Wolność

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
Wiadomość
Autor
Halszka55

Re: Wolność

#11 Post autor: Halszka55 » 31 maja 2013, 4:03

Wolność! ... ciekawy temat, przeczytałam i każdy z was ma zdanie jakie ma i super! - a cóż ja myślę, że ta nasza wolność ma kajdany przeciwieństw tak ja to nazwałam i coś w tym jest - wszystko ma prawą i lewą stronę nic nie jest tak prawdziwie wolne - nawet ptak musi uważać na to jak i gdzie lata ... reszta to słowa słowa słowa z prądem czy pod prąd zawsze jest coś co zatrzyma nas i ? ... no właśnie ;-)===

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#12 Post autor: skaranie boskie » 31 maja 2013, 20:08

Ayalen pisze:A powiedz- dlaczego przestrzegasz przepisow prawa drogowego? Kto Cie zmusza, kto stoi nad Toba z batem?
Z batem nie, ale stoi na drodze pan policjant z bloczkiem mandatów. Czy to nie jest aby rodzaj bata?
Nilmo pisze:Wolność to nieskrępowany umysł i nieskrępowane dłonie.
Rozumiem, że przykuty łańcuchem do ściany za nogę, będziesz się czuł wolny.
Ręce wszak i umysł będą nieskrępowane.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Nilmo

#13 Post autor: Nilmo » 31 maja 2013, 23:24

Będę. Bo mam wolne ręce i mózg, żeby myśleć i działać by i jak. nogę uwolnić.

Ayalen

#14 Post autor: Ayalen » 01 cze 2013, 1:11

Skarabeuszu, z tego ze gdzies tam na drodze stoi policjant nie wynika ze nie masz wyboru, prawo jest dla tych ktorzy chca go przestrzegac, jesli nie jest idiotyczne. Prawo ma sluzyc ludziom, jesli jakies jest nagminnie i powszechnie lamane- nalezaloby sie zastanowic czy nie jest to wina prawa a nie ludzi.
Poza tym- prrzypisales mnie do nie moich slow, badz laskaw to skorygowac, choc mysle dokladnie to samo. Najgorszym rodzajem zniewolenia jest nieuswiadamiane sobie tkwienie w klatce mentalnej.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#15 Post autor: skaranie boskie » 01 cze 2013, 13:48

Ayalen pisze:prrzypisales mnie do nie moich slow, badz laskaw to skorygowac
Przepraszam. To ewidentna pomyłka.
Już poprawiłem. :)
Kloszard to nie zawód...

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#16 Post autor: skaranie boskie » 01 cze 2013, 13:55

Nilmo pisze:Będę. Bo mam wolne ręce i mózg, żeby myśleć i działać by i jak. nogę uwolnić.
Jest takie przysłowie: Głową muru nie przebijesz.
Co Ci z wolnych rąk i głowy, skoro nogi przykute grubym łańcuchem? Gołymi rękoma go nie zerwiesz, a myśleć możesz, póki nie sczeźniesz. Marzenia to też pewien rodzaj wolności. Przynajmniej jej namiastka. Ale łańcucha myśleniem nie zerwiesz, kajdan n ie otworzysz. Żadna to więc wolność, skoro tylko myślenia dotyczy.
Ayalen pisze:tego ze gdzies tam na drodze stoi policjant nie wynika ze nie masz wyboru, prawo jest dla tych ktorzy chca go przestrzegac, jesli nie jest idiotyczne
Po pierwsze najczęściej jest idiotyczne. Po drugie masz wybór, fakt. Możesz jechać lewą stroną, ale wiążą się z tym pewne, przykre konsekwencje. Jaki to więc wybór? Tego, co nakazują mi inni, a więc uświadomiona konieczność. Wolność w pojęciu pana Marksa.
Wracamy do punktu wyjścia. Niczym nieskrępowanej wolności nie ma. Jest pewien zakres swobody, swego rodzaju autonomia poczynań, ale według mnie, to żadna wolność. Naprawdę wolnym byłby chyba tylko człowiek, który - wskutek jakiegoś kataklizmu, na przykład - pozostałby sam jeden na ziemi. W każdym innym przypadku będzie czymś zniewolony.

Włócząc się dzisiaj po okolicy, natknąłem się na rów porośnięty przeróżnymi kwiatami. Pomyślałem sobie, że tylko one są wolne (ogólnie rośliny), nie obchodzi ich bowiem nic. Jak przygrzeje słonko, wyciągają doń swoje ukwiecone łodygi, jak przejedzie kosiarka, odrosną i będą dalej robiły swoje. Mają gdzieś cały świat, z jego problemami, nakazami i zakazami. To jest wolność!
Kloszard to nie zawód...

Ayalen

#17 Post autor: Ayalen » 01 cze 2013, 14:50

no wiec popatrz- czuje sie absolutnie wolna, musze to co chce. Kwestia wyboru. Dlatego mowilam ze wolnosc jest jak szczescie- w nas, jest przestrzenia odczuwania, niezalezna od okolicznosci zewnetrznych, ktorej odczucie natomiast zalezy od naszego ustawienia sie- wobec tego co na zewnatrz, lub przeciw temu co na zewnatrz. Jestem wolna, zadne przepisy. nie ubezwlasnowolniaja mnie. To ja decyduje czy chce ich przestrzegac.

Nilmo

#18 Post autor: Nilmo » 01 cze 2013, 15:44

Co Ci z wolnych rąk i głowy, skoro nogi przykute grubym łańcuchem?
W Kubusiu Puchatku śpiewają - "To wiadomo nie od dziś, jeśli masz kłopoty myśl, myśl, myśl." -http://pl.wikipedia.org/wiki/Aron_Ralston
Tylko mi nie pisz że nie mam scyzoryka, bo będę musiał Ci napisać, że mam zęby i paznokcie. Zawsze jest jakieś wyjście, jak i problem czy z niego skorzystasz.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#19 Post autor: Gloinnen » 01 cze 2013, 17:23

Odnośnie tego, co pisze Ania - najpierw wybieramy sobie - zgodnie z prawem wolności pewne ograniczenia, które akurat w danym momencie gwarantują nam bezpieczeństwo, czy jakiś komfort - a potem wmawiamy sobie, że w ich ramach jesteśmy wolni.
Można sobie wmówić, że kajdany wcale nie ograniczają Twojej wolności.
A jeżeli myślisz o sposobie, jak się uwolnić - to czy to Cię nie zniewala? Myślisz o tym, o czym chcesz, czy o tym, co Ci narzuca określona sytuacja? A z drugiej strony jak nie będziesz myślał o uwolnieniu, to się nie uwolnisz, i tak na okrętkę.
Wolność to fikcja.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Ayalen

#20 Post autor: Ayalen » 01 cze 2013, 18:04

fikcja jest niewola ktora zdaje sie byc wolnoscia. Ktos siedzacy w klatce przekonan, pogladow, schematow myslowych- postrzegajacy innych., po drugiej stronie klatki- jako wiezniow, a swoje pudeleczko jako wolnosc. W rzeczywistosci zadnej klatki nie ma, tworzy ja tylko to w co wierzymy, wczepieni w ten fikcyjny punkt oparcia. Swoista niewola jest koniecznosc wybierania pomiedzy soba a swiatem zewnetrzym- jest to ostatnia bariera ku wolnosci.

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”