Dynamika
-
Dynamika
Codzienność potrafi
zamienić się w trotyl...
i wybucha słowami.
zamienić się w trotyl...
i wybucha słowami.
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
- Liliana
Re: Dynamika
Codzienność potrafi zamienić się w trotyl, ale czy wybuchnie (słowem lub czynem) zależy od nas. 

-
Lialiano - przez słowem - miałem na myśli wierszem. A przy niekontrolowanym wybuchu ofiarą bywa sam wybuchowicz, język ojczysty i sama poezja. Pozdrawiam 

"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
- em_
Te słowa to jakby trochę zbyt banalne, jak na złotą myśl, nawet jeśli miałyby być wierszami;
poza tym trotyl średnio pasuje do wierszy.
Uważam, że nie przemyślałeś tego.
Pozdrawiam
poza tym trotyl średnio pasuje do wierszy.
Uważam, że nie przemyślałeś tego.
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
-
em_ - zdecydowana większość myśli - to banał. Czyż powiedzenie: życie to banał - nie jest jednym z najmądrzejszych banałów? To co przemyślałem, wcale nie musi się podobać. W jakimś momencie pośpiech, przymus opisania rzeczywistości, reakcji na nią - skojarzył się z wybuchem trotylu. To wszystko. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 

- Liliana
a mnie się poskojarzyło z awanturą - słowną lub połączoną z rękoczynaminiepozorny pisze:przez słowem - miałem na myśli wierszem

-
Liliana - nie da się zapanować nad wyobraźnią czytelnika i chyba dobrze, bo tekst nie jest jednoznaczny. Pozdrawiam

- Bożena
jeszcze do wybuchu potrzebny zapalnik- 

-
Bożena - ... albo iskra. Pozdrawiam 

- anastazja
Wystarczą niekontrolowane emocje, a z nimi nie jest za dobrze
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"