po co wierszom poprawność
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- coobus
włosy przygładzone
buty wyszczotkowane
rażąca biel koszul
skoro wrosły w podwórka
niegodne Sorbony
w stare bramy
w piwnice
zatęchłe od moczu
po co wierszom słowniki
formy wyszukane
ciułanie fakultetów
wchodzenie w elity
skoro śpią do południa
na łóżkach składanych
piją wina krajowe
w szklankach niedomytych
włosy przygładzone
buty wyszczotkowane
rażąca biel koszul
skoro wrosły w podwórka
niegodne Sorbony
w stare bramy
w piwnice
zatęchłe od moczu
po co wierszom słowniki
formy wyszukane
ciułanie fakultetów
wchodzenie w elity
skoro śpią do południa
na łóżkach składanych
piją wina krajowe
w szklankach niedomytych
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Re: po co wierszom poprawność
Szklanki można umyć. A wiersze w języku ojczystym każdy Polak pretendujący do miana poety czy choćby autora tekstów powinien pisać poprawnie.
To było do Autora.
Co się tyczy pe-ela - przyjmuję, do tolerancyjnej wiadomości.
To było do Autora.

- anastazja
Temat zaskakujący i zacny. Myślę, że również może i kontrowersyjny. Biorąc pod uwagę Autorów, którzy piszą teksty, wyszukując w słownikach różne obce słówka. Dla mniej wyrafinowanych pewnie nie. Na przykład myślę o sobie
Pozdrawiam coob.

Pozdrawiam coob.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Liliana
jestem za poprawnością, nawet tam, gdzie śpią do południa
na łóżkach składanych
piją wina krajowe
w szklankach niedomytych
trzeba równać w górę, nie w dół,
pozdrawiam
na łóżkach składanych
piją wina krajowe
w szklankach niedomytych
trzeba równać w górę, nie w dół,
pozdrawiam

- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Temat w rzeczy samej jak na Coobiego - zaskakujący . Ale cóż tam temat kiedy pióro nosi to samo znamię szlachetności zapisanej w wielu lirykach . A w takim wypadku nawet piwnice zatęchłe od czegoś tam
mają swoje niesamowite przesłanie .
Z przyjemnością niezmienną L.G.

Z przyjemnością niezmienną L.G.
-
jest i górnolotny trel słowika i błotny rechot żabi potrzebny o ile kazdy jest w swoim rodzaju
gore jesli słowiki by też rechotały bo:
gore jesli słowiki by też rechotały bo:
a żaby korzystały by nie ze swego słownika "wchodząc w elity"coobus pisze:po co wierszom poprawność
- abandon
Ciekawy temat. Piszemy, jak umiemy 

Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.
- Gloinnen
- Administrator
Poprawność interpretuję nie jako poprawność języka, a bardziej jako kontekst dla wierszy. Poprawność nastrojów, poglądów, uładzenie, czystość (moralna), aspiracje do dobrego tonu, zniewolenie konwencjami, sztuczność, a może też poprawność polityczna (z tym mi się kojarzą białe koszule, elity)?
Na przełomie wieków XIX i XX dużą rolę w budowaniu tożsamości artystycznej odgrywało dokonanie wyboru między dwoma skrajnymi stylami życia, które determinowały świadomość, sposób widzenia świata. Z jednej strony była bohema, z drugiej, mieszczaństwo.
Twój wiersz chyba sytuuje się na granicy tego samego podziału.
Bo, podobnie jak peelowi, jest mi zdecydowanie bliżej do bohemy, niż do mieszczaństwa.
Pozdrawiam,
(koniecznie krajowym!)
Glo.
Na przełomie wieków XIX i XX dużą rolę w budowaniu tożsamości artystycznej odgrywało dokonanie wyboru między dwoma skrajnymi stylami życia, które determinowały świadomość, sposób widzenia świata. Z jednej strony była bohema, z drugiej, mieszczaństwo.
Twój wiersz chyba sytuuje się na granicy tego samego podziału.

Bo, podobnie jak peelowi, jest mi zdecydowanie bliżej do bohemy, niż do mieszczaństwa.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Temat został szybko naszkicowany do komentarza pod wcześniejszym moim wierszem, niejasno przedstawiony, nie poruszał wielkiego problemu, więc i nie oczekiwał na poważne potraktowanie. Jaką poprawność miałem na myśli? Wiersz to też człowiek. Chyba tę, że nie szata zdobi człowieka. Nie każdego da się wcisnąć w odprasowana koszule i krawat , nie każdemu pasują starannie zaczesane włosy, nie każdy ma chęć posługiwać się poprawnie sztućcami, i swobodnie zastępuje je palcami, nie dbając o to, co inni powiedzą. Czy marynarka jest bardziej poprawna od swobodnego t-shirta? Kuroń, minister w pewnym okresie, któremu ostatnio poświęciłem wiersz, nie dał się przebrać w garnitur, nawet najwyższe odznaczenia państwowe odbierał w swojej dżinsowej koszuli. Tak więc taki punkt widzenia miałem na myśli, pisząc o wierszach. Nie każdemu z nich pasuje krawat, niech każdy z nich pozostanie sobą, to będzie chyba najważniejsza jego wartość.
Na pewno nie tak naszkicowałem problem w tych kilku słowach, stąd to uzupełnienie.
Załączam pozdrowienia wszystkim komentującym zwolennikom poprawności i tym bardziej otwartym, uznając wszystkie Wasze racje. Z pozdrowieniami
Na pewno nie tak naszkicowałem problem w tych kilku słowach, stąd to uzupełnienie.
Załączam pozdrowienia wszystkim komentującym zwolennikom poprawności i tym bardziej otwartym, uznając wszystkie Wasze racje. Z pozdrowieniami

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- P.A.R.
sceny niczym z Lalki... podane inaczej
dyndające za oknem jak na życie patent...
coob
dyndające za oknem jak na życie patent...