Próchnienie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
anastazja
Re: Próchnienie

#11 Post autor: anastazja » 08 cze 2013, 23:29

Myślę, że przydałaby się ( sugerowana przez poprzednich czytających) mała przeróbka wiersza i niespecjalnie chodzi o skracanie. :) :rosa:

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Bluebird

#12 Post autor: Bluebird » 09 cze 2013, 9:58

Alek Osiński pisze:dlaczego "biednej" konstrukcji
Biedna, ponieważ mimo tego, że tak bardzo chce być idealna, nigdy jej się to nie uda.
Alek Osiński pisze: powtórzenie "Perły" też można sobie darować
Zgadzam się :)

Dziękuję bardzo wszystkim za rady. Zastanowię się jeszcze nad wierszem, a jak już dokonam przeróbek nastąpi następna odsłona ;)

Pozdrawiam :rosa:

Bonsai(Tomasz Socha)
Kontakt:

#13 Post autor: Bonsai(Tomasz Socha) » 10 cze 2013, 13:54

Bluebird pisze:- Ludzkie mięso.
- Ludzka glina.
- Ludzki krzyk.
Jeszcze się nie spotkałem z użyciem tylu pauz w wierszu :D.

No, ale ten znak narodzono po to, by go używać :) .
Chociaż napisałbym bez pauz.

Wiersz wygląda fajniej, kiedy ma po równo wersów w każdej strofie. Można pisać tak, jak Ty tu masz, ale lepiej zachowywać porządek :).

Sam wiersz jest mimo wszystko bardzo fajny :). Podoba mi się pomysła :). Wykonanie można troszkę dopracować estetycznie, ale nie piszę, że jest jakieś złe :ok: .

Pozdro :rosa: .

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#14 Post autor: Ewa Włodek » 10 cze 2013, 18:12

cóż, pewien duchowny w średniowieczu powiedział był, że kobieta - "to worek wypełniony łajnem", a drugi dorzucił "naczynie wszelkiej nieczystości, często przybrane klejnotami". I to by może wystarczyło. Ale ja "czytam" drugie dno: człowiek nie jest tak nieskazitelny, jak by chciał pokazać na zewnątrz, wręcz przeciwnie, pełen jest paskudnych uczuć, instynktów, i tak dalej, które chce skrzętnie ukryć pod pozorami przyzwoitości, jakimi tutaj są perły. No, chyba, że nadinterpretowałam...W wierszu jest myśl...
:rosa: :rosa:
p.s. uwielbiam prawdziwe perły i pasjami noszę...
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

Bluebird

#15 Post autor: Bluebird » 10 cze 2013, 18:17

Dokładnie o to mi chodziło. Pisałam ten wiersz obserwując nauczycielkę, która siliła się na perfekcyjność. Z niechęcią patrzyłam na jej udawanie kogoś kim nie jest. Ona jak każdy człowiek ma wewnątrz jak i zewnątrz swoje brzydkie cechy. To tworzy piękno. Piękny nie jest ten kto jest idealny w każdym calu - przynajmniej moim zdaniem.

Dziękuję za próby zrozumienia :)

:rosa:

Katrina

#16 Post autor: Katrina » 12 cze 2013, 3:52

Nie mogę się przekonać, to zdecydowanie za mało na wiersz, a nawet na okruch. W krótkich utworach unikaj powtórzeń i równoważników zdań.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”