już się znamy
i nie znamy
zerkam w ciemność
szukam oczu
szukam dłoni
by ją poczuć
sięgam słów
by być słyszanym
niby biel
a w czerń wtopiona
niby znamy
a nie znamy
wkładasz maskę
gestem damy
na głos kura
wyczulona
już się znamy i nie znamy
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- coobus
już się znamy i nie znamy
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Re: już się znamy i nie znamy
Mam jeden wielki zarzut .
Dlaczego tak krótko ?
Niezmiennie L.G.
Dlaczego tak krótko ?

Niezmiennie L.G.
- anastazja
Czasem słów trzeba ze świecą szukać, wrócą, niech peel się nie martwicoobus pisze:szukam dłoni
by ją poczuć
sięgam słów
by być słyszanym

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Ewa Włodek
cóż, Coob, dwoistość natury kobiecej - w nocy - kochanica, za dnia - dama? Oj, przypomina mi się złota myśl Siostry mojej śp. babci, wy6głoszona kiedyś do jej synowej (panie nie wiedziały, że dziatwa słucha, a mnie cytować tę myśl - nie uchodzi
) Ale ona mi nasunęła sposób interpretacji, który wcale ni musi się zgadzać z zamysłem Autora...Ale fajnie jest!
serdeczność przedświąteczną posyłam...
Ewa

serdeczność przedświąteczną posyłam...
Ewa
- coobus
Pojawiająca się w masce, znikająca o świcie. Chyba dobrze to czytasz. Zresztą, kto jak kto, Ty coś na ten temat powinnaś wiedzieć. Patrząc na Twój avatar... Ta maska na pewno kryje coś więcej, niż pokazujesz to w wierszach.Ewa Włodek pisze: dwoistość natury kobiecej
A ja patrzę w ciemność, szukam oczu... ale myślę, że już się znamy. I nie znamy.
Pozdrawiam, Ewo

Dodano -- 21 gru 2013, 22:00 --
Wiele spraw nie umiera z głodu, tylko z przejedzenia. Akurat dziś pomyślałem o diecieLeon Gutner pisze:Dlaczego tak krótko ?

Tak mi się kojarzą poeci okresu romantyzmu: świeca, biała kartka, kałamarz... tak szukali słów.anastazja pisze:Czasem słów trzeba ze świecą szukać
Miło czytać Twój komentarz, Anastazjo

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- iTuiTam
dwoistość, znaczenia niejednoznaczne, gra słów i obrazów, gra masek, symboliczna biel i czerń i hasło świtu...
Jak zawsze z ogromną przyjemnością przeczytałam, Coobus-iu
serdecznie iTuiTam
Jak zawsze z ogromną przyjemnością przeczytałam, Coobus-iu
serdecznie iTuiTam