Niedzisiejszy pisze:Zagięte w łuk smugi
wapienne, cięciwy pozostałe
po wielkiej wojnie z granitem.
Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, wycięte
szramą w tafli jeziora.
Coraz bliżej do źródła,
każda kropla płomieniem
ofiarnym czasu pustki.
Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią, proszę odświeżyć.
II Wersja:
Zagięte w łuk smugi
wapienne, cięciwy pozostałe
po wielkiej wojnie z granitem.
Dla niej - marzenie
utraconej Atlantydy, szrama
wycięta w tafli jeziora.
Coraz bliżej źródła,
elektroniczna dusza z pokorą
wędruję wydeptaną ścieżką.
Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono z
siecią, wracasz do świata.
Witaj Niedzisiejszy. Widzę u Ciebie ciekawe pomysły i spory progres techniczny (nawet przerzutnie i ładne brzmienia).
Osobiście skupiłbym się na wersji drugiej, bardziej zrozumiałej. Nie zawiera karkołomnego w zapisie i bardzo patetycznego wersu "ofiarnym czasu pustki", a ostatnia strofa też jest lepsza niż w pierwszej - bo tam mocno skrótowa, nie zaznacza się, a przecież ważna dla przekazu, no i tworzy zbyt nagły kontrast w słownictwie.
Wiesz, ten kontrast między niejasną i dość romantyczną metaforyką początku a współczesnymi motywami dalej może mieć wydźwięk ironiczny, niezależnie od Twojego zamierzenia.
Odrobinę urozmaiciłbym interpunkcję, a tym samym akcent - bo zdania i strofy są budowane bardzo podobnie: każda strofa jest tu jednym zdaniem z przecinkiem. Ostatnią strofę - bo tu pasowałoby chyba zatrzymanie - zapisałbym:
Pozostało już tylko
muśnięcie. Połączono
z siecią, wracasz do świata.
albo
Pozostało już tylko
muśnięcie, połączono
z siecią. Wracasz do świata.
(przeniosłem "z", bo jak dla mnie dziwnie wygląda i brzmi na końcu wersu no i przeszkadza przerzutni).
W przedostatniej strofie chyba miało być "wędruje", bez ogonka w "ę" (elektroniczna dusza z pokorą wędruje).
Czemu tytuł w cudzysłowie (tj zacytowany)?
I jeszcze taki drobiazg, nie chcę Ci narzucać jakichś zwyczajów, każdy ma swój styl i sposób ekspresji, ale ciekaw jestem, czy konieczny jest dla Ciebie kolor przy publikowaniu (niebieski).
Może wyglądać to trochę dziwnie, "świecidełkowato" i odejmować powagi wierszowi (a nie jest to przecież zabawny wierszyk), bić po oczach i sprawiać wrażenie przyciągacza uwagi pośród innych tekstów, podczas gdy treść i wyraz powinny pełnić tę funkcję; ale oczywiście to Twój tekst i Twoja wolność twórcza.
Pozdrawiam :-).
mchusz, mchusz.