Pani pałacu

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Re: Pani pałacu

#11 Post autor: Ewa Włodek » 10 lip 2013, 21:11

EwaMagda pisze: Ewo, ma klimat
mam nadzieję, Ewo...A Twoje słowa - cieszą...
:rosa: :rosa: :rosa:
Nilmo pisze: O ile zwrot "dźwięknięcie" jest poetycką kwestią gustu, to mniemam iż pochodzi on od słowa "dźwięk" . Skrzypnięcie też jest dźwiękiem tak jak posadzka jest wierzchnią warstwą podłogi . Rozumiem że chodziło ci oddanie odgłosów drewna i kamienia, lecz jeśli wpiszesz choćby w google "kamienna podłoga", to zrozumiesz o co mi chodzi i że od dawna podłoga i posadzka oznaczają to samo.
owszem, jest czasownikiem od "dźwięku", używanym nie najczęściej, gdyż opisuje - że tak powiem - jednorazową czynność, na zasadzie odróżnienia: coś dźwięczało ustawicznie a dźwięknęło - raz. Co do posadzki - tak, właśnie mi chodziło o rozróżnienie między powierzchnią drewniana i kamienną, na których kroki różnie dźwięczą...
Względem zaś podłogi i posadzki - ano, prawda to, że słowniki (nie tylko "google", ale i te poważniejsze) traktują te wyrażenia bliskoznacznie albo i wręcz synonimicznie, ale zgodzisz się ze mną (albo - nie), że przeważnie posadzką nazywa się powierzchnie kamienne czy lastrykowe bądź ceramiczne. A może tylko - takie umowne rozróżnienie jest specyficzne dla Krakowa i okolic? No, nie wiem...
A Twoje konstruktywne uwagi poczytałam rzetelnie i postaram się zastosować w praktyce...

:) :)
Katrina pisze: trzyma w napięciu
ooo, to dobrze, dla wiersza, Kat...

Drodzy Państwo, najpiękniej Wam dziękuję za to, że wstąpiliście, że poczytaliście i powiedzieliście dobre, serdeczne i mądre słowa...
moc ciepła do Was posyłam...
Ewa

Nicol

#12 Post autor: Nicol » 12 lip 2013, 10:04

doskonale nas prowadzisz w ślad tej zwiewnej Pani .... aż chciałoby sie zostać z nią dłużej nasłuchując każdego szelestu.... :) :) :)
:ok:
Szczęście zdobywa się pod warunkiem, że się go nie pragnie zdobyć.

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#13 Post autor: Ewa Włodek » 13 lip 2013, 18:26

Nicol pisze: doskonale nas prowadzisz w ślad tej zwiewnej Pani
ooo, dzięki, Nicol, tak mnie ostatnio te duchy przeszłości nawiedzają i zachęcają po cichutki, żeby je na chwilę ożywić...
dziękuję Ci ślicznie za odwiedziny, za dany czas i za dobre słowo...
moc uśmiechów posyłam...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”