Modlitwa

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Modlitwa

#11 Post autor: Gloinnen » 07 kwie 2014, 20:42

Mamy na forum działy, w których można podjąć dyskusję na temat, co jest wierszem, a co nie. Te działy, to np. LITERATUROZNAWSTWO, O SZTUCE PISANIA WIERSZY, itp.
Samo zagadnienie jest ciekawe, a zapewne ilu Autorów, tyle koncepcji i każdy będzie bronił swojej w różny sposób.

Kwestia ludobójstwa nijak się nie ma do meritum sporu. To daleko posunięta analogia, lecz mam nadzieję, że jedynie w ferworze dysputy.

Z całego wiersza wybrałam sobie najbardziej przemawiający do mnie fragment:
januszek pisze:Po co się modlić,
sam chleba napiekę ...
Po to się narodziłem, a pracować trzeba.

- To, doczesność. A narodziny dla Nieba ?

- Po raz drugi ?
Czy z tym, mi do twarzy:
raz jeden żyjąc tylko, przejść przez życie dwa razy ?
Jak więc określić życia doskonałość ?
Pozdrawiam,
:vino:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

januszek

#12 Post autor: januszek » 07 kwie 2014, 21:43

coobus pisze:Chylę czoła przed Okudżawą.
no to za Okudżawę :vino:

Dodano -- 07 kwie 2014, 20:58 --

najpierw się napijmy
:vino:
Gloinnen pisze:Z całego wiersza wybrałam sobie najbardziej przemawiający do mnie fragment:
veto :no:
albo wszysto albo nic
a to temu że [jak pamiętam] w domu też nie pozwalano mi z wypieków rodzynki wybierac'
tak to już jest
może różę?
:rosa:
ale też razem z kolcami
:)

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#13 Post autor: lczerwosz » 07 kwie 2014, 22:49

januszek pisze:veto :no:
albo wszysto albo nic
a to temu że [jak pamiętam] w domu też nie pozwalano mi z wypieków rodzynki wybierac'
tak to już jest
Wybierać, przebierać, któż zabroni. Podobnie jak pisać według woli. Napisałeś, opublikowałeś, to masz za swoje. Ale bez obrazy, spór jest nawet twórczy.

januszek

#14 Post autor: januszek » 07 kwie 2014, 23:33

lczerwosz pisze:Ale bez obrazy, spór jest nawet twórczy.
jesli konstruktywny.
lczerwosz pisze:Wybierać, przebierać, któż zabroni.
w zasadzie nie, ale żeby nie było że źle nauczyłem sie, modlic'
lczerwosz pisze:Podobnie jak pisać według woli. Napisałeś, opublikowałeś, to masz za swoje.
bo z modlitwami tak właśnie jest jak wyżej pogadałeś
-" pomedytowałeś, poprosiłeś i czego wiecej ode Mnie jeszcze chcesz, przecież już masz za swoje" [<- odpowiedź Boga]

jak widzisz kupuje, całośc', choc' nie kroje, po kolei.
;)

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#15 Post autor: eka » 08 kwie 2014, 17:35

Bardzo "inny" lirycznie. :myśli:

Dialogi oczywiście są w wierszach obecne, ale wpisane w tradycyjnych formach rymowanych bardziej rytmicznie.
Cóż, zainteresowałeś, może dlatego, że trochę "chropawo" biegnie w tej scence?
Tematyka wiary nie jest łatwa do przekazania bez patosu, Ty go niemal uniknąłeś, z drugiej strony patos nie jest przecież niczym złym, jeśli tylko nie pakuje się w grafomanię.
Osobiście nie trawię nadmiernego dydaktyzmu, z dawien dawna uczulenie na niezbyt przekonywujących nauczycieli ;)
Ale spoko, jest ciekawie.
:ok:

januszek

#16 Post autor: januszek » 08 kwie 2014, 20:13

eka pisze:Osobiście nie trawię nadmiernego dydaktyzmu, z dawien dawna uczulenie na niezbyt przekonywujących nauczycieli
co jest z tym uczuleniem?! Sam podpisałem synowi odmowę z uczestnictwa na zajcia z religii, po tym jak nauczycielka próbowała przekonac' uczniów że Pan Bóg sam porozrzucał kości dinozaurów aby wypróbowac' ludzka wiarę czyli niewiarę w procec ewolucji - czyli tak jakby: "wodził nas na pokuszenie" - bo kto uwierzy że były dino to go Piotr nie wpuści [!]
eka pisze:Tematyka wiary nie jest łatwa do przekazania bez patosu, Ty go niemal uniknąłeś, z drugiej strony patos nie jest przecież niczym złym, jeśli tylko nie pakuje się w grafomanię.
czyli tak na granicy?
kazdą krytykę, jeśli z uzsadnieniem ,wysłucham, ale i mam prawo ,tak myślę, do obrony i dopiero po drugiej celnej rypoście ustepuję.
Po temu bo np. ten dialog powstał po przeczytaniu dwóch moim zdaniem mądrych książek [dla zainteresowanych podam jakich] nie jest to więc moje 'widzi mi się'
eka pisze:Cóż, zainteresowałeś, może dlatego, że trochę "chropawo" biegnie w tej scence?
"chropawo"?, a które dialogi religijne, o ile są, nie są chropawe, dźwięczne i wdzięczne ?

dziękuję Ci za nasz dialog :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”