Fale

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Niedzisiejszy
Kontakt:

Re: "Fale"

#11 Post autor: Niedzisiejszy » 19 cze 2016, 12:58

Wprowadziłem pewne poprawki, co sądzicie? :)
Przepraszam za małą aktywność, szkoła na ostatniej prostej najbardziej męczy, i te wszystkie poprawy itp.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#12 Post autor: Mchuszmer » 18 sie 2016, 15:52

Niedzisiejszy pisze:Zagięte w łuk smugi
wapienne, cięciwy pozostałe
po wielkiej wojnie z granitem.

Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, wycięte
szramą w tafli jeziora.

Coraz bliżej do źródła,
każda kropla płomieniem
ofiarnym czasu pustki.

Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią, proszę odświeżyć.

II Wersja:

Zagięte w łuk smugi
wapienne, cięciwy pozostałe
po wielkiej wojnie z granitem.

Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, szrama
wycięta w tafli jeziora.

Coraz bliżej źródła,
elektroniczna dusza z pokorą
wędruję wydeptaną ścieżką.

Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią, wracasz do świata.

Witaj Niedzisiejszy. Widzę u Ciebie ciekawe pomysły i spory progres techniczny (nawet przerzutnie i ładne brzmienia).
Osobiście skupiłbym się na wersji drugiej, bardziej zrozumiałej. Nie zawiera karkołomnego w zapisie i bardzo patetycznego wersu "ofiarnym czasu pustki", a ostatnia strofa też jest lepsza niż w pierwszej - bo tam mocno skrótowa, nie zaznacza się, a przecież ważna dla przekazu, no i tworzy zbyt nagły kontrast w słownictwie.
Wiesz, ten kontrast między niejasną i dość romantyczną metaforyką początku a współczesnymi motywami dalej może mieć wydźwięk ironiczny, niezależnie od Twojego zamierzenia.

Odrobinę urozmaiciłbym interpunkcję, a tym samym akcent - bo zdania i strofy są budowane bardzo podobnie: każda strofa jest tu jednym zdaniem z przecinkiem. Ostatnią strofę - bo tu pasowałoby chyba zatrzymanie - zapisałbym:
Pozostało już tylko
muśnięcie. Połączono
z siecią, wracasz do świata.

albo
Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono
z siecią. Wracasz do świata.

(przeniosłem "z", bo jak dla mnie dziwnie wygląda i brzmi na końcu wersu no i przeszkadza przerzutni).

W przedostatniej strofie chyba miało być "wędruje", bez ogonka w "ę" (elektroniczna dusza z pokorą wędruje).

Czemu tytuł w cudzysłowie (tj zacytowany)?

I jeszcze taki drobiazg, nie chcę Ci narzucać jakichś zwyczajów, każdy ma swój styl i sposób ekspresji, ale ciekaw jestem, czy konieczny jest dla Ciebie kolor przy publikowaniu (niebieski).
Może wyglądać to trochę dziwnie, "świecidełkowato" i odejmować powagi wierszowi (a nie jest to przecież zabawny wierszyk), bić po oczach i sprawiać wrażenie przyciągacza uwagi pośród innych tekstów, podczas gdy treść i wyraz powinny pełnić tę funkcję; ale oczywiście to Twój tekst i Twoja wolność twórcza.

Pozdrawiam :-).
mchusz, mchusz.

Niedzisiejszy
Kontakt:

#13 Post autor: Niedzisiejszy » 19 sie 2016, 20:13

Witam.
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Niestety często przepisuje wiersze na telefonie, i łatwo pominąć jakieś drobne błędy, ale zaraz je poprawię.
Ciekawa uwaga co do ostatniej strofy, atak też poprawię, bo w sumie to nawet lepiej brzmi.
Wracając do I wersji, to niestety moja pięta Achillesowa. Jestem bardzo uczuciową osobą, i chce te uczucia przelać w pełni, bardzo szczegółowo, ale niestety okazuje się, że pisząc tak popełniam błędy, i nie idę wcale do przodu w warsztatem, jak i samym poziomem wiersza.

Ten kolor nie jest od tak, bo: młody jestem, by było bardziej kolorowo.
Nie, jak sam nick wskazuje jestem Niedzisiejszy.
Lubię pisać piórem ( gdybym mógł chętnie kupił bym sobie starą maszynę do pisania, i też na niej pisał :) ), uwielbiam ten kolor, te powolne napełnianie zbiorniczka atramentem, te powolne, dokładne ruchy dłonią.
Nasze czasy pełne są komputeryzacji, tej brzydkiej czcionki, jak i tego czarnego, drukarkowego koloru.
Dlatego moje posty: koloruje na kolor atramentu, i dodaję kursywę, taki: imidż :)

Pozdrawiam
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
Mchuszmer

Re: Fale

#14 Post autor: Mchuszmer » 20 sie 2016, 21:53

Ależ idziesz do przodu, idziesz. Normalne, że wpierw jest zapis na gorąco, potem to odcedzamy i szlifujemy.
Heh, rozumiem, trzeba mieć pomysł na siebie. To taki zamiennik dla np. kaligrafii :-).
Zazdroszczę Ci pisania piórem - od dziecka źle trzymam przybory i brudziłbym sobie paluchy. Ale coś mi się zdaje, że pewnie tak jak i ja nie preferujesz mebli w nowoczesnym sterylnym stylu bezwzględnie gładkich powierzchni ;-).
Pozdrowienia :vino:
mchusz, mchusz.

Henryk VIII

#15 Post autor: Henryk VIII » 23 sie 2016, 21:04

Witaj,
bardzo ciekawy pomysł. Wersje są dwie - po prawdzie podobają się mi obydwie - choć każda jest trochę inna. Kiedyś , dość dawno Wirginia Woolf napisała opowiadanie po takim właśnie tytułem - gorzko, o swoich czasach. Teraz Ty piszesz 2 wiersze ( bo są to dwa utwory jak na ten moment) - o tych czasach. Ciekawa klamra :) myśli dawnej i teraźniejszej :smoker:
Piszesz:" Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, wycięte
szramą w tafli jeziora.

Coraz bliżej do źródła,
każda kropla płomieniem
ofiarnym czasu pustki."... - tu sięgnięcie w czas przeszły , tu można przystanąć na dłużej celem refleksji - super!
:bravo:
h8

Marcin Sztelak

#16 Post autor: Marcin Sztelak » 24 sie 2016, 13:07

Zdecydowanie piszesz coraz lepiej. Tak to już jest, najpierw piszemy, potem poprawiamy. Jest jeszcze trochę niedociągnięć, ale wiersz sam w sobie dobry, sprawnie napisany, szczególnie w II wersji. Ostatnia zwrotka z powrotem do świata bardzo dobra.

Pozdrawiam.

Niedzisiejszy
Kontakt:

#17 Post autor: Niedzisiejszy » 29 sie 2016, 10:23

Bardzo Wam dziękuję za poświęcony czas i miłe słowa, i przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz , wakacje mnie trochę rozleniwiły :)

Ja raczej uznaję teraz II wersję jako wiersz już ten ostateczny, choć nie powiem pierwsza wersja też mi się podoba.

O opowiadaniu niestety nie słyszałem, ale chętnie przeczytam, bo jak już pewnie wielokrotnie widzieliście też mówię gorzko o naszych czasach, uważam je za okropne.

Jeszcze raz Wam dziękuję za poświęcony czas, i miłe słowa :) :vino:

AS...

#18 Post autor: AS... » 31 sie 2016, 0:23

zajrzałem do Ciebie, ponieważ zaintrygowały mnie Twoje komentarze;
ponieważ w poezji siedzę już parę lat, powiem Ci o pewnym fakcie:
w swojej karierze wierszowego szperacza trafiłem na pięć
niezwykle utalentowanych dziewczyn i... tylko jednego chłopaka;
wszystkie "wyłowione" przeze mnie talenty skończyły marnie
zakopane w ziemi; powody były rożne, ale przeważnie
dzieje się tak dlatego, że czapa polskiej poezji przypomina zamarznięte
jezioro; głową lodu nie przebijesz...
na Ósmym Piętrze są doskonałe warunki do poetyckiego rozwoju,