fdsa
- iTuiTam
Re: FILM
Masz na początek ode mnie 'podobamisia', Berele.Berele pisze:...chwycić
za duszę, frapować, gorszyć. Dlaczego
uciekać od piękna będącego w istocie solą życia? Piękno jest proste i przyjazne,
i tak prostolinijnie magnetyzuje. Przecież jesteśmy skazani na jakość, efekty, maestrię,
wspaniałość, wirtuozerię. Od piękna
nie można uciec. Przyjaciołom i najbliższym, obywatelom, potomstwu winni jesteśmy harmonię,
radość, miły ton i z wyczuciem dobrany kolor.
Wiersz wciąga, im dalej tym lepiej.
Ciekawe przerzutnie, chociaż - tu wybacz - nie będę ich rozkładać na czynniki pierwsze (kiedyś robiłam to niemal zawodowo i mam lekkowstręt do analityki). Pozostanę więc jedynie przy podkreśleniu, że ciekawe.
To ci taksówkarz, nie przymierzając jak bardziej wyrafinowana odmiana meneli, kolegów Zdzicha (z cyklu opowiadań na 8p).
Jeśli nawet jako autor ironizujesz, wkładając takie sentencje w usta taksówkarza, to mi nie przeszkadza. Czasami nieoczekiwane sytuacje rodzą złote myśli, nawet jeśli nie są to myśli równe Eurece.
Forma na plus i zawartość jej nie odbiega.
serdecznie
iTuiTam
- em_
Pierwsze co pomyślałam, to, że to raczej powinno znaleźć się w prozie, może poetyckiej, bo na pewno nie tu.. Ale to szczegół.
Mnie niestety nie podobało się, nie wciągnęło, ale to chyba rzecz stylistyki - nie moja bajka.
Pozdrawiam
Mnie niestety nie podobało się, nie wciągnęło, ale to chyba rzecz stylistyki - nie moja bajka.
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
-
Napisane sprawnie, ale temat, przynajmniej mnie nie porusza,
bo kręcąc się w rytmie disco polo, rytm zagłusza wszystko
i trudno się z niego wyrwać ku innym, chociaż próba jest istotnie,
źródło zagłusza wypływające strumyki, przynajmniej
tak to odbieram...
Pozdrowienia
bo kręcąc się w rytmie disco polo, rytm zagłusza wszystko
i trudno się z niego wyrwać ku innym, chociaż próba jest istotnie,
źródło zagłusza wypływające strumyki, przynajmniej
tak to odbieram...
Pozdrowienia
-
Dziękuję za komentarze. Będę się starał pisać lepiej. Jeśli o moje zastrzeżenia chodzi, to niewątpliwą usterką jest tu na pewno zdublowany czasownik uciekać. Zaś jako kulminację tej weekendowej liryki uznałbym podwójne znaczenie rzeczownika harmonia