Międzystan

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Międzystan

#1 Post autor: Ewa Włodek » 10 lis 2013, 13:15

Dlaczego stoisz samotnie o trzeciej nad ranem,
pod wodą, w której się kłębi rozlany atrament,
i stapiasz się w czarną jedność z tężejącą lawą.

Popatrz! To zalśnił srebrny kurz. Delikatnie spada,
jakby chciał ci nową drogę oświetlić. Pokazać
horyzont - zimny złoty pas. Szósta. Życie - wstało.

Fot. Maciej Szempliński (Autor uprzejmie prosi o niekopiowanie zdjęcia)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: Międzystan

#2 Post autor: lczerwosz » 11 lis 2013, 10:20

Mówisz, szósta. Czasem jest tak, że chciałoby się jeszcze dłużej oglądać jakby film, choć wcale nie komfortowo jest przecież. Dość łatwo akceptujemy niewygody psychiczne, nawet ból. Własny, swojski. A jednak idzie dzień. Zmiana. Nie wiem, czy na lepsze.

Henryk VIII

#3 Post autor: Henryk VIII » 11 lis 2013, 10:46

Brawo, nie wiem, czy do końca jesteś świadoma tego co uczyniłaś, ale tu, w tym wierszu ... złapałaś czas za rogi ( konkretnie od trzeciej do szóstej) , a to niebywałe :myśli:
Ponadto fotografia w klimatach mojej epoki - cacuszko - sama zrobiłaś to niesamowite zdjęcie?

misza
Kontakt:

#4 Post autor: misza » 11 lis 2013, 11:12

I wiersz, i fotka :rosa: :bravo:

Ech! Ten nastrój :rosa: :rosa: :rosa:
Dwóch dobrych ludzi nigdy nie będzie wrogami,
dwóch głupich ludzi nigdy nie będzie przyjaciółmi
/ przysłowie kirgiskie /

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#5 Post autor: Ewa Włodek » 11 lis 2013, 14:46

lczerwosz pisze: Zmiana. Nie wiem, czy na lepsze.
ano, Leszku, tego nigdy nie wiadomo, dopóki się nie doświadczy. Czasem się wydaje, że każde "inaczej" może tylko oznaczać "lepiej"...
:) :)
Henryk VIII pisze: Brawo, nie wiem, czy do końca jesteś świadoma tego co uczyniłaś, ale tu, w tym wierszu ... złapałaś czas za rogi ( konkretnie od trzeciej do szóstej) , a to niebywałe
nie wiem, Henryku, czy teraz będziemy mówić o tym samym, ale ja całkiem świadomie wybrałam właśnie ten czas - jest to nawiązanie do "godziny wilka" - tak terminologia medyczna nazywa godziny między mniej więcej drugą a czwartą po północy, kiedy to notuje się najwięcej zgonów i pogorszeń w chorobie, to czas samobójstw i sennych koszmarów. To zdjęcie, jego nastrój wydał mi się jak najbardziej "z tej bajki", stąd te trzy godziny: trzecia nad ranem - jeszcze się mieści w "godzinach wilka", jeszcze nie wiadomo co się zdarzy, a szósta rano - to już świt, poranek, dzień, już zla energia "godziny wilka" zostaje przełamana. Żyjemy...
Henryk VIII pisze:
sama zrobiłaś to niesamowite zdjęcie
nie, Henryku, nie moja, ja nie fotografuję. Drobną czcionką wpisałam dane Autora - to doskonały fotografik z wieloletnim, bogatym dorobkiem artystycznym, niestety, znany i ceniony na zachodzie, w Polsce - nie, bo wyjechał za granicę w połowie lat 80-tych. Szkoda dla naszej sztuki - niebywała. Znamy się od ho, ho, kiedy, a zdjęcie mi przysłał ostatnio (jeszcze "ciepłe"), bo wie, że jest to to, co szczególnie lubię, głównie pod względem kolorystyki (jestem bezdyskusyjną zwolenniczką fotografii czarno-białej, taką np. "uprawiał" kiedyś mój ś.p. Mąż). Cieszę się w imieniu Maćka, że doceniłeś...

misza pisze: I wiersz, i fotka
ooo, Miszko, to się Autor fotki ucieszy z oklasków...

Moi Panowie, najpiękniej Wam dziękujemy - oboje z Autorem zdjęcia - za obecność, za dany nam czas i za dobre, serdeczne słowa...
moc uśmiechów posyłam...
Ewa

Henryk VIII

#6 Post autor: Henryk VIII » 11 lis 2013, 17:50

Ewo, wszystko gra, jednak godzina wilka to nie to samo co konkretne " od" i " do" , może ona zacząć się np. o 3 . 02 i trwać np. do 5.55. Tu się nie patrzy przez lupę na cyferblat , bo idzie o coś innego ---- ważniejsze jest właśnie to, o czym wspominasz wyżej, zaś gdy podajesz godzinowo, to masz 2 w jednym, jak kawa - no , to kawka dla Ciebie:) :kofe:!!! , acha raz jeszcze patrzę na to niesamowite zdjęcie, pisze tam drzewo - więc tytuł, i nic więcej. Nie szkodzi. Ale pozdrów z łaski swej autora Artystę , bo świetne ma oko, może ... zostawisz mu pół Twej literackiej kawki?

Dodano -- 11 lis 2013, 18:51 --

Rety!, Ewo - zaiste pisze! Ale nadrobiłaś tak niedostrzegalnie.... :vino:

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#7 Post autor: Ewa Włodek » 11 lis 2013, 23:51

Henryk VIII pisze: Rety!, Ewo - zaiste pisze! Ale nadrobiłaś tak niedostrzegalnie....
ano, faktycznie, Henryku, naściubione było nieczytelnie, więc - powiększyłam czcionkę
Henryk VIII pisze: Ale pozdrów z łaski swej autora Artystę , bo świetne ma oko, może ... zostawisz mu pół Twej literackiej kawki?
pozdrowię, Henryku, rzetelnie! Fakt, ma Chłop oko i rękę! I kawką się z Nim podzielę, i winkiem...
A Tobie:
:vino: :vino:
i serdeczność...
Ewa

Awatar użytkownika
Leon Gutner
Moderator
Kontakt:

#8 Post autor: Leon Gutner » 12 lis 2013, 10:10

I fotka i wiersz :)

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "

leongutner@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
coobus

#9 Post autor: coobus » 12 lis 2013, 21:20

Świetny wiersz. Potrafisz malować obrazy. Mam znajomych plastyków, też malują z fotografii, wcale się nie krępują. Też podejmowałem takie wyzwania. Ze skutkiem różnym.
Za Twoją próbę :bravo: :rosa:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#10 Post autor: Ewa Włodek » 13 lis 2013, 19:26

Leon Gutner pisze: I fotka i wiersz
ooo, Leonie, Autorowi fotki będzie miło, jak mu napiszę...

coobus pisze: Potrafisz malować obrazy.
staram się, Coob, staram...
coobus pisze: Mam znajomych plastyków, też malują z fotografii, wcale się nie krępują.
też takich znam, nieraz im fajnie wychodzi...

Drodzy Panowie, bardzo się cieszę z Was u siebie, dziękuję Wam za chwilę u mnie spędzoną, i za dobre, serdeczne słowa...
moc serdecznego posyłam...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”