"Cywilizacje"... o cudzysłowie chyba zapomniałeś.Nilmo pisze: cywilizacje powstałe tysiące lat temu?
http://www.youtube.com/watch?v=NAu4nefgLb8
"Cywilizacje"... o cudzysłowie chyba zapomniałeś.Nilmo pisze: cywilizacje powstałe tysiące lat temu?
Pamiętam książkę i film na jej podstawie (Nando Parrado "Cud w Andach"), na faktach (relacja uczestnika katastrofy lotniczej) gdzie ludzie zmuszeni byli jeść współpasażerów którzy wcześniej zginęli lub pomarli po katastrofie. Opinia społeczna gdy się dowiedziała o tym po ich ocaleniu w wielu wypadkach odsądzała ich od czci i wiary. Wielu deklarowało się, że wolałoby umrzeć z głodu niż posunąć się do kanibalizmu. Wcześniej na pokładzie też wielu odmawiało takiej strawy. Odmawiało do czasu.ale co, jesli wzrastalibyśmy w tej codzienności? Tez byłoby nam to tak obce?
Taaa...jest szczery do bólu.PS Nilmo, obejrzalam linki. Ostatni zachwyca lekkoscia i asurdem zarazem.
Nilmo pisze:Łatwo nam osądzać świat, kiedy siedzimy w miękkich fotelach grzejąc się przy kominku.
Znam film, ksiazki nie czytalam.Nilmo pisze:Autor tej książki zamieszcza w niej bardzo ważną uwagę. Nigdy nie powinniśmy, osądzać sytuacji tylko na podstawie samej relacji, naszych przekonań i naszej wyobraźni, nie mogąc się w tej sytuacji znaleźć. Jestem święcie przekonany, że wiele z tych "cywilizowanych" osób które tak wstrząsa np. kamieniowanie, będąc świadkami kamieniowania nie powiedziałoby słowa, a bojąc się aby nie znaleźć się w sytuacji stronnika ofiary, sami dobieraliby co większe kamienie.
To zmienia tylko tyle że wyrastalibyśmy w gównie które łamie podstwowe prawa człowieka i dalej uwazm że to bestialstwo i ścierwo. Choć faktycznie jsnkinowiec który zarąbie kogoś macuzga nie jest tego swiadomy, ale dla mnie i logicznie obserwujących ludzi jego kultura nie jest godna naśladowania lub poparcia.411 pisze:Dla nas "ukaranie" (odebranie zycia poprzez ukamieniowanie) mlodocianej muzulmanki jest bestialstwem (dla mnie jest), ale co, jesli wzrastalibysmy w tej codziennosci? Tez byloby nam to tak obce?
Czym się różni?!411 pisze:A co do kamieniowania... Czym rózni sie od "humanitarnej" smierci na krzesle elektrycznym? Albo jeszcze bardziej "humanitarnego" zatrzyku dla skazanego?