poprowadź moją dłoń według woli
dobrze wiesz dokąd zmierzam wskazującym
stale to samo
- lczerwosz
- Administrator
-
Re: stale to samo
hmmm...ja tu widzę jakiś erotyczny podtekst, ale wola
i ta jest pewnie pełniejsza;)
i ta jest pewnie pełniejsza;)
- Gloinnen
- Administrator
Pierwsze skojarzenie - faktycznie - erotyczne, jak najbardziej. Z drugiej strony jednak może temat utworu jest zupełnie inny? Osobiście wolałabym, aby w tym wierszu chodziło bardziej o przewodnictwo duchowe, niż o docieranie do punktu G. Chociaż można poszukać jakiejś wypadkowej i pogodzić obie interpretacje. Dwuznaczność stałaby się wówczas punktem wyjścia do mniej przyziemnych rozważań. Wspólnym mianownikiem byłaby miłość dwojga ludzi, poszukiwanie bliskości, porozumienia, wspólnego celu, wspólnego szczęścia. Przede wszystkim na pierwszy plan wysunęłoby się zaufanie, oddanie się, ważne zarówno w kontaktach intymnych, jak i w ogóle w każdej głębszej relacji międzyludzkiej, zwłaszcza uczuciowej, abstrahując od podtekstów seksualnych.
Pozdrawiam,

Glo.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Ja odczytuję tak (bez wskazującego):
peel zwraca się do siły wyższej, aby prowadziła wedle swojej woli tam, dokąd wszyscy zmierzamy,
Pozdrawiam
peel zwraca się do siły wyższej, aby prowadziła wedle swojej woli tam, dokąd wszyscy zmierzamy,
Pozdrawiam

- lczerwosz
- Administrator
Okruch jest fragmentem dosyć już starego wiersza (Dobrze). Ktoś mnie namówił, aby ten fragment potraktować jako osobny erotyk. Odwołanie do podświadomości. Aria na strunie G. (czy jak sie to nazywa) 
Glo, jest/było, jak postulujesz, całe więcej, ale partia skrzypiec najważniejsza, podświadomość nie zna zaprzeczenia, przyszło do głowy nawet, jeśli wolałabyś, aby chodziło bardziej o przewodnictwo duchowe. Liliana każe wykreślić, że wskazujący, Alek mówi o woli pełniejszej.
Dzięki za udział, w pewnym sensie, w żarciku.

Glo, jest/było, jak postulujesz, całe więcej, ale partia skrzypiec najważniejsza, podświadomość nie zna zaprzeczenia, przyszło do głowy nawet, jeśli wolałabyś, aby chodziło bardziej o przewodnictwo duchowe. Liliana każe wykreślić, że wskazujący, Alek mówi o woli pełniejszej.
Dzięki za udział, w pewnym sensie, w żarciku.