- przypinam
lodu łzy zostawione przez noc
lasu płacz cichy przed-zimowy
światła brosza na dłoni
spływa ciepłem nietrwałych diamentów
iTuiTam
4 XII 2013
- przypinam
przypinam
- coobus
Re: przypinam
Lodowy klejnot. Ślicznie się mienią te małe diamenciki.
Jak zawsze pełen uznania
Jak zawsze pełen uznania

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Bożena
podoba się i zdjęcie i miniaturka
pozdrawiam

- Gloinnen
- Administrator
Zdjęcie - kapitalne, piękne. Czysta poezja.
Z wierszem już gorzej. Przeszkadzają mi inwersje i nagromadzenie metafor dopełniaczowych.
"Łzy lodu", "płacz lasu", "brosza światła" - brzmiałyby zdecydowanie bardziej naturalnie. Jestem daleka od doktrynalnego potępiania w czambuł inwersji. Czasem są potrzebne, aby coś zaakcentować, przenieść ciężar frazy na wskazane słowo, poprzez umieszczenie go w konkretnym miejscu wersu. Tutaj jednak zastosowany zabieg poetycki wydał mi się tylko niepotrzebnym wzornictwem.
Metafory dopełniaczowe... nie, żebym powtarzała jak papuga za innymi "krytykantami", że są "be". Po prostu lubię stylistyczną różnorodność, a u Ciebie cała konstrukcja tekstu oparta jest na jednej figurze, a można to rozpisać inaczej, bardziej bogato. Reasumując, miniatura ma swój potencjał, zatem warto wziąć słowa za rogi i zmusić je do współpracy, inaczej rozstawić obrazy, nie na jednym planie, ale na kilku, co jest jak najbardziej wykonalne.
Pozdrawiam,
Glo.
Z wierszem już gorzej. Przeszkadzają mi inwersje i nagromadzenie metafor dopełniaczowych.
"Łzy lodu", "płacz lasu", "brosza światła" - brzmiałyby zdecydowanie bardziej naturalnie. Jestem daleka od doktrynalnego potępiania w czambuł inwersji. Czasem są potrzebne, aby coś zaakcentować, przenieść ciężar frazy na wskazane słowo, poprzez umieszczenie go w konkretnym miejscu wersu. Tutaj jednak zastosowany zabieg poetycki wydał mi się tylko niepotrzebnym wzornictwem.
Metafory dopełniaczowe... nie, żebym powtarzała jak papuga za innymi "krytykantami", że są "be". Po prostu lubię stylistyczną różnorodność, a u Ciebie cała konstrukcja tekstu oparta jest na jednej figurze, a można to rozpisać inaczej, bardziej bogato. Reasumując, miniatura ma swój potencjał, zatem warto wziąć słowa za rogi i zmusić je do współpracy, inaczej rozstawić obrazy, nie na jednym planie, ale na kilku, co jest jak najbardziej wykonalne.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
coobus pisze:Lodowy klejnot. Ślicznie się mienią te małe diamenciki.
Jak zawsze pełen uznania![]()

Były śliczne, zebrałam kilkanaście takich listków i w cieniu przetrwały kilka dni.
- iTuiTam
Dziękuję bardzoBożena pisze:podoba się i zdjęcie i miniaturkapozdrawiam

serdecznie
iTuiTam
- iTuiTam
Ale się rozpisałaś, dziękujęGloinnen pisze:Zdjęcie - kapitalne, piękne. Czysta poezja.
"Łzy lodu", "płacz lasu", "brosza światła" - brzmiałyby zdecydowanie bardziej naturalnie. Jestem daleka od doktrynalnego potępiania w czambuł inwersji. Czasem są potrzebne, aby coś zaakcentować, przenieść ciężar frazy na wskazane słowo, poprzez umieszczenie go konkretnym miejscu wersu. Tutaj jednak zastosowany zabieg poetycki wydał mi się tylko niepotrzebnym wzornictwem.
Pozdrawiam,
![]()
Glo.

Analiza, jak przystało na analizę Twojego autorstwa, merytoryczna.
Ale... racje są różne, jak i same wiersze.
W tym akurat taki był mój zamysł, tak właśnie miało być:
inwersje, tępione 'dopełniaczówki', wzornictwo metaforyczne, jakie miało doścignąć a nawet prześcignąć samą broszę i melodyka, melodyka...
Poezja do poezji lodu.
serdecznie
iTuiTam
- anastazja
nie czytałam,iTuiTam pisze:lodu łzy zostawione przez noc
lasu płacz cichy przed-zimowy

Mogę dla siebie skopiować jako obraz pulpitu TuiTam

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Pięknie, magicznie
Zdjęcie genialne! 

- iTuiTam
Dziękuję za słówko o okruszku, Anastazjo.anastazja pisze:nie czytałam,iTuiTam pisze:lodu łzy zostawione przez noc
lasu płacz cichy przed-zimowyaż łza sie kręci. Tym zdjęciem pokazałaś, że to, co pod nogami, może być piękniejsze, niż na najwyższej półce.
Mogę dla siebie skopiować jako obraz pulpitu TuiTam![]()
I jeśli Ci się brosza podoba, proszę bardzo, przypnij do pulpitu