Dura sex sed sex
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
Dura sex sed sex
Ostatnio zmieniony 09 sie 2015, 18:55 przez zimny grog, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gloinnen
- Administrator
Re: Dura sex sed sex
Czy to tekst raperski?
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
trafiony, ztopiony
- skaranie boskie
- Administrator
A cóż to takiego i jak to przeczytać?zimny grog pisze:briaąnsa
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
J Tuwim napisał Grande Valse Brillante, tu fonetycznie zniekształcone określenie walca, jako tańca nie trendy, przebrzmiałej staroci.skaranie boskie pisze:zimny grog pisze:
briaąnsa
Dodano -- 23 wrz 2013, 7:51 --
jak tu wykasować dwie skopiowane odpowiedzi, bo wyjdzie na to że jestem zarozumiały i arogancki.
-
Niestety, mi się nie podoba.
Miało być ostro i bezpruderyjnie, jak mniemam, ale brakuje mi czegoś, co nada temu tekstowi wydźwięk poezji. To dla mnie wulgarna, w pierwszej zwrotce wręcz niesmaczna, rymowanka, ale nie na poziomie dobrej poezji, a raczej skleconego na potrzeby wyrzucenia z siebie myśli wyznania rymowanego.
Wybacz drogi autorze, ze tak bezpośrednio, ale wolę szczerość, niż kłamstwo, ty chyba też.
Brakuje mi metafor, brakuje mi tajemnicy, na pewno trzymania w napięciu, jakiejś myśli przewodniej, mądrości, "muzyki", którą czuje się w poezji. Wiele mi brakuje.
Zapamiętałem coś o obciąganiu fiuta i kurwach - niestety.
Miało być ostro i bezpruderyjnie, jak mniemam, ale brakuje mi czegoś, co nada temu tekstowi wydźwięk poezji. To dla mnie wulgarna, w pierwszej zwrotce wręcz niesmaczna, rymowanka, ale nie na poziomie dobrej poezji, a raczej skleconego na potrzeby wyrzucenia z siebie myśli wyznania rymowanego.
Wybacz drogi autorze, ze tak bezpośrednio, ale wolę szczerość, niż kłamstwo, ty chyba też.
Brakuje mi metafor, brakuje mi tajemnicy, na pewno trzymania w napięciu, jakiejś myśli przewodniej, mądrości, "muzyki", którą czuje się w poezji. Wiele mi brakuje.
Zapamiętałem coś o obciąganiu fiuta i kurwach - niestety.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
Sede Vacante
Dzięki za szczere słowo. Cenię takie. Jak na rap to tekst w sumie pruderyjny. T.z.w. codzienność nie jest niestety podobna do codzienności, powiedzmy sprzed dwudziestu lat. Z chwilą kiedy będzie się zbliżał do poezji "wartościowej" "elitarnej" będzie to śmierć rapu. Tylko że, wszystko wskazuje na to, świat zawsze da pożywkę takim tekstom. Będą inne nazwy, przypuszczam, dopiero kiedy stara ziemia stanie się rajem, zniknie podglebie tejże poetyki. Jeszcze raz dzięki za szczerą wypowiedź.
Dodano -- 23 wrz 2013, 13:16 --
Sede Vacante
Dzięki za szczere słowo. Cenię takie. Jak na rap to tekst w sumie pruderyjny. T.z.w. codzienność nie jest niestety podobna do codzienności, powiedzmy sprzed dwudziestu lat. Z chwilą kiedy będzie się zbliżał do poezji "wartościowej" "elitarnej" będzie to śmierć rapu. Tylko że, wszystko wskazuje na to, świat zawsze da pożywkę takim tekstom. Będą inne nazwy, przypuszczam, dopiero kiedy stara ziemia stanie się rajem, zniknie podglebie tejże poetyki. Jeszcze raz dzięki za szczerą wypowiedź.
Dodano -- 23 wrz 2013, 13:16 --
Sede Vacante
-
Znaczy, w rapie jest tez tak, ze wiele tekstów to kompletnie gotowa poezja. Ostry, czy ten koleś, który wydał taki strasznie "mroczny" album (chyba Eldo, ale nie jestem pewien), to naprawdę dobrzy poeci. Właśnie, nawijają metaforami tak, ze czasem zawstydzają mnie totalnie.
Ale ja rapu tylko czasem posłucham, nie znam się.
A też i podszedłem do tekstu jak to wiersza, a nie rapu - może i moja wina. Ale fajnie, ze się nie unosisz i już nie piszesz "dissa" w odpowiedzi

Ale ja rapu tylko czasem posłucham, nie znam się.
A też i podszedłem do tekstu jak to wiersza, a nie rapu - może i moja wina. Ale fajnie, ze się nie unosisz i już nie piszesz "dissa" w odpowiedzi

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
- Gloinnen
- Administrator
O tak, Eldo!!!
Nie wiem, czy mamy na myśli ten sam album, ale rzeczywiście, jak generalnie rap to zupełnie nie moja bajka, to akurat Eldo mogę słuchać godzinami, kilka kawałków mnie rozwala na kawałki za każdym razem, np. "Granice" chociażby.
Mnie w tym tekście nie tyle słownictwo, wulgarność czy też "ostrość" przeszkadzają, bo to immanentna cecha gatunku, poza tym słowo pisane to zawsze lusterko epoki. Więc język uliczny - jak najbardziej. Natomiast zdecydowanie warto - moim zdaniem - pracować nad czymś innym, nad prostotą języka.
Zetknęłam się na kilku portalach z tekstami raperskimi, bardzo słabymi, Twój na ich tle wyróżnia się, ma "to coś", chociażby właśnie słownictwo - kontrowersyjne, ale ciekawe i niektóre obrazy też.
Utwór przenoszę do działu z piosenkami.
http://www.osme-pietro.pl/piosenka-dobr ... ystko-f92/
Pozdrawiam,
Glo.
Nie wiem, czy mamy na myśli ten sam album, ale rzeczywiście, jak generalnie rap to zupełnie nie moja bajka, to akurat Eldo mogę słuchać godzinami, kilka kawałków mnie rozwala na kawałki za każdym razem, np. "Granice" chociażby.

Mnie w tym tekście nie tyle słownictwo, wulgarność czy też "ostrość" przeszkadzają, bo to immanentna cecha gatunku, poza tym słowo pisane to zawsze lusterko epoki. Więc język uliczny - jak najbardziej. Natomiast zdecydowanie warto - moim zdaniem - pracować nad czymś innym, nad prostotą języka.
To już jest chyba przekombinowane.zimny grog pisze:W pokłonie kurdebalansa
To też. Wszelkie "ości" brzmią pretensjonalnie, a w sumie raperskie teksty - tak mi się wydaje - powinny być zrozumiałe od razu, walić po emocjach. Słuchacz musi chwytać wszystko na bieżąco, a nie potykać o udziwnione sformułowania.zimny grog pisze:To będzie z intymnością bal
z bezruchania ---> neologizm fajny, ale zapisałabym łącznie.zimny grog pisze:z bez ruchania
Zetknęłam się na kilku portalach z tekstami raperskimi, bardzo słabymi, Twój na ich tle wyróżnia się, ma "to coś", chociażby właśnie słownictwo - kontrowersyjne, ale ciekawe i niektóre obrazy też.
Utwór przenoszę do działu z piosenkami.
http://www.osme-pietro.pl/piosenka-dobr ... ystko-f92/
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
- Administrator
Wystarczy tylko raz kliknąć na "wyślij".zimny grog pisze:jak tu wykasować dwie skopiowane odpowiedzi, bo wyjdzie na to że jestem zarozumiały i arogancki.
A skoro już poszło dwa razy, skorzystaj z opcji "zmień" u dołu, po prawej.
Na razie sam Ci wysprzątałem.

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.