-
jezioro stygnie
w blasku srebrnej poświaty
kaczki w odwrocie
w blasku srebrnej poświaty
kaczki w odwrocie
-
Re: ***
Nie bardzo wiadomo, czy odnosi się to akurat do zimy i tego, że jezioro zamarza?
Stygnące jezioro może być także latem, kiedy po upalnym dniu temperatura wody obniża się nocą.
Może, aby wskazać na zimę, w pierwszym wersie dać po prostu coś w rodzaju: szron na jeziorze?
Albo postawić na konkretną obserwację, bez zbędnych i nic nie wnoszących opisów przyrody (blask srebrnej poświaty).
Sam kiedyś ująłem to tak:
Stygnące jezioro może być także latem, kiedy po upalnym dniu temperatura wody obniża się nocą.
Może, aby wskazać na zimę, w pierwszym wersie dać po prostu coś w rodzaju: szron na jeziorze?
Albo postawić na konkretną obserwację, bez zbędnych i nic nie wnoszących opisów przyrody (blask srebrnej poświaty).
Sam kiedyś ująłem to tak:
- zamarznięty staw
przy brzegu biały łabędź
macha skrzydłami
http://bit.ly/1hJ5Gq2
http://bit.ly/1jP752J
- zamarznięty staw
-
Ładnie i konkretnie. Dwa pierwsze wersy, natomiast "macha skrzydłami" dla mnie nic nie znaczy. Oczywiście jestem sobie w stanie dorobić interpretację, nawet wyobrazić sobie, iż macha, bo mu nogi w lodzie zamarzły. Ale jednak nie kupuję.
Konkluzja?
Nie jest łatwo napisać miniaturkę, którą można nazwać haiku. A już spowodować, żeby się wszystkim podobało - prawie niemożliwe.
Dzięki, że się zainteresowałeś i pozostawiłeś konkretny komentarz.
Postscriptum. Obejrzałem te zdjęcia z Augustowa. Są porażające. W Tarnowie nigdy nie widziałem takich scen, a kaczki zawsze zdążą przed zamarznięciem schować się w nadbrzeżnych chaszczach.
Zwracam honor - teraz twoje haiku krzyczy jak obraz Munka.
Konkluzja?

Postscriptum. Obejrzałem te zdjęcia z Augustowa. Są porażające. W Tarnowie nigdy nie widziałem takich scen, a kaczki zawsze zdążą przed zamarznięciem schować się w nadbrzeżnych chaszczach.
Zwracam honor - teraz twoje haiku krzyczy jak obraz Munka.

-
Macha skrzydłami w kontekście łabędzia nic nie znaczy?stary krab pisze:Ładnie i konkretnie. Dwa pierwsze wersy, natomiast "macha skrzydłami" dla mnie nic nie znaczy. Oczywiście jestem sobie w stanie dorobić interpretację, nawet wyobrazić sobie, iż macha, bo mu nogi w lodzie zamarzły. Ale jednak nie kupuję.
Konkluzja?Nie jest łatwo napisać miniaturkę, którą można nazwać haiku. A już spowodować, żeby się wszystkim podobało - prawie niemożliwe.
Próbuje odlecieć, bo mamy przyczynę: zamarznięty staw.
Moja miniaturka to haiku. Przede wszystkim jest OBSERWACJĄ.
Poszerzyłem ją nawet zmieniając nieco drugi wers:
- zamarznięty staw
przy białym brzegu łabędź
macha skrzydłami
- zamarznięty staw
Wiadomo, że woda zamarza najpierw przy brzegu, a przy nim nocują także łabędzie.
Środek stawu / jeziora może nie być jeszcze biały od lodu i śniegu, tylko rozmarznięty
(w końcu na takich zostają łabędzie, na zamarzających całkowicie
raczej ich nie spotkamy).
Miniaturka poza obserwacją zawiera też porę roku, i inne cechy właściwe dla gatunku.
Pozdrawiam.
-
Tak, dziękuję. Przeszedłem edukację oglądając wspomniane zdjęcia. Stąd moje postscriptum.
-
Haiku to poezja. Zostawia 50% Czytelnikowistary krab pisze:Tak, dziękuję. Przeszedłem edukację oglądając wspomniane zdjęcia. Stąd moje postscriptum.

Nie można powiedzieć wszystkiego, bo to byłoby coś takiego, jak zdradzenie o co chodzi w dowcipie.
Zresztą, sam obraz machającego skrzydłami łabędzia nie na brzegu, a przy brzegu, też jest poetycki.
Nieruchomy biały łabędź na białym tle, nie byłby raczej widoczny.
Przy okazji, piękne haiku o lodzie, brzegu i synach napisał Jerzy Wieczorek:
http://www.poezja.exe.pl/haiku-jerzy-wieczorek.html
Nie mogę go tu zacytować z powodu tego napisu:
© Copyright by Jerzy Wieczorek
ale łatwo znaleźć je wśród kilku innych. Równie pięknych, więc nie ma co żałować poświęconego czasu.
- coobus
Jakoś tak mi się przeczytała nazwa działu "okruchy polityczne". To podświadomość robi sobie żarty, ze mnie i tym samym z Ciebie. Przepraszam, za to fiksowanie. I pozdrawiam z uśmiechem 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Poczytałem. Dziękuję za adres.Sokratex pisze:
Przy okazji, piękne haiku o lodzie, brzegu i synach napisał Jerzy Wieczorek