Miejsce na ziemi

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: Miejsce na ziemi

#11 Post autor: lczerwosz » 30 kwie 2014, 22:59

Podpisuję się pod wszystkimi pochwałami, cudnie brzmi i taki budujący, wzniosły, naturalny lub, lepiej, zgodny z naturą. Już, jak Januszek zauważył, zgodny z postulatami dla prawdziwego mężczyzny.
Jeśli bym coś sugerował, dużo jest czasowników zakończonych na "sz", co oczywiście wynika z drugiej osoby czasu teraźniejszego. Jakby to zróżnicować, to, myślę, byłoby ładniej.
pozdr
Leszek

Awatar użytkownika
abandon

#12 Post autor: abandon » 01 maja 2014, 8:45

Bardzo dobry wiersz :)
Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.

EwaMagda

#13 Post autor: EwaMagda » 01 maja 2014, 10:03

Coobusie, a co ja mogę jeszcze powiedzieć... schylam głowę w podziwie... piękny :rosa: :rosa: :rosa:

:bravo:

Awatar użytkownika
coobus

#14 Post autor: coobus » 01 maja 2014, 18:18

P.A.R piąteczka, fajnie Cię znowu spotkać :ok:

Glo, być może zgrabniej, ale wykorzystuję tu przyjętą ogólnie formę. Nie spotkałem się z tańcem przy rurze. Wygooglowałem ten zwrot, pojawił się, więc widzę, że też funkcjonuje. Być może jest tak samo jak z wyjściem na dwór i wyjściem na pole, obie formy pojawiają się równolegle. ( http://youtu.be/pCmwUv_A0gc ). Twoja pozytywna ocena zawsze się bardzo liczy. Dziękuję za rekomendację.

Basiu, droga biedroneczko - myśli w tym wierszu najwyraźniej zmierzają w kierunku początku, koniec jest tu jeszcze nieprzewidywalny. To tylko pragnienie szczęścia, małego ale własnego, nie wśród wytworów współczesnej cywilizacji, lecz wśród płotów, kapliczek, studni, pieca z okopconymi garnkami - czyli taka wizja już nieco archaiczna, ale zakorzeniona w wielu z nas. I sporo osób próbuje ją realizować. A w tle drzewo, dom, syn... jako dopełnienie. Tak więc to początek, mglista wizja zaledwie.

Leszku, wiem że tekst szeleści, ale... sorry, taki mamy język (trzecia osoba zawsze delektuje się niemal tym szelestem). Żeby to usunąć, musiałbym zmienić konwencję całego wiersza, czyli cały wiersz. To był świadomy wybór. I tak dobrany szkielet wiersza.

Za pozytywne recenzje dziękuję wszystkim komentującym :beer: :)
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Gyor

#15 Post autor: Gyor » 02 maja 2014, 10:59

Czytam, dumam, tęsknota mnie ogarnia. Podziwiam, zazdroszczę i gratuluję.

bartosia
Kontakt:

#16 Post autor: bartosia » 02 maja 2014, 11:45

coobus pisze:P.A.R piąteczka, fajnie Cię znowu spotkać :ok:

Basiu, droga biedroneczko - myśli w tym wierszu najwyraźniej zmierzają w kierunku początku, koniec jest tu jeszcze nieprzewidywalny. To tylko pragnienie szczęścia, małego ale własnego, nie wśród wytworów współczesnej cywilizacji, lecz wśród płotów, kapliczek, studni, pieca z okopconymi garnkami - czyli taka wizja już nieco archaiczna, ale zakorzeniona w wielu z nas. I sporo osób próbuje ją realizować. A w tle drzewo, dom, syn... jako dopełnienie. Tak więc to początek, mglista wizja zaledwie.

Za pozytywne recenzje dziękuję wszystkim komentującym :beer: :)
Tak. Wiem. Marzymy o wyjsciu z cywilizacji, ale bez niej nie marzylibysmy o tym. ( kobieta to lipa, dzieci, wnuki, wieczna milosc :) - mam na codzien...
A dab wycielismy, bo bardzo zacienial ogrod, z kazdym rokiem przytlaczal mnie bardziej, lecz wiewiorki zniknely potem...
Mimo wszystko przygniotlo mnie to debisko ;)

Wiersz oczywiscie piekny. Zreszta lubie i czytam Twoj tomik :rosa: :)

marta zoja

#17 Post autor: marta zoja » 03 maja 2014, 0:26

Jest takie miejsce pomiędzy niebem, a ziemią... tam na mnie czekają Twoje wiersze... :kwiat:
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami

witek kiejrys

#18 Post autor: witek kiejrys » 03 maja 2014, 13:11

poza ogólnym: tak! - zastanawia mnie forma budowy cząstki drugiej, gdzie autor używa pełnych zdań.
zastanawia, w kontekście tego, jak zbudowane są pozostałe cząstki: ze zdań krótkich, jakby urywanych. wiem, to element odchodzącej już mody, ale skoro tak, to wiersz powinien być utrzymany w jednolitej konwencji.
;) :ok:
pozdrawiam
samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela

Albert Camus

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#19 Post autor: Gloinnen » 03 maja 2014, 13:21

witek kiejrys pisze: to element odchodzącej już mody,
Zdania pełne i rozwinięte czy krótkie?
:myśli:
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
abandon

#20 Post autor: abandon » 03 maja 2014, 14:32

Bardzo dobry wiersz :rosa:
Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”