Miejsce na ziemi
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- lczerwosz
- Administrator
Re: Miejsce na ziemi
Podpisuję się pod wszystkimi pochwałami, cudnie brzmi i taki budujący, wzniosły, naturalny lub, lepiej, zgodny z naturą. Już, jak Januszek zauważył, zgodny z postulatami dla prawdziwego mężczyzny.
Jeśli bym coś sugerował, dużo jest czasowników zakończonych na "sz", co oczywiście wynika z drugiej osoby czasu teraźniejszego. Jakby to zróżnicować, to, myślę, byłoby ładniej.
pozdr
Leszek
Jeśli bym coś sugerował, dużo jest czasowników zakończonych na "sz", co oczywiście wynika z drugiej osoby czasu teraźniejszego. Jakby to zróżnicować, to, myślę, byłoby ładniej.
pozdr
Leszek
- abandon
Coobusie, a co ja mogę jeszcze powiedzieć... schylam głowę w podziwie... piękny

- coobus
P.A.R piąteczka, fajnie Cię znowu spotkać
Glo, być może zgrabniej, ale wykorzystuję tu przyjętą ogólnie formę. Nie spotkałem się z tańcem przy rurze. Wygooglowałem ten zwrot, pojawił się, więc widzę, że też funkcjonuje. Być może jest tak samo jak z wyjściem na dwór i wyjściem na pole, obie formy pojawiają się równolegle. ( http://youtu.be/pCmwUv_A0gc ). Twoja pozytywna ocena zawsze się bardzo liczy. Dziękuję za rekomendację.
Basiu, droga biedroneczko - myśli w tym wierszu najwyraźniej zmierzają w kierunku początku, koniec jest tu jeszcze nieprzewidywalny. To tylko pragnienie szczęścia, małego ale własnego, nie wśród wytworów współczesnej cywilizacji, lecz wśród płotów, kapliczek, studni, pieca z okopconymi garnkami - czyli taka wizja już nieco archaiczna, ale zakorzeniona w wielu z nas. I sporo osób próbuje ją realizować. A w tle drzewo, dom, syn... jako dopełnienie. Tak więc to początek, mglista wizja zaledwie.
Leszku, wiem że tekst szeleści, ale... sorry, taki mamy język (trzecia osoba zawsze delektuje się niemal tym szelestem). Żeby to usunąć, musiałbym zmienić konwencję całego wiersza, czyli cały wiersz. To był świadomy wybór. I tak dobrany szkielet wiersza.
Za pozytywne recenzje dziękuję wszystkim komentującym

Glo, być może zgrabniej, ale wykorzystuję tu przyjętą ogólnie formę. Nie spotkałem się z tańcem przy rurze. Wygooglowałem ten zwrot, pojawił się, więc widzę, że też funkcjonuje. Być może jest tak samo jak z wyjściem na dwór i wyjściem na pole, obie formy pojawiają się równolegle. ( http://youtu.be/pCmwUv_A0gc ). Twoja pozytywna ocena zawsze się bardzo liczy. Dziękuję za rekomendację.
Basiu, droga biedroneczko - myśli w tym wierszu najwyraźniej zmierzają w kierunku początku, koniec jest tu jeszcze nieprzewidywalny. To tylko pragnienie szczęścia, małego ale własnego, nie wśród wytworów współczesnej cywilizacji, lecz wśród płotów, kapliczek, studni, pieca z okopconymi garnkami - czyli taka wizja już nieco archaiczna, ale zakorzeniona w wielu z nas. I sporo osób próbuje ją realizować. A w tle drzewo, dom, syn... jako dopełnienie. Tak więc to początek, mglista wizja zaledwie.
Leszku, wiem że tekst szeleści, ale... sorry, taki mamy język (trzecia osoba zawsze delektuje się niemal tym szelestem). Żeby to usunąć, musiałbym zmienić konwencję całego wiersza, czyli cały wiersz. To był świadomy wybór. I tak dobrany szkielet wiersza.
Za pozytywne recenzje dziękuję wszystkim komentującym

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Czytam, dumam, tęsknota mnie ogarnia. Podziwiam, zazdroszczę i gratuluję.
-
- Kontakt:
Tak. Wiem. Marzymy o wyjsciu z cywilizacji, ale bez niej nie marzylibysmy o tym. ( kobieta to lipa, dzieci, wnuki, wieczna milosccoobus pisze:P.A.R piąteczka, fajnie Cię znowu spotkać![]()
Za pozytywne recenzje dziękuję wszystkim komentującym![]()

A dab wycielismy, bo bardzo zacienial ogrod, z kazdym rokiem przytlaczal mnie bardziej, lecz wiewiorki zniknely potem...
Mimo wszystko przygniotlo mnie to debisko

Wiersz oczywiscie piekny. Zreszta lubie i czytam Twoj tomik

-
Jest takie miejsce pomiędzy niebem, a ziemią... tam na mnie czekają Twoje wiersze... 

Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
-
poza ogólnym: tak! - zastanawia mnie forma budowy cząstki drugiej, gdzie autor używa pełnych zdań.
zastanawia, w kontekście tego, jak zbudowane są pozostałe cząstki: ze zdań krótkich, jakby urywanych. wiem, to element odchodzącej już mody, ale skoro tak, to wiersz powinien być utrzymany w jednolitej konwencji.
pozdrawiam
zastanawia, w kontekście tego, jak zbudowane są pozostałe cząstki: ze zdań krótkich, jakby urywanych. wiem, to element odchodzącej już mody, ale skoro tak, to wiersz powinien być utrzymany w jednolitej konwencji.

pozdrawiam
samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela
Albert Camus
Albert Camus
- Gloinnen
- Administrator
Zdania pełne i rozwinięte czy krótkie?witek kiejrys pisze: to element odchodzącej już mody,

Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura