Pasieczny duet z pomagierem

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
stary krab
Posty: 560
Rejestracja: 01 lis 2011, 14:55

Re: Pasieczny duet z pomagierem

#11 Post autor: stary krab » 02 sie 2013, 15:57

Skoro weszliśmy już z pszczołami na ósme piętro, to się nas Administrator, ani Rada Krytyków predko nie pozbędą. ;) Pominę kwestię "osa czy szerszeń", jednak na pytanie cukiernika odpowiedzieć wypada. Nilmo, każdy miód się "scukrza" (krystalizuje). Spadziowy i nawłociowy przykładowo szybciej, akacjowy i lipowy wolniej. Myślę, że obecnie ryzyko kupienia sfałszowanego miodu jest znikome. I to wyłącznie gdzieś na targu, kiedy oferują Ci buteleczkę, czy słoik. Producenci czy hurtownicy się w takie sztuczki nie bawią. Najlepiej brać z dużej partii firmowanej przez krajowe pasieki (powiedzmy sądeckie, roztoczańskie), unikać raczej gdy w opisie jest informacja: "z UE i spoza UE" gdyż może wtedy pochodzić z terenów Czarnobyla, względnie z Chin.
Jeszcze dwie stre, praktyczne uwagi. Miód przelewany z większego naczynia, powiedzmy do słoja, układa się w charakterystyczne, miękkie schodki. Syrop cukrowy leje się podobnie jak woda. Na łyżeczce sprawdzali "chemicznym ołówkiem". W syropie taki ołówek barwi, miód nie. :crach: Tylko gdzie dziś dostaniesz kopiowy ołówek?

Ściskam dłoń. :smoker:

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator
Posty: 13037
Rejestracja: 29 paź 2011, 0:50
Lokalizacja: wieś

Re: Pasieczny duet z pomagierem

#12 Post autor: skaranie boskie » 02 sie 2013, 20:57

Wtrącę i ja swoje trzy grosze do miodu.
Efekt scukrzenia jest normalny, ale można go usunąć podgrzewając naczynie z miodem w większym z ciepłą wodą. Czasami jednak ten efekt jest nienormalny. Tak dzieje się przy rabunkowej gospodarce w pasiece. Pszczoły zawsze się dokarmia w okresie zimowym. To normalne. Skoro podsowieciliśmy im znaczną ilość zapasów, a mimo to chcemy w następnym roku znów mieć z pszczół pożytek, nie możemy ich zamorzyć głodem. Niestety, niektórzy nie znają umiaru w owym podsowiecaniu.
Ale napiłbym takiego prawdziwego, starego miodu...
:vino: :vino: :vino:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.


_____________________________________________________________________________

E-mail
skaranieboskie@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”