nie mówcie mi o raju
zastrzeliłam nygusów
co tylko raj w głowie
nie mówcie mi o niebie
kazałam wychłostać pajaców
ja o chlebie
rozłóżcie pled
na ziemi
na tej ziemi
strąćcie mi
z nieba
z raju Jasnorzewskiej
lotnika
EWA II
-
Re: EWA II
Ciekawe, bardzo.
Świetnie piszesz, to dla mnie oczywistość. Uwielbiam te wiersze, gdy są napisane tak oryginalnie. Nie wiem jeszcze w czym konkretnie tkwi siła tychże, ale tworzysz bardzo ciekawe obrazy. Lekko ironiczne, lekko złośliwe, czasem melancholijne, smutne...rewelacyjnie dobierasz słowa. Nie czuję w twoich wierszach żadnego przypadku. Żadnego zgrzytu. Jakbyś każdy wiersz pisała rok, dokładnie analizując słowo po słowie
Talent, duży talent!
A co do tego wiersza - nie trzeba interpretować, interpretacja jest oczywista. Wiersz "prawdziwy", bo właśnie o prawdę domaga się Ewa, a nie o słodkie banialuki i fikcyjne szczęście.
Polot, oryginalność, świeżość wśród natłoku wierszy o wszystkim, bardzo sprawne, swobodne posługiwanie się językiem.
Mniam!
Świetnie piszesz, to dla mnie oczywistość. Uwielbiam te wiersze, gdy są napisane tak oryginalnie. Nie wiem jeszcze w czym konkretnie tkwi siła tychże, ale tworzysz bardzo ciekawe obrazy. Lekko ironiczne, lekko złośliwe, czasem melancholijne, smutne...rewelacyjnie dobierasz słowa. Nie czuję w twoich wierszach żadnego przypadku. Żadnego zgrzytu. Jakbyś każdy wiersz pisała rok, dokładnie analizując słowo po słowie

Talent, duży talent!
A co do tego wiersza - nie trzeba interpretować, interpretacja jest oczywista. Wiersz "prawdziwy", bo właśnie o prawdę domaga się Ewa, a nie o słodkie banialuki i fikcyjne szczęście.
Polot, oryginalność, świeżość wśród natłoku wierszy o wszystkim, bardzo sprawne, swobodne posługiwanie się językiem.
Mniam!
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Dorota Karin
Czy jesteś tym lotnikiem ? 

-
Cóż za tajemnicze pytanie? 
Niestety, nie wiem o co w nim dokładnie chodzi, więc trudno mi odpowiedzieć :P
Ale generalnie, z latania, to jestem raczej kamikadze
A właściwie, to dryfuję po niebie i rozmyślam, jakby tu spaść, żeby sobie wreszcie pójść w swoją stronę

Niestety, nie wiem o co w nim dokładnie chodzi, więc trudno mi odpowiedzieć :P
Ale generalnie, z latania, to jestem raczej kamikadze

A właściwie, to dryfuję po niebie i rozmyślam, jakby tu spaść, żeby sobie wreszcie pójść w swoją stronę

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
- anastazja
Dobre i niegłupie, przyjemność w małej pigułce. 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"