Pełnia

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

Re: Pełnia

#11 Post autor: skaranie boskie » 16 kwie 2014, 22:28

Ja nie jestem specjalistą od szarad, dlatego wolę wiersze, nie wymagające doszukiwania się drugiego dna.
W przypadku tego sonetu, nie musiałem szukać.
On się może podobać nawet, gdy nie wiadomo, o czym opowiada.
Wystarczy sama magia słów, zaklętych w piękną, tradycyjną formę.
To lubię.
:rosa: :rosa: :rosa:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#12 Post autor: Ewa Włodek » 17 kwie 2014, 16:39

skaranie boskie pisze: To lubię.
to mnie cieszy, Robercie, że polubiłeś...
:vino: :vino:
najpiękniej Ci dziękuję, że wstąpiłeś, pobyłeś chwilę i powiedziałeś serdecznie...
z mnóstwem uśmiechów...
Ewa

januszek

#13 Post autor: januszek » 18 kwie 2014, 15:43

Ewa Włodek pisze:Mam srebrny sierp nad czołem, w oczach mrok i jasność,[ ... ]

Mój szept budzi do orgii i [ ... ]
i już nie wiesz, co widzisz, stojąc tak przede mną,
[ ...]

Jestem panicznym strachem, straceńczą odwagą,
głupim w swojej mądrości potrójnym aspektem,
strojnym w bezwstydną czerwień, bielejącym skromnie,
a Ewa-angelo [ewangelia] mówi: "Niewiasta obleczona w słońce a księżyc pod jej stopami"
wnioskuję stąd ze owa "zatruta studnia" jest odwrotnością [Też kobiety] Niepokalanej
czy zatem jest pierwotnym pierwiastkiem żeńskim, skoro już na początku jest zapowiedź: położę nieprzyjaźń między tobą a niewiastą, miedzy pokoleniem twoim a pokoleniem Jej, a w apokalipsie jest mowa o: ubranej w szkarłat i purpurę siedzącej na bestii [cytuję z pamięci].
Myślę ze gdyby respektowano dwa przykazania Miłości, z których drugie mówi : "a bliźniego swego jak siebie samego" do zatrucia by nie doszło, a za zatrucie odpowiadamy po równo
przykład:
Taniec Salome, który był WYZYWAJĄCY, i choć wart połowę królestwa, to za namową matki wart [TYLKO!!!] głowy Jana Chrzciciela.
tekst ten powinien mieć przestrogę przed takimi truciznami, a w tej formie zbyt [nieświadomych] przyciąga.

Dodano -- 18 kwie 2014, 14:45 --
skaranie boskie pisze:On się może podobać nawet, gdy nie wiadomo, o czym opowiada.
:(

Dodano -- 18 kwie 2014, 14:46 --

mi też się podoba choć wiem o czym. :bravo:

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#14 Post autor: Ewa Włodek » 18 kwie 2014, 17:59

januszek pisze: Ewa Włodek pisze:
Mam srebrny sierp nad czołem, w oczach mrok i jasność,[ ... ]

Mój szept budzi do orgii i [ ... ]
i już nie wiesz, co widzisz, stojąc tak przede mną,
[ ...]

Jestem panicznym strachem, straceńczą odwagą,
głupim w swojej mądrości potrójnym aspektem,
strojnym w bezwstydną czerwień, bielejącym skromnie,

a Ewa-angelo [ewangelia] mówi: "Niewiasta obleczona w słońce a księżyc pod jej stopami"
wnioskuję stąd ze owa "zatruta studnia" jest odwrotnością [Też kobiety] Niepokalanej
czy zatem jest pierwotnym pierwiastkiem żeńskim, skoro już na początku jest zapowiedź: położę nieprzyjaźń między tobą a niewiastą, miedzy pokoleniem twoim a pokoleniem Jej, a w apokalipsie jest mowa o: ubranej w szkarłat i purpurę siedzącej na bestii [cytuję z pamięci].
Myślę ze gdyby respektowano dwa przykazania Miłości, z których drugie mówi : "a bliźniego swego jak siebie samego" do zatrucia by nie doszło, a za zatrucie odpowiadamy po równo
przykład:
Taniec Salome, który był WYZYWAJĄCY, i choć wart połowę królestwa, to za namową matki wart [TYLKO!!!] głowy Jana Chrzciciela.
Januszku, nie wiem już, co mam rzec, bo Ty starasz się wszystkie moje tak zwane utworzy czytać przez Stary oraz Nowy Testament. A przecież historia duchowości stworzeń z gatunku homo sapiens zaczęła się o ładnych paręnaście (jak nie więcej) tysięcy lat przed powstaniem tych świętych ksiąg, w których jest zresztą (szczególnie w Starym Testamencie) mnóstwo nawiązań do znacznie, znacznie wcześniejszych kultów. O tym, że jednakowoż w tym wierszu jest jedno nawiązanie do - między innymi, rzecz jasna - współcześnie obecnych religii - nawet nie wspomnę.

A skoro wywołałeś temat zatrutej studni, to: zatruli ją wszyscy, którzy w nią wlewają swój jad, wmawiając - od mniej więcej połowy epoki brązu do dziś - wszystkim, z kobietami w tej liczbie, że są en bloc złe, rozpustne, destruktywne, obrzydliwe, chciwe, lubieżne, próżne, głupie, okrutne, bezwstydne, zgryźliwe, upierdliwe, marnotrawne i nie wiem, co jeszcze. Niektóre, przez ileś tysięcy lat wtłaczania im do głów tych prawd - nawet w nie uwierzyły i stały się właśnie takie.
januszek pisze: tekst ten powinien mieć przestrogę przed takimi truciznami, a w tej formie zbyt [nieświadomych] przyciąga.
daj spokój, Januszku! Kogo przyciąga? Do czego przyciąga? Komu coś nakazuje? Nie rozumiem, o co Tobie tutaj chodzi?

Dziękuję Ci za obecność i za usilną pracę, żeby mnie zmienić pod Twój gust...
pozdrawiam Świątecznie, z uśmiechami...
Ewa

januszek

#15 Post autor: januszek » 18 kwie 2014, 22:22

Ewa Włodek pisze:z kobietami w tej liczbie, że są en bloc [ ... ], zgryźliwe, upierdliwe, marnotrawne i nie wiem, co jeszcze
O przepraszam, upierdliwy to ja jestem :( , :sorry: ale komentowałem w pośpiechu i przynajmniej częściowo dałem odnośniki także i do poprzedniego wiersza: "zatrutej studni", choć oba chyba są w jakiejś mierze spowinowacone .
Ewa Włodek pisze:bo Ty starasz się wszystkie moje tak zwane utworzy czytać przez Stary oraz Nowy Testament
Ewo , jest jeszcze gorzej niż napisałaś :crach: bo tak czytam wszystkie wszystkich autorów, oczywiście o ile można tak przesiać.
muszę kończyć, być może powrócę
Wesołych Świąt :rosa: ;)

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#16 Post autor: Ewa Włodek » 19 kwie 2014, 20:12

januszek pisze: Wesołych Świąt
I Tobie, Januszku, oraz Twoim Ukochanym - ode mnie...
Ewa
:) :)

Pier

#17 Post autor: Pier » 20 kwie 2014, 8:45

wybrałaś pani jedną z trudniejszych form i poradziłaś sobie znakomicie :) choc gdzie niegdzie czuć podskurnie naginanie treści do formy... co do przekazu jak najbardziej całość ... no może ostatnie wers nie:)

karolek

#18 Post autor: karolek » 20 kwie 2014, 23:21

Poczytałem i różyczkę Ci zostawiam
:rosa:

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#19 Post autor: Ewa Włodek » 22 kwie 2014, 16:00

Pier pisze: no może ostatnie wers nie:)
a co z tym ostatnim wersem jest nie tak, jeśli można wiedzieć?
ale pięknie dziękuję, Pierze, za odwiedziny, za podarowany czas i za dobre słowa...
karolek pisze: Poczytałem i różyczkę Ci zostawiam
śliczne dzięki, Karolku, za lekturkę i za różyczkę...

drodzy Panowie
moc serdecznego dla Was...
Ewa

Awatar użytkownika
Patka

#20 Post autor: Patka » 22 kwie 2014, 22:05

Warto było zaufać Glo i kliknąć w polecany przez nią wiersz, oj warto. Jeśli chodzi o poezję rymowaną, to często, niestety, spotykam utwory przypominające szkolne rymowanki o układzie rymów aabb albo abab, a które brzmią niemal tak samo i niezbyt dobrze. A tu coś zupełnie nowego, piękny, zachowany w każdej strofie rytm, niebanalne rymy, każde słówko na swoim miejscu, nie ma żadnych zbędnych fragmentów, same słowa zresztą są niebanalne, widać, że nie poszłaś na łatwiznę. Bardzo, bardzo mi się podoba, również interpunkcja, potraktowana tu bardzo w porządku, bez udziwnień.

Pozdrawiam
Patka

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”