jesień
- Gloinnen
- Administrator
Re: jesień
Bardzo ciekawa miniaturka.
Interesujące połączenie kilku motywów. Po pierwsze - wątek dziecięcej gry. Po drugie - ogniki, jakoś naturalnie kojarzące się z jesienią, chyba poprzez połączenie w myślach tej pory roku z wizją cmentarnych zniczy i lampek. A może to błędne ogniki - zapożyczone z demonologii ludowej straszydła, zwodzące ludzi na manowce w ciemności i we mgle? Z zestawienia tych dwóch obrazów jawi się trzecie znaczenie utworu - czyli refleksja nad przemijaniem, ulotnością życia, które tak łatwo gaśnie. Ludzki ziemski byt to jedynie krótko trwająca zabawa, płomień na wietrze. Przy okazji - wskazujesz na dramatyzm ludzkiego losu - bo śmierć jest wyzwoleniem od "płonięcia", od egzystencjalnego spalania się...
Przypomniał mi się fragment z Norwida:
Co raz to z ciebie, jako z drzazgi smolnej,
Wokoło lecą szmaty zapalone;
Gorejąc, nie wiesz, czy stawasz się wolny,
Czy to, co twoje, ma być zatracone?
Pozdrawiam,
Glo.
Interesujące połączenie kilku motywów. Po pierwsze - wątek dziecięcej gry. Po drugie - ogniki, jakoś naturalnie kojarzące się z jesienią, chyba poprzez połączenie w myślach tej pory roku z wizją cmentarnych zniczy i lampek. A może to błędne ogniki - zapożyczone z demonologii ludowej straszydła, zwodzące ludzi na manowce w ciemności i we mgle? Z zestawienia tych dwóch obrazów jawi się trzecie znaczenie utworu - czyli refleksja nad przemijaniem, ulotnością życia, które tak łatwo gaśnie. Ludzki ziemski byt to jedynie krótko trwająca zabawa, płomień na wietrze. Przy okazji - wskazujesz na dramatyzm ludzkiego losu - bo śmierć jest wyzwoleniem od "płonięcia", od egzystencjalnego spalania się...
Przypomniał mi się fragment z Norwida:
Co raz to z ciebie, jako z drzazgi smolnej,
Wokoło lecą szmaty zapalone;
Gorejąc, nie wiesz, czy stawasz się wolny,
Czy to, co twoje, ma być zatracone?
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Glo- dziękuję za wnikliwą analizę i dobra ocenę
pozdrawiam 
- o to mi dokładnie chodziło-Bożena pisze:bo śmierć jest wyzwoleniem od "płonięcia", od egzystencjalnego spalania się...

- coobus
To taka sympatia od pierwszego wejrzenia. Od razu ten okruszek przypadł mi do gustu. To się zdarza w wierszach, ale widać i wierszom też. Ładnie zapisałaś tę myśl 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- em_
Bardzo ciekawa myśl
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
- Bożena
coobus pisze: Ładnie zapisałaś tę myśl

Em-

-
Ładna myśl. Drugi wers niepotrzebny skoro to miniaturyzacjaBożena pisze:czas zagrać w dwa ognie
wygrywa ten
który pierwszy zgaśnie

- pierwszy wszystko mówi. Co najwyżej pytajnik:
czas zagrać w dwa ognie
który pierwszy zgaśnie?
Pozdrawiam
- anastazja

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Bożena
Sokratesie- przycięta wersja jak najbardziej- pozdrawiam
An- dziękuję

An- dziękuję

-
Piszesz " czas zagrać w dwa ognie" - fajnie, że przypomniałaś wierszem tę zapomnianą już dziś zabawę. Miniaturka jest wdzięczna. Pozdrawiam!