Bieszczady
- anastazja
jesień w reklamie barw
zaprasza na górski wernisaż
ulotki spadają z drzew
ścieląc dywany turystom
rozwieszone na szlakach
kołdry pająka
snują tęsknotę
ostatnich słonecznych refleksów
zaprasza na górski wernisaż
ulotki spadają z drzew
ścieląc dywany turystom
rozwieszone na szlakach
kołdry pająka
snują tęsknotę
ostatnich słonecznych refleksów
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Re: Bieszczady
Świetne metafory.
Jest warsztat
Gdybym nie czytał, jak pięknie ten gość opowiadał o dawnych Bieszczadach, pewnie pomyślałbym o wierszu, że przesada
Ale on też, jak ty, tak cudnie, dramatycznie i smutno mówił o tym, jak na szlakach teraz turyści z kamerami, śmiecący, wszędzie sklepy, eleganckie hotele itp. a kiedyś, tylko głusza.
Rewelacyjnie oddajesz przemijanie tamtego klimatu Bieszczad, o którym podobno już można tylko posłuchać.
Jest warsztat

w reklamie barw
neurotyczna jesień
Ostatnio czytałem wywiad z liderem zespołu KSU, właśnie bieszczadzkiego składu, punkowego notabene. Opowiadał o "starych" i "nowych" Bieszczadach z duchem podobnej, co tutaj tęsknoty za tymi Bieszczadami bez komercjalizacji, plastiku, systemu wdzierającego się ze swoimi towarami, itp. Ten wiersz świetnie obrazowuje jego opowieść, jego spostrzeżenia.rozwieszone na szlakach
kołdry pająka
Gdybym nie czytał, jak pięknie ten gość opowiadał o dawnych Bieszczadach, pewnie pomyślałbym o wierszu, że przesada

Rewelacyjnie oddajesz przemijanie tamtego klimatu Bieszczad, o którym podobno już można tylko posłuchać.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- anastazja
Sede, dziękuję, za tak miły komentarz.
A, co do Bieszczadów, jeszcze nie jest źle, ale jeśli ludzie, nie zmienią brzydkich nawyków, to może być źle. Dużo zależy od Dyrekcji Parku Bieszczadzkiego. Były lata, kiedy miała być zorganizowana budowa kolejki widokowej, z różnym zapleczem. Na szczęście szef BdPN, walczył i wygrał. Można sobie wyobrazić, co mogłoby być.
Ps; pewnie znasz lidera zespołu KSU, Siczkę (nick). Mieszkam tu, ale nigdy nie byłam na ich występie,
ponoć nieźle im idzie.
Pozdrawiam.
A, co do Bieszczadów, jeszcze nie jest źle, ale jeśli ludzie, nie zmienią brzydkich nawyków, to może być źle. Dużo zależy od Dyrekcji Parku Bieszczadzkiego. Były lata, kiedy miała być zorganizowana budowa kolejki widokowej, z różnym zapleczem. Na szczęście szef BdPN, walczył i wygrał. Można sobie wyobrazić, co mogłoby być.
Ps; pewnie znasz lidera zespołu KSU, Siczkę (nick). Mieszkam tu, ale nigdy nie byłam na ich występie,

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
-

-
no i masz mnie ... jeszcze chwilka i spakuje chlebak i przepadnę między Soliną a Wetliną i odnajdę sie na Smerku 

-
anastazjo - nie znam go, a jego muzyka średnio mi się podoba
Ale kojarzę, bo znajomi mają fioła na punkcie KSU
Bardzo pozytywny koleś z tego, co widzę. No i tak - z nim był własnie wywiad 

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
- anastazja
Oj, już czas Marylko odwiedzić, dziękiMaryla Stelmach pisze:pamiętam Bieszczady z dawnych lat

Mirek pisze:no i masz mnie ... jeszcze chwilka i spakuje chlebak i przepadnę między Soliną a Wetliną i odnajdę sie na Smerku
Pośpiesz się Mirku, idzie zimno

W sumie nie znam osobiście, ale widuję, ustatkował się, to pewne, hehe.Sede Vacante pisze: No i tak - z nim był własnie wywiad
anastazjo - nie znam go, a jego muzyka średnio mi się podobaAle kojarzę, bo znajomi mają fioła na punkcie KSU
Bardzo pozytywny koleś z tego, co widzę. No i tak - z nim był własnie wywiad
Pozdrawiam.
- coobus
To jakby do mnie. Ten mój wypad w Bieszczady nie nabrał jeszcze kształtu, zapraszający uzależnili go od pogody. A przecież przeszedłbym się teraz po bursztynowym dywanie, odcisnąłbym ręce w nasączonej deszczem alejce niesławnych, a mój przyjaciel jak zawsze zaciągnąłby się papierosem gdzieś tam na górze, żeby wypowiedzieć z samozadowoleniem: ale powietrze...anastazja pisze:ulotki spadają z drzew
ścieląc dywany turystom
Bo on tak już ma
Za wiersz

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Dorota Karin
Ciekawe, oryginalne podejście do jesieni. 

Kiedyś napisałem cykl wierszy o Bieszczadach - właśnie tych starych/ z dawnych czasów - przypomniałaś - dziękuję