Fedora
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- Ewa Włodek
Fedora
Pierwszą miałam od taty – miękką, aksamitną,
mocno podkreślającą kolor moich oczu.
Nosząc ją – byłam w stanie wszystkich zauroczyć,
poczułam się kobietą. Gotową na wszystko.
Policzek z porcelany. Purpurowe wargi,
delikatnie pieszczące ustnik papierosa.
Dwa palce tak zmysłowo muskały brzeg ronda,
że męskie oczy wokół miały jasność żagwi.
Dziś też w z cienia pod kresą ten sam agat błysnął,
taki sam burgund wabi: smakuj haust i drugi,
udając, że nie widzisz, jak się w złudach gubi
wypalone do szczętu zimne popielisko.
mocno podkreślającą kolor moich oczu.
Nosząc ją – byłam w stanie wszystkich zauroczyć,
poczułam się kobietą. Gotową na wszystko.
Policzek z porcelany. Purpurowe wargi,
delikatnie pieszczące ustnik papierosa.
Dwa palce tak zmysłowo muskały brzeg ronda,
że męskie oczy wokół miały jasność żagwi.
Dziś też w z cienia pod kresą ten sam agat błysnął,
taki sam burgund wabi: smakuj haust i drugi,
- lczerwosz
- Administrator
Re: Fedora
No to nie było tak źle, że się do cna wypaliło, musiało być PL-ce gorąco, co sama zauważa autorka.
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Skoro już błyszczy Agat i wargi purpurowe to choćby nawet popielisko Leo poczytał z przyjemnością .
Z uszanowaniem L.G.
Z uszanowaniem L.G.
-
Wspaniały Ojciec, który tak umiejętnie wprowadza w kobiecość. Myślę, że doświadczanie swojej kobiecości w każdym wymiarze i wieku popłaca. Nie zasypiaj, nie zasypiaj gruszek w popiele... Pozdrawiam MZ
http://youtu.be/JTpN-yeA4RU
http://youtu.be/JTpN-yeA4RU
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
-
Nie do końca jestem pewien znaczenia tytułowej fedory. Hasło zawładnięte w googlach przez dystrybucję linuxa, zresztą dość dobrze mi znaną. Podoba mi się Twój wiersz, Ewo i w warstwie warsztatowej jak i przesłanie. Wiersz pierwsza klasa. Pozdrawiam 

dumała rada całą noc jak tu poskromić tego gbura
on rankiem przepadł taki los i taka kocia już natura
więc kiedy cię od głośnych braw rozbolą ręce uszy spuchną
to popatrz w lustro może masz na grzbiecie szarobure futro
on rankiem przepadł taki los i taka kocia już natura
więc kiedy cię od głośnych braw rozbolą ręce uszy spuchną
to popatrz w lustro może masz na grzbiecie szarobure futro
- anastazja
a kto to, Fedora?Ewa Włodek pisze: smakuj haust i drugi,
e, tam, nie smakowałby, gdyby widział ...zimne popielisko - ostatnio piszesz jakby pode mnie. Ja smakuję to Ewuś.
Pozdrawiam cieplutko (skoro zimno?)

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- lczerwosz
- Administrator
- coobus
Indiana Jones byłby dumny, gdyby czytał ten wiersz. Nie tylko kobietom jest dobrze z takim rondem Zresztą, piszący te słowa też ma coś za skórą (vide avatar: coobus.pinger.pl).
Moja wyobraźnie kreśli obrazy zapisane w wierszu, nie mam z tym problemów, jesteś kobietą, na pewno pewnym ruchem zmieniasz maskę na filcowe nakrycie głowy. Potrafisz. Pisać też potrafisz. Dlatego
Moja wyobraźnie kreśli obrazy zapisane w wierszu, nie mam z tym problemów, jesteś kobietą, na pewno pewnym ruchem zmieniasz maskę na filcowe nakrycie głowy. Potrafisz. Pisać też potrafisz. Dlatego

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Ewa Włodek
ano, Leszku, jak to starsi mawiają: im szybciej płoniesz, tym szybciej spłonieszlczerwosz pisze: No to nie było tak źle, że się do cna wypaliło, musiało być PL-ce gorąco, co sama zauważa autorka.

och, Leonie, czasem nawet popielisko - zaintrygujeLeon Gutner pisze: Skoro już błyszczy Agat i wargi purpurowe to choćby nawet popielisko Leo poczytał z przyjemnością

ooo, Marto, Tato był super! A doświadczenie kobiecości, w tym najbardziej pozytywnym znaczeniu - też super!marta zoja pisze: Wspaniały Ojciec, który tak umiejętnie wprowadza w kobiecość. Myślę, że doświadczanie swojej kobiecości w każdym wymiarze i wieku popłaca.

kapelusz, Szary, kapelusz - raczej wzór męski, ale niektóre panie z upodobaniem naszają! Miękki, ze sporym rondem średniej wysokości główką, "dzieloną" bruzdką oraz szeroka taśmą z płaską kokardą lub klamrą - w "damskim" wykonaniu, takim bardziej ekstrawaganckim. Baaardzo twarzowy - moim zdaniem...szarobury pisze: Nie do końca jestem pewien znaczenia tytułowej fedory

cóż, Anastazjo, człek się z czasem, lub w skutek przeżyć, albo summa summarum - wypala się, niestety...anastazja pisze:.
zimne popielisko - ostatnio piszesz jakby pode mnie.

ooo, Leszku, pewnie ja to pwinnam zrobić - zamieścić link...lczerwosz pisze: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fedora_%28kapelusz%29

Kochani Państwo, cudnie Wam dziękuję, że wstąpiliście, poczytaliście i powiedzieliście tyle dobrych, serdecznych słów...
samo dobre do Was posyłam...
Ewa
- Abi
ja także myślę, że potrafisz...coobus pisze: na pewno pewnym ruchem zmieniasz maskę na filcowe nakrycie głowy. Potrafisz.
/A\