważne, cenne... Przyznają, że tak było, albo tak jest... Czy to reprezentatywna próbka społeczeństwa - nie wiem, ale otrzymałam sporo pozytywnych odpowiedzi, więc taki głos, przynajmniej na chwilę obecną wydaje się potrzebny. Może dla tych ludzi warto? Nawet, jeśli są w mniejszości, albo do roli mniejszości próbuje się ich zepchnąć...

Podkreślam, mówimy teraz o pisaniu. Bo ono też jest głosem w debacie. Tyle mogę.

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#35 Post autor: skaranie boskie » 21 maja 2013, 23:37

Ale ja nie pytałem o poezję, tylko o konkretną wypowiedź w tym wątku.
Kloszard to nie zawód...

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#36 Post autor: Gloinnen » 21 maja 2013, 23:41

O konkretną wypowiedź?
Wątek o lustracji nie został przeze mnie założony z nudów, ale po różnych dyskusjach z ludźmi, którzy chcieliby, żeby do niej doszło (jako i do osądzenia komunistycznych zbrodniarzy). Ci ludzie o tym otwarcie mówili pod moimi wierszami, poruszającymi powyższe problemy. Skoro tak, nie widzę powodu, dlaczego nie miałabym mówić otwarcie, że część naszego społeczeństwa wciąż na sprawiedliwość czeka.

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#37 Post autor: skaranie boskie » 21 maja 2013, 23:46

Część czeka również na malucha z przedpłat.
Tym wróżę rychlejszy koniec czekania.
Lustracja, a właściwie rozliczenie za przestępstwa (nie zawsze zbrodnie) byłych funkcjonariuszy SB nigdy nie nastąpi, choćby nawet kilka tysięcy podobnych jego części wyskakiwało z kaloszy, żeby jednak rozliczyć. To jest nierealne, a więc niewarte zachodu.
Kloszard to nie zawód...

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#38 Post autor: Gloinnen » 21 maja 2013, 23:59

Zawsze lepiej jest stać po stronie ludzi.

W określonych okolicznościach politycznych, historycznych, defetyzm też jest zbrodnią. Bardzo łatwo jest przejąć rząd dusz, gdy najpierw się ludzi poniży, a potem doprowadzi do zwątpienia, wmówi bezradność, brak perspektyw, udowodni im, przy pomocy wszelkich możliwych zabiegów (propaganda, ośmieszanie, a jak trzeba - to i represje), że nic nie zdziałają, że nic się nie zmieni, i że, choćby skały złotem srały, ich sprawa jest przegrana, a jedyne, co mogą uczynić, to zwiesić łeb i cmoknąć "pana majstra" w cztery litery.... Człowiek, który straci nadzieję na sprawiedliwość i zwątpi we wszystko, w zasadzie wraca do etapu tabula rasa. Można z nim zrobić, co się chce. Tylko już przestaje być człowiekiem. We mnie na takie odczłowieczenie polskiej rzeczywistości zgody nie będzie, choćbyś próbował wszystkimi możliwymi metodami sprowadzić rozważania na retoryczne płycizny i zrobić sobie z tego kabaret.

No i na całe szczęście nie ma jeszcze zakazu "wołania na puszczy"... Przynajmniej niech ludzie mają świadomość, co z nimi się robi (co z nimi robi władza i mainstream), według jakich mechanizmów i w jakim celu. Jak byli i są nadal okłamywani, manipulowani, lekceważeni, odmóżdżani. Jeżeli nie pomoże to w sprawie lustracji, to przynajmniej może obudzi jakąś głębszą, etyczną refleksję, pozwoli na mądrzejsze wybory w przyszłości, zmusi do odpowiedzialności, rozszerzy ogląd na coś więcej, niż pełny żłób i święty spokój? To jest prawdziwe oświecenie. I podstawa społeczeństwa obywatelskiego, o którym tyle się ostatnio mówi.

/B. Zadura

Nilmo

#39 Post autor: Nilmo » 22 maja 2013, 16:34

Pomyliłem się Skaranie. "Bestie" mam ebooka (myślę że pójdzie nawet mailem...audiobooka to mam "księża wobec bezpieki" Isakowicza. PM daj mi namiar na maila, to ci te "bestyjki" wyślę jak chcesz. Ciekawe.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#40 Post autor: skaranie boskie » 22 maja 2013, 22:20

Nilmo pisze: daj mi namiar na maila,
Popatrz na małpi podpis. Stoi tam, jak byk.
:beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”